Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Συνήθως η ύπαρξη πόνου στο πέος κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη φίμωσης.
Στη φίμωση, η ακροποσθία καλύπτει τη βάλανο με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνο στη διείσδυση.

Μία άλλη πιθανή αιτία, μπορεί να είναι ο βραχύς χαλινός, που επίσης προκαλεί ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έφηβος θα πρέπει να επισκέπτεται ειδικό χειρούργο ουρολόγο-ανδρολόγο, ώστε να αφαιρεθεί η ακροποσθία και να απελευθερωθεί η βάλανος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πόνος στα γεννητικά όργανα δεν οφείλεται σε οργανικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, ένα αγόρι μπορεί να νιώσει πόνο στην βάλανο ή στους όρχεις με αποτέλεσμα να νιώσει δυσφορία ή και να αναγκαστεί να σταματήσει την σεξουαλική πράξη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον αποκλειστεί η περίπτωση οργανικότητας, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ο πόνος να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.

Υπάρχουν περιπτώσεις ψυχογενούς αιτιολογίας όπου ο νεαρός άνδρας μπορεί να αναφέρει επανειλημμένο ή επίμονο πόνο στο πέος και τους όρχεις κατά τη σεξουαλική επαφή.
Πρόκειται για μια κατηγορία σεξουαλικής δυσλειτουργίας, τη δυσπαρευνία, που ανήκει στις διαταραχές σεξουαλικού πόνου.

Αν και συναντάται συχνότερα στις γυναίκες η συγκεκριμένη πάθηση, υπάρχουν περιπτώσεις όπου και ο άνδρας αντιμετωπίζει τη δυσκολία αυτή.

Ο έφηβος μπορεί να σωματοποιήσει τα συναισθήματα όπως για παράδειγμα την αγωνία, το άγχος του σεξουαλικού ρόλου, αλλά και το πιθανό φόβο για την σεξουαλική επαφή, την ανησυχία του για το πόσο καλός εραστής είναι, όπως επίσης και τραύματα από πρώιμες εμπειρίες.

Η συμβουλή του γονιού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να επισκεφτούν μαζί έναν ειδικό στα σεξουαλικά ζητήματα που θα εκτιμήσει αν πραγματικά υπάρχουν ψυχολογικοί ή οργανικοί παράγοντες που εξηγούν τον πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μπορεί να προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία που θα επιτρέψει την ομαλή συνέχεια της σεξουαλικής ζωής του εφήβου.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797