Πόσο σύντομα μπορώ να ταξιδέψω μετά τον τοκετό;

Πόσο σύντομα μπορώ να ταξιδέψω μετά τον τοκετό;

Για τις περισσότερες νέες μητέρες που δεν είχαν επιπλοκές και αναρρώνουν καλά, ένα ήρεμο ταξίδι όχι πολύ κουραστικό, επιτρέπεται μία έως δύο εβδομάδες μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά από καισαρική. Όμως το σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι να ακούσετε προσεκτικά τα σήματα που στέλνει το σώμα σας.

Να θυμάστε ότι η ανάρρωση από τον τοκετό, χρειάζεται χρόνο, ξεκούραση και βοήθεια. Ένα ταξίδι μπορεί να είναι αγχωτικό, η μεγάλη διαφορά ώρας (jet lag) μπορεί να επιτείνει την κούραση που ήδη υπάρχει. 

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολες. Επίσης οι μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, ιδίως αν είναι το πρώτο παιδάκι τους, χρειάζονται χρόνο, για να «έρθει» το γάλα και να μπορέσουν να οργανώσουν την ρουτίνα του θηλασμού με το μωράκι τους. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Ένας άλλος παράγοντας που δεν πρέπει να παραμελήσουμε είναι, αν κατά τη διάρκεια του τοκετού χρειάστηκαν ράμματα. Η κολπική δυσφορία λοιπόν, μπορεί να κρατήσει λίγο χρόνο και χρειάζεται προσοχή.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θέλετε να ταξιδεύσετε, κάντε το όσο πιο ήρεμα μπορείτε, και ακολουθήστε τις ίδιες υγιεινές συνήθειες που είχατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Συζητήστε τα σχέδια του ταξιδιού με τον γιατρό σας και πριν ξεκινήσετε να ξέρετε που μπορείτε να έχετε ιατρική φροντίδα αν κάτι χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίνετε άφθονα υγρά φορέστε άνετα ρούχα και οπωσδήποτε να τεντώνεται τα πόδια και να κάνετε λίγα βήματα, κάθε μία ώρα είναι ιδανικό, για την πρόληψη της πήξης του αίματος. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος. Εάν η εγκυμοσύνη σας ήταν περίπλοκη, καλό είναι να έχετε αντίγραφο του ιατρικού φακέλου σας.

Ευτυχώς όμως επιπλοκές όπως μόλυνση ή αιμορραγία είναι σπάνιες μετά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του φυσιολογικού τοκετού. Λίγο περισσότερη προσοχή και χρόνο χρειάζεται στην περίπτωση της καισαρικής. Γι’ αυτό οι γιατροί συνιστούν ταξίδι, μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Ο γιατρός σας θέλει να σας δει μετά τέσσερις ή έξι εβδομάδες το αργότερο μετά τον τοκετό για να ελέγξει την ανάρρωση σας, να δείτε μαζί πως πάτε συναισθηματικά και τι ανάγκες έχετε από εδώ και πέρα. Αν δε έχετε κάνει καισαρική πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξει την τομή σας για να βεβαιωθεί για τη σωστή επούλωση της. Θα συζητήσετε μαζί του ότι άλλες απορίες έχετε, οτιδήποτε σας απασχολεί, όπως ο θηλασμός, η αντισύλληψη, η άσκηση, το σεξ, η εργασία και βεβαίως τα ταξίδια.

Έτσι λοιπόν μην βιαστείτε να οργανώσετε πολύ γρήγορα το ταξίδι σας. Απολαύστε το χρόνο μετά τον τοκετό και δώστε στο σώμα σας την ευκαιρία να αναρρώσει πλήρως και να νιώσει «έτοιμο» και πάλι για να ανταποκριθεί στις καινούργιες, κουραστικές ίσως αλλά όμορφες συνθήκες της ζωής σας με το μικρούλι σας. Μην ανησυχείτε έχετε όλο τον χρόνο μπροστά σας για πολλά και όμορφα ταξίδια!