Πώς επηρεάζει το χρώμα το μωρό μας

Πώς επηρεάζει το χρώμα το μωρό μας

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι όταν επιλέγετε χρώμα για το δωμάτιο του μωρού σας. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο χρώμα; Πόσο χρωματιστό πρέπει να είναι το δωμάτιο του; Μήπως βγει πολύ φωτεινό; Το αποτέλεσμα θα αποτελεί ερέθισμα για τον εγκέφαλο του μωρού μου;

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που βασανίζουν το μυαλό σας στη φάση της αναζήτησης του κατάλληλου χρώματος προτού βάψετε το παιδικό δωμάτιο.

Επιστημονικά υπάρχει ακόμη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων σχετικά με το «κατά πόσο επηρεάζει το χρώμα ένα μωρό». Παρόλα αυτά υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν κατά πόσο επηρεάζονται οι ενήλικοι από αυτό. Οι εξειδικευμένοι μαρκετίερ επενδύουν εκατομμύρια κάθε χρόνο βάσει της παραπάνω έρευνας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα εστιατόρια ταχείας κατανάλωσης είναι στις αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου. Αυτά τα χρώματα διεγείρουν το αίσθημα της πείνας.
Επωφεληθείτε από αυτές τις έρευνες και τολμήστε βάφοντας το παιδικό δωμάτιο. Ίσως αρχικά το μωρό να μην αντιλαμβάνεται τα χρώματα όμως μεγαλώνοντας το χρώμα θα επηρεάζει σίγουρα τη διάθεση και την ψυχολογία του.

Συλλέξαμε για εσάς κάποιες προτάσεις με διαφορετικά στυλ παιδικών δωματίων και ελπίζουμε να σας δώσουμε υπέροχες ιδέες.

Κόκκινο- Πάθος, ένταση, συναίσθημα
Το κόκκινο είναι ένα έντονο χρώμα που τραβάει πολύ την προσοχή. Αν χρησιμοποιηθεί με έξυπνο τρόπο μπορεί να δημιουργήσει μια υπέροχη αίσθηση στο παιδικό δωμάτιο. Συμβουλή: αποφύγετε να βάψετε όλους τους τοίχους κόκκινους.
Το κόκκινο αδιαμφισβήτητα είναι το πιο «καυτό» χρώμα και «προκαλεί» τις ιδιαιτερότητες μας να εκδηλωθούν.

vechro xroma 1

Πορτοκαλί- ζεστό, προσφέρει αίσθηση ανακούφισης, «χουχουλιάρικο»
Το πορτοκαλί είναι ένα πολύ «άνετο» χρώμα. Δίνει την αίσθηση ότι σε «καλωσορίζει» μέσα στο δωμάτιο και εμπνέει τις διαπροσωπικές συζητήσεις. Το πορτοκαλί είναι φιλικό και σε απελευθερώνει. Επιλέξτε σκούρο πορτοκαλί για πολύ «χουχουλιάρικη» ατμόσφαιρα ή αν θέλετε ένα μοντέρνο αποτέλεσμα επιλέξτε το έντονο πορτοκαλί.

vechro xroma 2


Κίτρινο- «Ζωντανό», γεμάτη ενέργεια και χαρούμενο.

Το κίτρινο είναι λαμπερό και έντονο αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί με προσοχή. Αν βάψετε όλους τους τοίχους ή αν χρησιμοποιήσετε πολύ ανοιχτό κίτρινο πιθανώς να προκαλέσετε αρνητική ένταση σε ένα μωρό. Παρόλα αυτά αν το χρησιμοποιήσετε με διακριτικό τρόπο (π.χ ρίγες) θα εντείνεται το αίσθημα συγκέντρωσης και τις συναισθηματικές σκέψεις.

vechro xroma 3

Πράσινο- αίσθηση ηρεμίας, αναζωογόνησης, ανατροφής
Το πράσινο είναι το κατάλληλο χρώμα για χώρους εκπαίδευσης. Προωθεί την ηρεμία, την καθαρή σκέψη και τη συγκέντρωση. Επίσης είναι ιδιαίτερα γαλήνιο χρώμα που δίνει την αίσθηση ότι είσαι στη φύση και γύρω σου υπάρχει ηρεμία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα στη διακόσμηση ακριβώς επειδή δίνει την αίσθηση της φύσης. Αν επιλέξετε το πράσινο σίγουρα δεν θα κάνετε λάθος.

