πιπίλα

Κάνει καλό να καθαρίζετε την πιπίλα βάζοντας τη στο στόμα σας. Δείτε γιατί;

Πολλοί γονείς θεωρούν πως το να βάζεις την πιπίλα του παιδιού στο στόμα σου αφότου πέσει κάτω για να την "καθαρίσεις", είναι απαράδεκτο. Σύμφωνα με νέα έρευνα όμως, μάλλον όσοι το κάνουν θωρακίζουν την υγεία του παιδιού τους. Τι ισχύει λοιπόν;

Μία έρευνα της Henry Ford Health System, παρουσιάζει πως τα μωρά των οποίων οι γονείς συνηθίζουν να βάζουν την πιπίλα στο στόμα τους για να την καθαρίσουν, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων (lgE) τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος. 

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν με το σάλιο τους υγιή βακτήρια του στόματος, τα οποία θα επηρεάσουν την πρώιμη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών τους. Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του American College of Allergy, Asthma and Immunology, στο Seattle.

"Παρά το γεγονός πως δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει σχέση αιτίου και αιτιατού, μπορούμε να πούμε πως τα μικρόβια με τα οποία έρχεται σε επαφή το παιδί σε νεαρή ηλικία, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος" δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας και αλλεργιολόγος του Henry Ford, δρ. Eliane Abou-Jaoude, M.D. και συνεχίζει λέγοντας "από τα στοιχεία της ερευνάς μας μπορούμε να πούμε πως τα παιδιά των οποίων οι γονείς καθάριζαν τις πιπίλες βάζοντάς τις στο στόμα τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης (lgE) μεταξύ 10 έως 18 μηνών".

Η αναδρομική αυτή μελέτη θεωρείται η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία αναζητά τη σύνδεση μεταξύ μεθόδων καθαρισμού πιπίλας και αντισωμάτων που συνδέονται με αλλεργίες και άσθμα. Τα ευρήματα είναι συμβατά με εκείνα από μία μελέτη του 2013 στη Σουηδία, η οποία παρουσίασε σύνδεση τον γονέων που καθαρίζουν την πιπίλα βάζοντάς τη στο στόμα τους με μειωμένο ρίσκο αλλεργιακής ανάπτυξης. 

Η έρευνα του Henry Ford, συμπεριέλαβε 128 μαμάδες οι οποίες ρωτήθηκαν πώς καθαρίζουν την πιπίλα του μωρού τους: α) βάζοντας τη στο στόμα τους, β) αποστειρώνοντάς τη σε καυτό νερό και στο πλυντήριο και γ) καθαρίζοντάς τη με σαπούνι και νερό. Οι 30 μαμάδες αποστειρώνουν την πιπίλα, 53 την καθαρίζουν με σαπούνι και νερό και 9 βάζοντάς τη στο στόμα τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης στα μωρά στον τοκετό, στους έξι μήνες, στους 18 μήνες για κάθε μέθοδο καθαρισμού και βρήκαν ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο ανοσοσφαιρίνης στα μωρά που πλέον έχουν φτάσει τους 18 μήνες. Τα μωρά αυτά ήταν εκείνα των οποίων καθάριζαν την πιπίλα οι μαμάδες τους με το στόμα.