Σε ποια ηλικία είναι ασφαλές για το μωρό μου να ταξιδεύσει με το αεροπλάνο;

Σε ποια ηλικία είναι ασφαλές για το μωρό μου να ταξιδεύσει με το αεροπλάνο;

Προγραμματίζετε διακοπές με τα παιδιά σας; Στην ιδανική περίπτωση, το μωρό σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 έως 3 μηνών πριν πετάξει. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να έχει την δύναμη να αντισταθεί στα μικρόβια που κυκλοφορούν στο σύστημα αερισμού του αεροπλάνου.

Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να προγραμματίσετε καλύτερα τα γεύματα του, είτε το θηλάζετε είτε του δίνετε μπιμπερό.
Αν χρειαστεί να ταξιδεύσετε νωρίτερα, μπορείτε να φύγετε όταν θα συμπληρώσει δύο εβδομάδες, θα το επιτρέψει ο παιδίατρος και αν εσείς είχατε μία εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.

Τα πρόωρα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στα μικρόβια, γι’ αυτό μπορεί να χρειασθεί περισσότερος χρόνος προτού να είστε έτοιμη να ταξιδέψετε με αεροπλάνο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, αν το μωράκι σας είναι καλά για να πετάξει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Οι αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν να ταξιδεύσουν νεογέννητα, μιας εβδομάδας, χωρίς γραπτή έγκριση του γιατρού.

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως οι αλλαγές στην πίεση του αέρα που συμβαίνουν όταν πετάμε, μπορούν να βλάψουν τα αυτιά του μωρού. Είναι αλήθεια ότι στην απογείωση και την προσγείωση η πίεση στα αυτιά, που όλοι καταλαβαίνουμε, μπορεί να είναι λίγο επώδυνη για τα βρέφη, αλλά δεν θα προκληθεί μόνιμη βλάβη. Όμως αν το μωρό σας έχει κάποια μόλυνση στο αυτί, τότε οι αλλαγές στην πίεση θα το πονέσουν πολύ και μάλλον θα πρέπει να αναβάλλεται το ταξίδι σας.

Το μωράκι σας θα αισθανθεί πιο άνετα, αν έχει κάτι να πιπιλίζει κατά την απογείωση και την προσγείωση, έτσι μπορείτε αν θέλετε, να το θηλάσετε, να του δώσετε το μπιμπερό του με το γάλα του ή την πιπίλα του.

Μπορεί επίσης, να χρειασθεί να του δώσετε ένα βρεφικό παυσίπονο πάντα βέβαια με τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Αν το ταξίδι με το μωρό σας σας είναι μακρινό, προσέξτε την αλλαγή της ώρας. Για να διαταράξετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόγραμμα του μωρού σας, κρατήστε στο ρολόι σας την κανονική ώρα του σπιτιού σας, έτσι ώστε να ξέρετε σ’ όλη την διάρκεια της πτήσης τι περιμένει το μωράκι σας.

Η φροντίδα του στο σπίτι σε αυτή τη μικρή ηλικία είναι αγχωτική, σκεφτείτε τώρα στα 30.000 πόδια στον αέρα! Εάν είναι δυνατόν, μην ταξιδεύστε μόνη σας. Η συντροφιά του συντρόφου σας ή κάποιου συγγενικού ή φιλικού προσώπου είναι πολύτιμη.