vechro xroma 4

Μπλε – Αίσθηση επούλωσης, διακριτικό.
Το μπλε προσδίδει ηρεμία, αλλά πρέπει να προσέξετε όταν επιλέξετε την απόχρωση. Το μπλε αυξάνει την παραγωγικότητα. Ένα μικρό τιπ για το μπλε είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους που τρώμε καθώς συνήθως σε αποθαρρύνει. Αν έχετε ένα παιδάκι που αρνείται να φάει, μην χρησιμοποιείτε μπλε πιάτα. Σε ένα παιδικό δωμάτιο χρησιμοποιείστε απαλό ζεστό μπλε ή έντονο μπλε. Αποφύγετε τις σκούρες αποχρώσεις. Επίσης το μπλε δίνει την αίσθηση δροσιάς.

vechro xroma 5

Μωβ- αρχοντιά, μυστήριο, πολυτέλεια.
Το μωβ έχει συσχετιστεί εδώ και αιώνες με την αριστοκρατία και εξακολουθεί να θεωρείται εξίσου αρχοντικό. Η κατάλληλη απόχρωση του μωβ θυμίζει κόσμημα και δίνει την αίσθηση της αρχοντιάς και του μεγαλείου. Το απαλό μωβ (παστέλ) σαν τη λεβάντα ή την πασχαλιά δίνει ηρεμία και γαλήνη παραμένοντας ιδιαίτερο. Το μωβ δεν υπάρχει σε αφθονία στην φύση γι’αυτο και θεωρείται από τους περισσότερους ένα χρώμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα.

vechro xroma 6

Λευκό- καθαρό, αγνό και αθώο.
Το λευκό είναι ένα αγγελικό και γλυκό χρώμα που δίνει την αίσθηση της ησυχίας. Αποφύγετε το απόλυτο λευκό σε ένα δωμάτιο. Βάλτε πινελιές χρώματος για να προκαλέσετε τα συναισθήματα και την ανάγκη της κοινωνικοποίησης. Επίσης προσοχή! Το λευκό είναι «επιρρεπές» στους λεκέδες.

vechro xroma 7

Ροζ- ρομαντικό, αξιαγάπητο, γυναικείο.
Δεν είναι σύμπτωση ότι ρα κοριτσάκια λατρεύουν το ροζ. Είναι το παγκόσμιο χρώμα που συσχετίζεται με οτιδήποτε κοριτσίστικο. Το ροζ είναι επίσης ένα χρώμα που χαλαρώνει, ειδικά παιδιά που έχουν τάσεις να κάνουν ξεσπάσματα και να έχουν κρίσεις. Μη διστάσετε να το «παρακάνετε» με το ροζ σε ένα κοριτσίστικο δωμάτιο καθώς το μόνο κακό που μπορεί να συμβεί είναι να αισθάνεται η απόλυτη πριγκίπισσα.

29

Γκρι- εσωστρεφές, διαισθητικό, συναισθηματικό
Το γκρι σε εμπνέει να είσαι συγκαταβατικός.
Όπως αισθάνεσαι σε μια μουντή συννεφιασμένη ημέρα (γι’ αυτό και τα αδιάβροχα είναι κίτρινα). Προσοχή όταν επιλέγεται το γκρι. Τα προτερήματα είναι ότι προωθεί τα έντονα συναισθήματα και τη σκέψη αλλά εμπεριέχει τη λύπη και το αίσθημα μοναξιάς. Πολλοί ποιητές επέλεγαν να γράφουν σε περιοχές που ήταν τον περισσότερο καιρό συννεφιασμένες, όπως το Σιάτλ. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το γκρι στο παιδικό δωμάτιο, επιλέξτε ένα «ζεστό» τόνο και αναμείξτε το με πιο έντονα χρώματα.

