Συμβουλές για την προστασία από τον ήλιο, για τα μικρά παιδιά

Συμβουλές για την προστασία από τον ήλιο, για τα μικρά παιδιά

Πριν ανοίξετε την πόρτα σας για να βγείτε έξω με το παιδάκι σας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές, για την προστασία του τρυφερού δέρματος του μικρού σας από την ακτινοβολία του ήλιου.

Το παιδί μπορεί να παίζει με τις ώρες, στις κούνιες, να τρέχει στο πάρκο, να πηγαίνει βόλτα στην παραλία. Είναι όμως όλη αυτή η διασκέδαση ασφαλής; Ναι εφόσον το παιδί είναι προστατευμένο από την ακτινοβολία του ήλιου.

Η βλάβη από τον ήλιο είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και ένα μεγάλο μέρος της βλάβης αυτής προέρχεται από την έκθεση κατά την παιδική ηλικία. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη από τον ήλιο στην παιδική ηλικία, τόσο περισσότερο αυξάνει ο κίνδυνος για τον καρκίνο του δέρματος αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του παιδιού από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει το παιδί να είναι κρυμμένο μέσα στο σπίτι. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, να προληφθεί.

Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες έξυπνες κινήσεις!

Επιλέξτε το σωστό αντιηλιακό, με SPF τουλάχιστον 30 για να κρατά μακριά τις ακτίνες UVA και UVB.

Απλώστε μια παχιά στρώση. Μην κάνετε οικονομία. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την μισή ποσότητα από αυτή που θα έπρεπε. Γεμίστε την παλάμη του μικρού σας με αντιηλιακό και απλώστε τη παντού.
Μην ξεχάσετε, εκτός από τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο, απλώστε αντιηλιακό και στα αυτιά, το λαιμό, την πλάτη, τα δάκτυλα των ποδιών και των χεριών. Και οπωσδήποτε τα χείλη με ένα lip balm που έχει SPF 15.

Ανανεώστε το, ξανά και ξανά. Είναι καλό να βάζετε αντιηλιακό μισή ώρα πριν βγείτε έξω, για να μπορέσει το δέρμα να το απορροφήσει και στη συνέχεια επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες ή και ακόμη πιο συχνά αν είστε στη θάλασσα.

Προσοχή. Το παιδί χρειάζεται προστασία, ακόμη και όταν είναι συννεφιά, επειδή μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα.

Προσπαθώντας να προστατευτούμε από τον ήλιο, είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεσή μας μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα. Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μείνετε στη σκιά. Κάτω από ένα δένδρο, κάτω από την ομπρέλα μας στην παραλία ή κάτω από τέντα.

Φορέστε τα σωστά ρούχα. Νομίζετε ότι το παιδί είναι προφυλαγμένο αν φορά ένα μπλουζάκι; Όχι βέβαια. Ένα λευκό T-shirt προσφέρει μόνο SPF 7, και όταν βραχεί μειώνεται στο 3 περίπου. Έτσι βάζετε απαραίτητα αντιηλιακό κάτω από τα ρούχα του μικρού παιδιού σας και να θυμάστε ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα επιτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία να περνά. Έτσι διαλέξτε πιο σκούρα χρώματα, και αν μπορείτε αυτά που είναι κατασκευασμένα ειδικά ώστε να περιέχουν προστασία.

Μην ξεχνάτε το καπέλο να είναι αρκετά μεγάλο για να καλύπτει το πρόσωπό του και καλά γυαλιά με τουλάχιστον 99% προστασία από τις ακτίνες UV.

Έτσι όλη η οικογένεια πανέτοιμη μπορεί να εξορμήσει στην παραλία.