Τί πρέπει να προσέξουμε στο παιδικό δωμάτιο, όταν έχουμε ένα παιδί με αυτισμό

παιδί με αυτισμό παιδικό δωμάτιοΣήμερα, 1 στα 150 άτομα διαγιγνώσκεται με αυτισμό, μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται σε πολύ μικρές ηλικίες και εμποδίζει, περισσότερο ή λιγότερο έντονα (ακόμη και καταστρέφει), την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί, να συσχετίζεται με τους άλλους και να προσλαμβάνει πληροφορίες από τις αισθητηριακές του οδούς.

Μελέτες που σχετίζονται με τη φροντίδα που θα πρέπει να παρέχει το ευρύτερο περιβάλλον σε ένα παιδί με αυτισμό, έχουν υποδείξει ότι απαιτείται μεγάλη βαρύτητα στην επίτευξη ενός κατάλληλα διαμορφωμένου και λειτουργικού χώρου διαβίωσής του και ιδιαίτερα, του παιδικού του υπνοδωματίου.

Παρακάτω, θα εντοπίσουμε ορισμένα σημεία, τα οποία απαιτούν την προσοχή μας, κατά τον σχεδιασμό της ιδιαίτερης αυτής παιδικής κρεβατοκάμαρας.

α. Ασφάλεια

1) Επιλέξτε ένα κρεβάτι με κάγκελα ή ένα κρεβάτι τύπου «κουβούκλιο», καθώς, λόγω της αυξημένης κινητικότητάς κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα παιδί λόγω της αισθητηριακής υπερφόρτωσης της στιγμής, είναι πιθανό να γλιστρήσει και να πέσει από το κρεβάτι. Η περιορισμένη δυνατότητα χώρου θα δώσει στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας.

2) Προσέξτε τα έπιπλα του υπνοδωματίου να είναι χαμηλά και σταθερά στο έδαφος ή ακόμη και βιδωτά στον τοίχο, καθώς τα παιδιά έχουν την τάση να σκαρφαλώνουν, όταν στο δωμάτιο υπάρχουν ψηλά και περίεργα έπιπλα. Αποφύγετε τα περιττά διακοσμητικά, καθώς μπορούν να αποτελέσουν επικίνδυνα στοιχεία μέσα στον χώρο.

3) Τοποθετήστε πόμολα ασφαλείας στα παράθυρα και σύρτες στις πόρτες, ώστε να ελέγχετε τις κινήσεις του παιδιού. Επίσης, μην αφήνετε κουρτίνες και υφάσματα να φτάνουν μέχρι το πάτωμα, καθώς το παιδί μπορεί να γλιστρήσει, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο, αλλά και καταστρέφοντας παράλληλα τα αντικείμενα.

4) Χρησιμοποιήστε προστατευτικά στις πρίζες και στις γωνίες των επίπλων και των τοίχων, ώστε να αποφύγετε πιθανά χτυπήματα σε περίπτωση σπρωξίματος ή πεσίματος. Τα παιδιά με αυτισμό πολλές φορές στριφογυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών τους.

5) Προτιμήστε ένα ξύλινο πάτωμα, χωρίς προεξοχές ή σκαλιά που δεν φαίνονται, ώστε να μπορεί το παιδί να βαδίζει με ασφάλεια, και αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα παχιά χαλιά και τις συνθετικές μοκέτες, καθώς τα παιδιά με αυτισμό συνηθίζουν να κυλιούνται στο πάτωμα, με συχνή και την πιθανότητα εγκαυμάτων από την επαφή με τα μάλλινα προϊόντα.

β. Διακόσμηση

1) Αποφύγετε τον έντονο φωτισμό στο δωμάτιο, καθώς τα παιδιά πολλές φορές τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα σε φώτα, θορύβους και ερεθίσματα, κάτι που τα ωθεί συχνά να νιώθουν σύγχυση και φόβο. Χρησιμοποιήστε καλύτερα, dimmer ή μικρά λαμπατέρ.

2) Βάψτε το δωμάτιο στο χρώμα επιλογής του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθάνεται οικεία και άνετα στον χώρο. Επιλογές που γίνονται παρά τη θέλησή του, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια επιθετικότητα προς τους άλλους, ή ακόμη και προς τον ίδιο του τον εαυτό.

3) Προμηθευτείτε με ένα σετ από ειδικά αρωματικά έλαια και φτιάξτε έναν χώρο χαλάρωσης μέσα στο δωμάτιο. Ένα μασάζ το βράδυ, χωρίς απότομες κινήσεις, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη βοήθεια στην προσπάθειά σας για να έχει το παιδί έναν ξεκούραστο ύπνο. Τα παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές έχουν μεγάλη ανάγκη από ηρεμία στον χώρο τους.

4) Διακοσμήστε το κρεβάτι του με μαξιλάρια, σεντόνια, αλλά και την προσωπική του κουβέρτα, στα σχέδια που θα επιλέξει μόνο του. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώσει άνετα και, καθώς τα παιδιά με αυτισμό συνήθως δεν προτιμούν τις αλλαγές, μια σταθερά καλή εικόνα του δωματίου τους, θα τα βοηθήσει να δεχθούν ευκολότερα το περιβάλλον.

5) Προμηθευτείτε παιδικά παιχνίδια µε κουμπιά, ήχους και μουσική, τα οποία θα κινήσουν το ενδιαφέρον του. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να δεχτούν τη σωματική επαφή μαζί σας στα παιχνίδια, οπότε η προσπάθεια θα πρέπει να γίνει με τρόπο μεθοδικό. Αποφύγετε τα παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομματάκια, καθώς έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας στα χέρια ενός παιδιού με αυτισμό.

6) Δημιουργήστε ένα ράφι ή μια βιβλιοθήκη, στην οποία θα τοποθετήσετε τα αγαπημένα του περιοδικά ή βιβλία. Διαβάστε και ξεφυλλίστε μαζί του τις σελίδες, φτιάξτε κολάζ με φωτογραφίες, σχολιάζοντας παράλληλα τις εκφράσεις των ανθρώπων στις εικόνες και δώστε έμφαση στο συναίσθημα. Να προσέξετε, όμως, να μην επιβαρύνετε τη βιβλιοθήκη με περισσότερα αντικείμενα, από όσα χρειάζεται.

7) Τοποθετήστε στο δωμάτιο μια κουνιστή πολυθρόνα, μια κούνια για να χαλαρώνει ή και πουφ, τα οποία αγκαλιάζουν το σώμα του παιδιού και του παρέχουν την απαραίτητη αίσθηση της ασφάλειας. Επιπλέον, μπορείτε να διαλέξετε ένα ειδικό και ανατομικό στρώμα ή μαξιλάρια με εσωτερική δόνηση, τα οποία ανακουφίζουν το σώμα του παιδιού, μετά από μια έντονη ημέρα.

Τα αισθητηριακά κανάλια ενός αυτιστικού παιδιού είναι πολύ πιο ευαίσθητα από εκείνα που αναπτύσσει ένα φυσιολογικό παιδί. Η θετική αντιμετώπιση από τους γονείς, η θαλπωρή και η φροντίδα του χώρου μέσα στον οποίο διαβιώνει, είναι απαραίτητα εργαλεία στην αντιμετώπιση των βασικών δυσκολιών της καθημερινότητας ενός παιδιού με αισθητηριακές διαταραχές.