Τι είναι ο πλακούντας;

Ο πλακούντας ή ύστερο ή δευτέριο είναι το μέρος του κυήματος που αναλαμβάνει τη διατροφή του εμβρύου. Λέγεται πλακούντας γιατί όταν αναπτυχθεί και πάρει την οριστική του μορφή, μοιάζει με μικρή στρογγυλή πίτα την οποία οι αρχαίοι πρόγονοί μας ονόμαζαν πλακούντα και την πρόσφεραν σε θυσίες.

Επίσης λέγεται ύστερο γιατί βγαίνει «ύστερα» από την έξοδο του εμβρύου ή δευτέριο επειδή έρχεται δεύτερο.

Ποιά η θέση του στη μήτρα?

Η φυσιολογική θέση του στο 95% των κυήσεων είναι στον πυθμένα, ή στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια ης μήτρας. Όταν ο πλακούντας εμφυτευθεί χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει το έσω τραχηλικό στόμιο, απ’ όπου βγαίνει το παιδί, λέγεται προδρομικός και θέτει σε κίνδυνο την κύηση.

Ποιό το μέγεθος του πλακούντα?

Το μέγεθος του πλακούντα στο τέλος της κύησης έχει 15-20 εκατοστά διάμετρο και 300-800 γραμμάρια περίπου βάρος.

Τι δουλειά κάνει ο πλακούντας?

Αποτελεί το σύνδεσμο ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο και είναι υπεύθυνος για τη διατροφή και την ανάπτυξη του εμβρύου. Μέσω του πλακούντα μεταφέρονται οι θρεπτικές ουσίες, όπως λευκώματα, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες κλπ στο έμβρυο από τη μητέρα, και αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες του εμβρύου στην κυκλοφορία της μητέρας. Επίσης μέσω του πλακούντα μεταφέρεται οξυγόνο στο έμβρυο, που αποτελεί και την βασικότερη λειτουργία του.

Έχει επίσης την δυνατότητα να συγκρατεί ορισμένες βλαβερές ουσίες και μικρόβια και να μην επιτρέπει να φθάσουν στο έμβρυο (πλακουντιακός φραγμός)

Ο πλακούντας λειτουργεί επίσης σαν ενας επιπρόσθετος ενδοκρινής αδένας, παράγοντας διάφορες ορμόνες που τελικό σκοπό έχουν την στήριξη της κύησης.