Προβλήματα πειθαρχίας των παιδιών και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Μερικές φορές τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν μία συμπεριφορά που πραγματικά δοκιμάζει την υπομονή των γονέων τους. 

Όμως η γνώση του τρόπου αντιμετώπισης της κακής συμπεριφοράς των παιδιών είναι θεμελιώδης. Η καλή πειθαρχία βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα τη ζωή τους, να επιτύχουν τους στόχους τους και να ζουν αρμονικά με άλλους ανθρώπους.

Προβλήματα πειθαρχίας των παιδιών και πώς να τα λύσουν οι γονείς.
 

Το παιδί μου δεν ακούει και είναι σχεδόν αδύνατο να το ετοιμάσω για το σχολείο.

Πρέπει να πείτε στο παιδί σας χίλιες φορές να ντυθεί, να βουρτσίσει τα δόντια του για να πάει σχολείο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά φαίνεται να είναι σε έναν άλλο κόσμο και δεν σας ακούει; Η συμπεριφορά αυτή στα μικρά παιδιά είναι συνηθισμένη, όμως μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα πράγματα:

  • Προετοιμάστε μαζί το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα για την επόμενη ημέρα, καθώς και όλα τα άλλα που χρειάζεται. Έτσι δεν θα χάνετε χρόνο το πρωί. 

  • Κάντε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνει το πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Εάν είναι μικρό και δεν μπορεί να διαβάσει, χρησιμοποιήστε όμορφα σχέδια για να του δείξετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να μην ξεχάσει κάτι. 

  • Μην το αφήνετε να περάσει έτσι. Οι συνέπειες πρέπει να έρθουν φυσικά. Αν δεν έχει ντυθεί, θα πρέπει να ντυθεί στο αυτοκίνητο. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα ξέρει ότι πρέπει να βιαστεί ή θα καταλήξει στο σχολείο με τις πιτζάμες του. 

  • Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι και πείτε πόσο χρόνο έχει για να ετοιμαστεί. Βεβαιωθείτε όμως ότι πράγματι έχει αρκετό χρόνο. 

 

Το παιδί μου με αψηφά συνεχώς. 

Το μικρό σας είναι εριστικό, όσο και αν του ζητάτε να μην κάνει κάτι, αυτό συνεχίζει να το κάνει. Για παράδειγμα πετάει τα παιχνίδια του, εσείς του λέτε όχι εκείνο όμως με θυμό συνεχίζει. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Δώστε του επιλογές. Για παράδειγμα, εάν θέλει να πετάει πράγματα, μπορεί να πάει στον κήπο και να παίξει αλλά δεν μπορεί να παίζει μπάλα μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε πάντα σταθερό αλλά ήρεμο τόνο.

  • Εάν εξακολουθεί να μην ακούει, πείτε του ότι θα υπάρχουν συνέπειες. «Αν πετάξεις πάλι το παιχνίδι σου θα σου το πάρω». Και αν το κάνει ξανά, πάρτε το αμέσως και κρατήστε το. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει τη σύνδεση, του γεγονότος με την συνέπεια. Ακόμη και αν σας ικετεύει μην υποχωρήσετε.

  • Πάντα να μιλάτε στο παιδί με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Εάν ξεσπάσει με κλάματα και φωνές αγκαλιάστε το και καθησυχάστε το μέχρι να ηρεμήσει.

 

Το παιδί μου χτυπά άλλα παιδιά.

Μερικά παιδιά χτυπούν άλλα όταν δεν γίνεται το δικό τους. Αν ένα παιδάκι του πάρει ένα παιχνίδι θα το χτυπήσει. Όταν οι γονείς του λένε όχι, τους χτυπά και αυτούς. Αν το παιδί είναι πάνω από 6 ετών, τότε είναι ήδη αρκετά δυνατό για να πληγώσει το άλλο παιδί και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς. Έτσι:

  • Μην το χτυπήσετε, γιατί δεν είναι λύση και δεν επιτρέπεται. Το χτύπημα δεν πρόκειται να διορθώσει τη συμπεριφορά του παιδιού.

  • Βοηθήστε το να βρει άλλο τρόπο για να απελευθερώσει το θυμό και την απογοήτευσή του. 

  • Βρείτε μία στιγμή που είναι ήρεμο και μιλήστε και οι δύο γονείς μαζί του ώστε να καταστήσει σαφές ότι το χτύπημα δεν επιτρέπεται. Εξηγήστε ποιες θα είναι οι συνέπειες αν το κάνει. Οι φίλοι του δεν θα θέλουν να παίζουν μαζί του, θα τιμωρηθεί στο σχολείο, κ.λπ.

  • Διδάξτε του άλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του. Όταν αισθάνεται θυμωμένο, καλό είναι να πάει στο δωμάτιό του ή κάπου αλλού μόνο του για να προσπαθήσει να ηρεμήσει. 

  • Προσπαθήστε να βρείτε μία καλή μέθοδο για να χρησιμοποιήσει το παιδάκι όταν αισθάνεται θυμωμένο και θέλει να χτυπήσει κάποιον. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή κάθε φορά που θα την έχει ανάγκη για να ηρεμήσει.

 

Το παιδί μου αντιμιλά. 

Κάθε φορά που προσπαθείτε να διορθώσει τη συμπεριφορά του, αυτό γελά και έχει την απάντηση έτοιμη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο σπίτι. Αντιμιλά στο δάσκαλο με τον ίδιο τρόπο γιατί κάτι δεν του άρεσε.

  • Όταν είστε μαζί και αρχίζει να αντιμιλά, πείτε του αμέσως ότι δεν επιτρέπεται να προσβάλλει κανέναν. Μία τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη.

  • Μείνετε ήρεμοι και σταθεροί, τόσο με τον τόνο της φωνής σας όσο και με τη γλώσσα του σώματος. Μην εκνευριστείτε και μην του μιλήσετε μέχρι να σταματήσει να φέρεται έτσι. Πείτε για παράδειγμα «αν μου μιλάς έτσι δεν πρόκειται να σου απαντήσω, όταν το κάνεις με σεβασμό τότε θα μιλήσουμε».

  • Εάν συνεχίσει θυμίστε του ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Κρατήστε το λόγο σας και μην υποχωρήσετε. Κάθε φορά που απευθύνεται σε σας ή σε κάποιον άλλο με σεβασμό, επαινέστε το και ενισχύσετε αυτήν τη θετική συμπεριφορά. 

 

Πρόβλημα πειθαρχίας στα παιδιά.

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα προβλήματα που συναντούν οι γονείς. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω λύσεις, όποιες νομίζετε ότι ταιριάζουν καλύτερα στο παιδί σας. 

Εάν όμως αυτή η κακή συμπεριφορά επιμένει και δυσκολεύεστε να το ελέγξτε, δεν είναι κακή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία σύμβουλο για εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε στην κατάσταση αυτή με το παιδάκι σας.