Πως μπορούμε να διδάξουμε το μικρό παιδάκι μας να φυσά τη μύτη του

Πως μπορούμε να διδάξουμε το μικρό παιδάκι μας να φυσά τη μύτη του

Το να γνωρίζει πώς να φυσήξει τη μύτη του, φαίνεται πολύ εύκολο για έναν ενήλικα, αλλά είναι ένα πολύπλοκο έργο για τα μικρά παιδιά.

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές. Μπορεί να βοηθήσουν.

Όταν γίνεσαι γονιός, μαθαίνεις πολύ γρήγορα ότι είσαι υπεύθυνος να διδάξεις το μικρό σου πάρα πολλά πράγματα.

Κάτι τόσο εύκολο για ένα μεγάλο άτομο, όπως είναι να φυσήξει τη μύτη του, είναι περίπλοκο για το μικρό παιδί. Πρέπει να έχετε υπομονή και να μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρει γρήγορα.

Έτσι λοιπόν:

Απαλλαγείτε από το χαρτομάντηλο

Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να του μάθετε να φυσά τη μύτη του σιγά – σιγά. Αντί να του βάζετε ένα χαρτομάντηλο στο πρόσωπο, αξιοποιήστε άλλες ευκαιρίες για να εξοικειωθεί με το φύσημα του αέρα από τη μύτη. Πολλές φορές τα παιδάκια όταν είναι ενθουσιασμένα με κάτι εισπνέουν και εκπνέουν αέρα από τη μύτη τους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Στη διάρκεια λοιπόν του παιχνιδιού, αν παρατηρήσετε ότι εκπνέει με δύναμη από τη μύτη, πείτε του μπράβο και χρησιμοποιήστε τα ίδια λόγια που θα χρησιμοποιήσετε όταν θα πρέπει να φυσήξει τη μύτη του. Αν αυτό το κάνετε συχνά, θα το συνηθίσει το παιδάκι όπως έχει μάθει να χαιρετά ή το «κόλλα πέντε»! Που τόσο αγαπούν όλα τα παιδάκια.

Επωφεληθείτε από την ώρα του μπάνιου

Είναι μία εξαιρετική στιγμή για να καταλάβει το παιδί το φύσημα της μύτης. Με πολύ προσοχή, πείτε του να βάλει τη μύτη του ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού και να κάνει φυσαλίδες χρησιμοποιώντας μόνο τη μύτη του.

Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη

Ενώ εμείς οι μεγάλοι ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει όταν φυσάμε τη μύτη μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με το μικρό παιδί. Δεν μπορούν να ξέρουν ότι αν φτερνιστούν θα αναπνέουν καλύτερα, ούτε τι φεύγει από τη μύτη τους όταν τη φυσούν. Την επόμενη φορά που θα είναι η μύτη του βουλομένη, βάλτε το μικρό μπροστά στον καθρέφτη, και πείτε του να φυσήξει δυνατά για να δει τη βλέννα να βγαίνει. Βέβαια δεν είναι τόσο ευχάριστο αλλά είναι μάλλον αποτελεσματικό.

Δημιουργήστε μία πίστα αγώνων

Είναι άλλος ένας διασκεδαστικός τρόπος για να συνηθίσει να φυσά τη μύτη του. Δημιουργήστε μία πίστα στο τραπέζι της κουζίνας. Ορίστε το σημείο εκκίνησης και το σημείο τερματισμού. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι χαρτί ή ένα φτερό, κάτι ελαφρύ. Βάλτε το πρόσωπο του παιδιού στο ίδιο επίπεδο με το τραπέζι και κάντε και εσείς το ίδιο. Στη συνέχεια πείτε του ποιος θα κάνει το ελαφρύ αντικείμενο μπροστά του να φτάσει πιο γρήγορα στον τερματισμό φυσώντας μόνο με τη μύτη του.

Προσπαθήστε να το δει σαν δική του ευθύνη

Ακριβώς όπως μαθαίνουν τα παιδιά πώς να δένουν τα κορδόνια τους και αισθάνονται υπερήφανα γι’ αυτό, προσπαθήστε να τα κάνετε να αισθανθούν το ίδιο με το φύσημα της μύτης. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο δημιουργική μπορείτε, δώστε του ένα όμορφο πολύχρωμο μαντήλι ή υγρά μαντηλάκια για να τα χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν ή να στολίσουν με αυτοκόλλητα το κουτί με τα χαρτομάντηλα και πείτε τους πόσο ωραίο θα είναι να μάθουν να φυσούν τη μύτη τους χωρίς τη δική σας βοήθεια, μέχρι να αδειάσει το κουτί!