vechro xroma 9

Καφέ- γήινο, προσγειωμένο.
Το καφέ είναι το χρώμα της γης και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για βρεφικό δωμάτιο.
βέβαια το καφέ είναι το χρώμα και ….. άλλων πραγμάτων επομένως χρησιμοποιείστε το με προσοχή και σύνεση. Επιλέξτε ένα σοκολατί καφέ βαθύ ή ένα ανοιχτό μπεζ. Αποφύγετε τις ενδιάμεσες αποχρώσεις καθώς μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα… ας πούμε… δυσάρεστο.

vechro xroma 10

Μαύρο – Επιβλητικό – δυναμικό
Το μαύρο είναι ακόμη ένα χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε με φειδώ. Είναι δυνατό και σκοτεινό χρώμα. Σιγουρευτείτε ότι θα το χρησιμοποιήσετε σε δωμάτιο με μεγάλα παράθυρα και άπλετο φυσικό φωτισμό. Επίσης είναι ένα πολύ δύσκολο χρώμα καθώς είναι δύσκολο αν το βαρεθείτε να βάψετε από πάνω και να το αλλάξετε.

vechro xroma 11

Πριν αποφασίσετε οποιοδήποτε χρώμα κάντε εκτεταμένη έρευνα και συνυπολογίστε ότι το μωρό σας θα μεγαλώνει μέσα σε αυτό το δωμάτιο μέχρι να έχει άποψη για να αλλάξετε το χρώμα και να το βάψετε αλλιώς.

Σε ότι αφορά την διαδικασία επιλογής του χρώματος, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε 2 βασικές παραμέτρους.
Της ποιότητας του χρώματος καθώς και εάν αυτό είναι Πιστοποιημένο Οικολογικό χρώμα ή όχι.
Ας προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε λίγο σε αυτά. Πρώτα από όλα, σε ότι αφορά την ποιότητα του χρώματος, καλό θα είναι να επιλέξουμε μία πολύ καλή ποιότητα για να βάψουμε το σπίτι μας, όπως η ΚΛΑΣΗ 1, η οποία είναι και η κορυφαία.
Τι μας εξασφαλίζει όμως αυτό?

Τα χρώματα Κλάσης 1, λερώνουν δύσκολα και καθαρίζονται εξαιρετικά εύκολα ξανά και ξανά, πράγμα που (πρακτικά) επίσης σημαίνει ότι δεν φθείρονται εύκολα και σας διασφαλίζουν πως οι όμορφοι συνδυασμοί αποχρώσεων που έχετε στους τοίχους σας θα παραμείνουν –ζωντανοί και εντυπωσιακοί- για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τώρα, σε ότι αφορά την Οικολογική Πιστοποίηση, καλό θα είναι τα χρώματα που θα επιλέξουμε να είναι Πιστοποιημένα Οικολογικά. Ένα τέτοιο Πιστοποιημένο Οικολογικό χρώμα, είναι και το Smaltoplast Silk, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο χρώμα των μαμάδων για τα παιδικά δωμάτια αλλά και για τους υπόλοιπους χώρους των κατοικιών τους.

Το Smaltoplast Silk είναι ένα οικολογικό, πλαστικό χρώμα (θυμηθείτε: Κλάσης 1) εσωτερικής χρήσης με βελούδινό ματ φινίρισμα. Είναι άοσμο, και δεν περιέχει βλαβερά –για τον άνθρωπο- συστατικά όπως βαρέα μέταλλα και καρκινογόνες ή τοξικές ουσίες. Λόγω της σύνθεσης του, προστατεύει τον υμένα του χρώματος από την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως βακτήρια και μύκητες, προσφέροντας ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για την διαμονή μικρών παιδιών, αλλά και ατόμων με προβλήματα αλλεργιών και άσθματος.

Για τις παραπάνω ιδιότητες του, το προϊόν φέρει την Πιστοποίηση του Βρετανικού Ιδρύματος Αλλεργιών.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πώς το συγκεκριμένο προϊόν βραβεύθηκε από τους Έλληνες καταναλωτές το 2013 ως «DIY προϊόν της Χρονιάς» στην κατηγορία Καινοτομία, και παράγεται από μία Ελληνική βιομηχανία, την VECHRO, τον ηγέτη στις Πιστοποιήσεις Οικολογικών χρωμάτων, με 76 Πιστοποιημένα Οικολογικά χρώματα.