"Πασχαλινά έθιμα αιματοχυσίας"

"Πασχαλινά έθιμα αιματοχυσίας"

Ένα οχτάχρονο κοριτσάκι παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Ένας πατέρας άφησε τα παιδιά του ορφανά. Δυο άλλα παιδιά έχασαν τα δάχτυλά τους.

Κάθε χρόνο, χέρια, δάχτυλα και ζωές θυσιάζονται στο βωμό ενός εθίμου που θέλει την Ανάσταση να γιορτάζεται με φασαρία. Αυτά ζήτησε ο Ιησούς της αγάπης; Εκείνος που ποτέ δεν έπιασε όπλο στα χέρια του και δίδαξε τη συγχώρεση και τη μη βία;

Αν αυτά τα έθιμα δεν είναι Χριστιανικά, τότε από πού προήλθαν; Ασφαλώς χρονολογούνται μετά την εφεύρεση της πυρίτιδας, δηλαδή θα είναι κάπου διακοσίων χρόνων (και κάτι ψιλά). Εννοείται πως τέτοια έθιμα δε θα μπορούσαν να γιορταστούν επί Τουρκοκρατίας και ίσως αυτό να εξηγεί την προέλευση του εθίμου: σε μέρη που οι Τούρκοι δεν πάταγαν, σε ημι-ανεξάρτητες ορεινές περιοχές όπως το Σούλι, η Μάνη και τα λημέρια των κλεφτών, ίσως οι πυροβολισμοί και τα κόλπα με δυναμίτη δεν ήταν απλώς έκφραση χαράς για την Ανάσταση, αλλά κι επίδειξη ανεξαρτησίας, αν όχι πρόκληση και αψηφισιά μπροστά στον εχθρό.

Σήμερα ο εχθρός έχει φύγει. Δεν έχουμε πια κανέναν λόγο να επιδεικνύουμε τα όπλα μας και την ελευθερία που έχουμε να τα χρησιμοποιούμε. Σήμερα είμαστε ανεξάρτητοι. Το μόνο που μας δεσμεύει (ή θα έπρεπε να μας δεσμεύει) είναι οι νόμοι της ευγένειας και της καλής γειτονίας. Σε μια δημοκρατία είμαι ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω, αρκεί να μην παραβιάζω την ελευθερία του διπλανού μου, όπως το δικαίωμα ενός παιδιού να παίξει στην αυλή του σπιτιού της.

Μα τι λέω; Μιλάμε για το δικαίωμά της να ζήσει βρε παιδιά!

Με ποιο δικαίωμα εσύ, για να κάνεις το χαβαλέ και το σαματά σου, πυροβολείς; Γιατί ρίχνεις σφαίρες; Μπορείς να προβλέψεις την τροχιά της κάθε σφαίρας; Τι είσαι; Αϊνστάιν ή υπερυπολογιστής;

Γι αυτό υπάρχουν τα άσφαιρα - αν θες να πυροβολήσεις, πήγαινε και πάρε όσα θες. Βαρέθηκες να πάρεις; Το ξέχασες; Άσε το όπλο κάτω και μην κάνεις εκπτώσεις με την ασφάλεια των διπλανών σου.

Και σε τελική ανάλυση, γιατί πρέπει να πυροβολήσεις; Σε ποια βίβλο βρήκες γραμμένο ότι ο Ιησούς ευλόγησε όπλα; Κρασί, ναι, ψωμί, ναι, αλλά όπλα; Εκείνος δεν ήταν που κόλλησε το κομμένο αυτί του Ρωμαίου στρατιώτη που πήγαινε να τον συλλάβει; Ο Θεός που γιορτάζεις ήταν ειρηνιστής, όχι πολεμόχαρος.

Εντάξει, καταλαβαίνω, θέλεις να εκδηλώσεις τη χαρά σου, να κάνεις φασαρία. Κάνε λοιπόν. Γιατί πρέπει να φτιάξεις τη σαΐτα από σωλήνα που (αν δε σκάσει στα χέρια σου) θα σκάσει στο κεφάλι του φουκαρά εικονολήπτη που έκανε τη δουλειά του; Γιατί πρέπει να φτιάξεις αυτοσχέδια δυναμιτάκια; Μπορείς να κάνεις φασαρία με άλλους τρόπους. Σε πολλά μέρη του κόσμου την πρωτοχρονιά κάνουν θόρυβο με κατσαρολικά. Αλλού χτυπάνε τύμπανα. Στη Νάξο γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης με κουδουνάτους. Στο Λεωνίδιο, την Ανάσταση πετάνε αερόστατα. Στην Κέρκυρα, σπάνε κανάτια.

Και, τέλος, αν επιμένεις, πάρε βεγγαλικά. Από εκείνα τα πιστοποιημένα, που πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας. Στήσε τα προσεκτικά, βρέξε το έδαφος από κάτω τους και άναψέ τα για να γιορτάσεις την Ανάσταση με ομορφιά, όχι με πόνο και θρήνο.

Και του χρόνου, με υγεία και καλύτερα μυαλά...

ilia
Όνομα Συγγραφέα:
Με λένε Ήλια. Δεν ξέρω αν φταίει το ασυνήθιστο όνομά μου, αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σκεφτόμουν αλλιώτικα. Οι ερωτήσεις μου έφερναν γονείς και δασκάλους σε απελπισία. "Αφού οι πολιτικοί...