το μωρό μου θηλάζει καλά

Πώς καταλαβαίνω ότι το μωρό μου θηλάζει καλά;

Η εγκυμοσύνη σας έχει ολοκληρωθεί με έναν επιτυχημένο τοκετό και πλέον κρατάτε αγκαλιά το μικρό μωρό σας. Όπως είναι φυσιολογικό, το μητρικό ένστικτο σας ωθεί να θέλετε να μάθετε τι είναι υγιές στη ρουτίνα του μωρού σας και τι μη φυσιολογικό. Ένα μέρος της ρουτίνας του νεογέννητου (το πιο σημαντικό ίσως) είναι ο θηλασμός. Έπειτα όμως από κάθε θηλασμό έρχεται η ώρα για τα κακάκια, τα οποία είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθετε αν όλα είναι καλά ή αν το μωρό σας ενοχλείται από κάτι στον θηλασμό. 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το μωρό τρώει καλά;

Κάθε πότε πρέπει να κάνει κακά το νεογέννητο μωρό μας; Ποιό χρώμα στα κακά του είναι φυσιολογικό και ποιό αποτελεί ένδειξη επικοινωνίας με την παιδίατρό μας;

Ακολουθεί ένας πίνακας ΜΟΝΟ για θηλάζοντα βρέφη. 

Ηλικία Μωρού Γάλα θηλάζουσας Βρεγμένες πάνες / 24ωρο Λερωμένες πάνες / 24ωρο
1 ημέρας Πρωτόγαλα 1 τουλάχιστον 1-2 τουλάχιστον (μαύρα ή σκούρο πράσινα - μηκώνιο)
2 ημερών Κατεβαίνει το γάλα 2 τουλάχιστον 1-2 τουλάχιστον (μαύρα ή σκούρο πράσινα - μηκώνιο)
3 ημερών  Κατεβαίνει το γάλα 3 τουλάχιστον  3 τουλάχιστον (καφέ, πράσινα ή κίτρινα)
4 ημερών  Κατεβαίνει το γάλα 4 τουλάχιστον  3 τουλάχιστον (καφέ, πράσινα ή κίτρινα)
5+ ημερών  Προσαρμογή παραγωγής στις ανάγκες του μωρού 6 βαριές τουλάχιστον (υποκίτρινα ή διάφανα ούρα) 3 τουλάχιστον (κίτρινα, μαλακά με σποράκια, ποσότητας 1 κουταλιάς της σούπας τουλάχιστον)
6 εβδομάδων Εδραίωση παραγωγής 6 βαριές τουλάχιστον (υποκίτρινα ή διάφανα ούρα) Ανά 10 ημέρες 1 βαριά τουλάχιστον (κίτρινα) 

Ο θηλασμός του μωρού αν και θεωρητικά είναι ένα γεγονός φυσικό, στην πραγματικότητα γεννάει χιλιάδες ερωτήματα κυρίως στις νέες μανούλες. Σημαντικό εφόδιο για τον επιτυχημένο θηλασμό του μωρού σας είναι η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση με τα μαθήματα θηλασμού έτσι ώστε να μειωθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες στις νέες μαμάδες.