«Γράμμα για σένα που φοβάσαι το τέλος»

Δεν είναι ότι δεν θα ξαναβρεθούμε μέσα από αυτές τις σελίδες και άλλες καινούργιες που έρχονται, αλλά πάντα μελαγχολώ με τα αντίο. Πάντα με βαραίνει το τέλος. Ακόμα και όταν είναι για καλό. Ακόμα και αν είναι για να σου ευχηθώ καλό καλοκαίρι. Ακόμα και όταν ξέρω ότι αυτό το αντίο δεν θα κρατήσει για πολύ…

Μάλλον βαθιά μέσα μου, δεν έχω ξεπεράσει ποτέ το τέλος και τους αποχαιρετισμούς.

Το αυτοκίνητο που απομακρύνεται και παίρνει μακριά τους αγαπημένους ανθρώπους, η μαμά που αφήνει το χεράκι του παιδιού της για να πάει στην πρώτη του μέρα στο σχολείο και σπάει η καρδούλα του στα δυο, οι έρωτες που δεν άντεξαν στο χρόνο, το πλοίο που εγκαταλείπει το λιμάνι και γράφει βίαια την τελευταία σελίδα, μιας ιστορίας καλοκαιρινής αγάπης που ήρθε ξαφνικά. Όλα με πονάνε. Γιατί ποτέ δεν κατάφερα να νικήσω το τέλος.

Όμως η αέναη αναζήτηση της χαράς, ο πρωτόγονος αγώνας όχι μόνο για επιβίωση, αλλά και για ευδαιμονία, με σώζει σαν από θαύμα πάντα. Και εκεί που όλα σκοτεινιάζουν, γεννιέται πάλι η ελπίδα και φωτίζει το αύριο. Έτσι, όσο κι αν πονούν οι αποχωρισμοί, άλλο τόσο γλυκαίνει την καρδιά η προσδοκία. Ότι κάτι καλό θα γίνει. Ότι η ζωή θα γαληνέψει. Ότι ο πόλεμος θα σταματήσει. Ότι ο έρωτας θα είναι παντοτινός. Ότι απροσδόκητα, θα ζήσουμε το πιο ξένοιαστο καλοκαίρι. Σαν όνειρο καλό που έρχεται ένα βράδυ στον ύπνο σου και η καρδιά γεμίζει αισιοδοξία, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Χωρίς να έχει διορθωθεί κανένα λάθος. Έτσι απλά διαλέγεις να βλέπεις τα πράγματα αλλιώς.

Και αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Να πιστέψεις ότι μπορείς να είσαι χαρούμενη.

Γιατί το αξίζεις. Γιατί δεν σταματάς δευτερόλεπτο να προσπαθείς για αυτό. Γιατί μια βουτιά στα βαθιά, σε γαλάζια νερά, μια καλοκαιρινή μέρα κάπου στην Ελλάδα, με τα κρυστάλλινα γέλια των παιδιών σου να αντηχούν γύρω σου και ένα υγρό φιλί, αρκούν για να θυμηθείς ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Και ότι -αργά ή γρήγορα- θα έρθει η δικαίωση. Τώρα ξέρεις να περιμένεις. Και να αντέχεις στο τέλος.

Όχι πια ΑΝΤΙΟ. Μόνο στο ΕΠΑΝΕΙΔΕΙΝ…

Να έχεις έναν μαγικό Αύγουστο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Σε φιλώ γλυκά,

Ράνια

Υ.Σ. Σου χαρίζω τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά τραγούδια. Σου υπόσχομαι να σε ταξιδέψουν, ακόμη και τις μέρες που το μπαλκόνι σου θα είναι ο πιο μακρινός προορισμός…