Άρνηση θηλασμού

Άρνηση θηλασμού: Τι κάνετε όταν το παιδί αρνείται να θηλάσει

Αν έρθει μία στιγμή όπου ξαφνικά το μωρό σας αρνείται να θηλάσει, μην πανικοβληθείτε.  Όταν το μωρό σας ξαφνικά αρνείται να θηλάσει δεν σημαίνει απαραίτητα πως έφτασε η ώρα του απογαλακτισμου. Ίσως απλώς αρνείται να θηλάσει. Θα αναρωτηθείτε αν γίνεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Κι όμως γίνεται! Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το θηλασμό και να οδηγήσουν το μωρό σας να πει μία μέρα "όχι! στο θηλασμό".

Τι οδηγεί τα παιδιά να πουν όχι στον θηλασμό:

Εάν έχει βουλώσει η μύτη τους, αν πονάει το αυτί τους, αν έχουν ερεθισμένο λαιμό, αν βγάζουν δοντάκια ή αν έχουν στοματίτιδα, τότε μπορεί να αρνηθούν τον θηλασμό καθώς απλώς τους μετατρέπεται σε μία επώδυνη διαδικασία. 

Η αντίδρασή σας αν σας πόνεσε δαγκώνοντας τη θηλή σας.

Κάτι που συνέβη ενώ θήλαζε και το τρόμαξε.

Απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα (αν μετακομίσατε πρόσφατα)

Αν αλλάξατε άρωμα 

Αν χρησιμοποιεί συχνά πιπίλα ή μπιμπερό.

Η «απεργία» από το θηλασμό συνήθως διαρκεί λίγο αλλά μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσετε αρκετά μέχρι να πείσετε το μωρό σας να θηλάσει ξανά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας (τύψεις ότι το αφήνετε νηστικό, ανασφάλεια σε σχέση με το μεταξύ σας δέσιμο).

Ακολουθήστε μερικές ιδέες που έχουν εφαρμόσει άλλες μαμάδες σε παρόμοιες περιπτώσεις.

1. Καταρχάς διερευνήστε αν το μωρό σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως να πονάει κάπου κι έτσι να δυσκολεύεται στο θηλασμό.

2. Αν θεωρείτε πως για τη διακοπή ευθύνεται κάποιο καινούργιο άρωμα ή αποσμητικό που βάζετε, κάντε μπάνιο και δοκιμάστε ξανά να θηλάσετε. Φροντίστε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά.

3. Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να του δίνετε πιπίλα ή μπιμπερό κατά τη διάρκεια της διακοπής. Δοκιμάστε να του δώσετε το γάλα σας με σύριγγα ή κουταλάκι. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το ταΐσετε με μπιμπερό αφήστε κάποιον άλλον να το κάνει και έχετε κατά νου ότι σκοπός σας είναι να το ενθαρρύνετε να ικανοποιήσει την πείνα του μέσω του θηλασμού.

4. Παράλληλα, κάντε αντλήσεις με το θήλαστρο για να συνεχίσετε να παράγεται γάλα αλλά και για να αποφύγετε τις μολύνσεις.

5. Οπλιστείτε με υπομονή. Το να πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφιερώστε χρόνο στην επαφή δέρμα με δέρμα χωρίς να το πιέζετε να πιάσει τη θηλή.

6. Συχνά μια καλή στιγμή για να θηλάσει ξανά είναι ενώ αποκοιμιέται, φαίνεται κοιμισμένο ή μόλις έχει ξυπνήσει. Αν φυσικά αντισταθεί ενώ το έχετε πλησιάσει ήρεμα μην το πιέσετε.

7. Κάνετε μαζί μπάνιο ώστε να έχει αρκετό χρόνο για να πιάσει τη θηλή σας αν θελήσει ή βγείτε μαζί μια βόλτα. Ο ήλιος και ο αέρας μπορεί να βοηθήσουν.

8. Το λίκνισμα μπορεί να είναι επίσης αρκετά βοηθητικό. Βάλτε το μωρό σας σε ένα σλινγκ και δοκιμάστε να προσφέρετε το στήθος σας ενώ κινήστε στο δωμάτιο. Δοκιμάστε ακόμα να θηλάσετε σε μια κουνιστή πολυθρόνα ή καρέκλα.

9. Πολλές φορές η άμεση δερματική επαφή μητέρας-μωρού σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο πιθανόν να ανασύρει μνήμες από τις πρώτες ημέρες του θηλασμού και αυτό να το ενθαρρύνει να θηλάσει ξανά.

10. Επιλέξτε μια χαλαρωτική μουσική υπόκρουση ή τραγουδήστε η ίδια στο μωρό σας. Μια ήρεμη μελωδία σε συνδυασμό με τον ήχο της φωνής σας θα κάνουν το μωρό σας να νιώθει οικειότητα και ασφάλεια.

11. Ειδικά για ένα μεγαλύτερο μωρό η θέα του θηλασμού ενδέχεται να του υπενθυμίσει την ικανοποίηση που απολάμβανε και το ίδιο μέσω αυτής της διαδικασίας. Προσκαλέστε λοιπόν, φίλες και συγγενείς για να θηλάσουν στο σπίτι σας.

Extra tip: Τις περισσότερες φορές η απότομη διακοπή του θηλασμού ξεπερνιέται μετά από 1 ή 2 ημέρες. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να λειτουργεί για το μωρό σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αποκλεισμό ιατρικού προβλήματος ή/ και πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος θηλασμού.

γράφει ο Στέλιος Παπαβέντσης. Ο Στέλιος Παπαβέντσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έπειτα από τη θητεία του ως αγροτικός ιατρός στην Αλλόνησο, Βόρειες Σποράδες, ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στα Nοσοκομεία του Λονδίνου Southend Hospital και Hillingdon Hospital.