Συμβουλές για να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας!

Οι περισσότεροι γονείς, για να μην πούμε όλοι, έχουν φωνάξει στα παιδιά τους. Και οι περισσότεροι νιώθουν άσχημα γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα, μία έρευνα αποκάλυψε ότι από όλα τα πράγματα που προκαλούν ενοχές στους γονείς, όπως για παράδειγμα, όταν αποσπάται η προσοχή τους από το τηλέφωνο, ή επιτρέπουν υπερβολικό χρόνο στην οθόνη, ή δεν μαγειρεύουν υγιεινά φαγητά, στην κορυφή της λίστας είναι το να φωνάζουν στα παιδιά τους. 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν; Απλά να κόψουν αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Κάθε φορά που δεν ενεργείτε με την επιθυμία να φωνάξετε, ο εγκέφαλος παίρνει άλλη εντολή, οπότε δεν είναι πλέον η προεπιλεγμένη αντίδρασή σας». Όμως η απεξάρτηση δεν είναι εύκολη! Είναι μία διαδικασία πέντε βημάτων!

 

1. Σταματήστε να φωνάζετε για συνηθισμένα πράγματα.

Όπως «το τραπέζι είναι έτοιμο», «χαμήλωσε λίγο τη μουσική», «κλείσε την τηλεόραση τώρα». Αυτό αυξάνει την ένταση σε όλο το σπίτι! Αντίθετα πλησιάστε τα παιδιά και μιλήστε τους με ήρεμη φωνή.

Αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά «το φαγητό είναι έτοιμο»! Αλλά θα γίνει! Όταν θα τα καλείται ήρεμα, μάλλον θα σταματήσουν να απαντούν «έρχομαι» ή «σε ένα λεπτό»!

 

2. Σβήστε τη φωτιά σας. 

Όταν σας συμβουλεύουν ότι ο διαλογισμός για πέντε λεπτά κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικός, μην αρχίσετε να γελάτε. Πιστεύετε ότι δεν έχετε χρόνο! Όμως όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ο χρόνος για καθημερινό διαλογισμό βοηθά να «χαλαρώσουμε τη στιγμή της έντασης». Δηλαδή μία μέθοδος που επιτρέπει στην οργή σας να εξαφανιστεί σαν ένα σύννεφο, όταν το μικρό σας αρχίζει να τσιρίζει επειδή δεν του πήρατε τη σοκολάτα που ήθελε!

Πάρτε λίγο χρόνο και διαλογιστείτε πέντε λεπτά πριν κοιμηθείτε κάθε βράδυ. Θα εκπλαγείτε το πόσο καλό θα σας κάνει.

 

3. Σκεφτείτε μία ασφαλή λέξη.

Το να προσπαθήσετε να αφήσετε το θυμό σας να παρασυρθεί μακριά θα λειτουργήσει. Όμως μερικές φορές ο εκνευρισμός είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να συγκρατηθείτε. 

Βρείτε μία λέξη, μία φράση για να πείτε στον εαυτό σας μόλις συνειδητοποιήσετε ότι ξεπερνάτε τα όριά σας, λένε οι ειδικοί. Ότι πιστεύετε ότι μπορεί να σας συγκρατήσει, ενώ βλέπετε τη μικρή σας να χαλάει τον κόσμο γιατί είναι η σειρά της να βάλει τα πιάτα στο πλυντήριο! Ή όταν έχετε πει πέντε φορές να φορέσουν τη πιτζάμα τους. 

 

4. Πλησιάστε.

Όμως ας είμαστε αληθινοί: ακριβώς επειδή προσπαθείτε να μην φωνάζετε δεν σημαίνει ότι τα μικρά σας ξαφνικά, μαγικά, αφήνουν τις συσκευές τους, έρχονται στο τραπέζι και πλένουν τα δόντια τους, με την πρώτη φορά που το ζητάτε. Και βέβαια τη στιγμή αυτή θέλετε να φωνάξετε! Όμως η συμβουλή των ειδικών είναι, αντί για συνέπειες και χαμένα προνόμια, επικεντρωθείτε σε μία πιο ήπια μέθοδο: επανασύνδεση. Δηλαδή, πηγαίνετε κοντά στο παιδί και πείτε του ότι καταλαβαίνετε πως αισθάνεται. Για παράδειγμα αν δεν θέλει να κλείσει την τηλεόραση, τώρα που το παιδικό πρόγραμμα τελείωσε, καθίστε δίπλα του και ήρεμα εξηγήστε ότι ξέρετε πως θέλει να δει κάτι ακόμη, όμως είναι τώρα η ώρα που πρέπει να κλείσει η τηλεόραση. Μάλλον θα σας δώσει το τηλεκοντρόλ χωρίς φασαρία!

 

5. Χαμηλώστε τις στιγμές έντασης.

Τα πρωινά της εβδομάδας είναι σίγουρα τα πιο δύσκολα για τους γονείς. Πρέπει να γίνουν τόσα πολλά πράγματα σε ένα περιορισμένο χρόνο που νιώθουν σαν να τρέχουν αγώνα δρόμου. Είναι δύσκολο και ενοχλητικό, αλλά ο θυμός δεν βοηθά. Το κάνει χειρότερο. «Πρέπει να είστε σε θέση να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας για να διατηρήσουν και τα παιδιά τη δική τους»!

Έτσι, προσπαθήστε αντί να ξυπνήσετε τα παιδιά φωνάζοντας ότι είναι ώρα να σηκωθούν, πείτε τους ένα «καλημέρα αγάπες μου» όσο πιο ευχάριστα μπορείτε! Ίσως δεν είναι εύκολο αν η μικρή σας κόρη είναι όλο νεύρα το πρωί. Της φταίει το ξυπνητήρι, εσείς, είναι κουρασμένη, κρυώνει, νυστάζει!

Όμως τώρα, αντί να της πείτε ότι το σχολικό θα φτάσει σε είκοσι λεπτά, βρείτε κάτι αστείο που θα τραβήξει την προσοχή της, ώστε να ξεχάσει γιατί είναι θυμωμένη! Μάλλον θα τα καταφέρετε, θα ντυθεί, θα φάει το πρωινό της και θα προλάβει το σχολικό χωρίς φασαρία.

Μην ξεχνάτε: αν κάνετε τα παιδιά να γελούν αυτό θα λειτουργήσει σαν μαγεία. Το χιούμορ σπάει την ένταση και την ανάγκη για κάποια ανεπιθύμητα σχόλια μεταξύ σας. 

Και ποιος ξέρει; Μπορεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας είναι «ήσυχο»! Ήσυχο όχι με την κακή έννοια. Ήσυχο αλλά γεμάτο ζωή! Χωρίς άσκοπες φωνές και ξεσπάσματα. Θα παρατηρήσετε ακόμη ότι αν χρειαστεί να φωνάξετε θα είναι για ένα σοβαρό λόγο και τα παιδιά θα σας ακούσουν.