Τοκετός στο σπίτι!

Τοκετός στο σπίτι!

Αν είστε μία υγιής μέλλουσα μητέρα με φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου, ο τοκετός στο σπίτι ίσως είναι μία ωραία επιλογή για σας! Στην περίπτωση αυτή θα φέρεται στον κόσμο το μωράκι σας σε ένα οικείο και άνετο περιβάλλον και θα αποφύγετε κάποιες συνήθεις ιατρικές παρεμβάσεις.

Στο σπίτι, αν θέλετε, τα μέλη της οικογένειάς σας και κάποιοι φίλοι μπορούν να είναι μαζί σας και να μοιραστούν την εμπειρία σας την ώρα του τοκετού χωρίς διακοπές από το προσωπικό του νοσοκομείου. Επίσης, η μαία θα προσέχει μόνον εσάς και το μωρό σας. 

Ο τοκετός στο σπίτι δεν είναι φυσικά για όλους. Οι μέλλουσες μητέρες που είναι πιθανόν να έχουν επιπλοκές στην διάρκεια του τοκετού πρέπει ασφαλώς να γεννήσουν στο νοσοκομείο, όπως είναι:
- Γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη
- Που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή ή έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση στη μήτρα.
- Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, δίδυμα (ή περισσότερα), ή ένα μωρό σε ισχιακή προβολή στις 37 εβδομάδες.

Αν επιλέξετε τον τοκετό στο σπίτι, πρέπει ασφαλώς να είστε έτοιμη, αν προκύψουν επιπλοκές. Η μεταφορά στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να προετοιμάσετε το σπίτι για τη γέννηση, με την καθοδήγηση της μαίας σας και να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε την κατάλληλη υποστήριξη τις ημέρες μετά τον τοκετό.

Το πιο σημαντικό ασφαλώς, αν αποφασίσατε να γεννήσετε στο σπίτι είναι να βρείτε μία πολύ καλή, έμπειρη, με άδεια εξάσκησης επαγγέλματος μαία. Βεβαιωθείτε ότι θα έχει μαζί της όλα τα απαραίτητα για κάποια περίπτωση ανάγκης, όπως οξυγόνο για το μωρό, φαρμακευτική αγωγή για τυχόν αιμορραγία μετά τον τοκετό, ιατρική υποστήριξη και κοντινό νοσοκομείο σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά σε αυτό.

Επίσης, μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο που θα παρακολουθεί το μωρό σας και ο οποίος θα το εξετάσει μία μέρα μετά τη γέννησή του.

Εξασφαλίστε μία επιπλέον βοήθεια στο σπίτι για τις ημέρες μετά τον τοκετό. Εάν ο σύντροφός σας μπορεί να πάρει άδεια και να είναι μαζί σας θα είναι βέβαια ιδανικό. Εάν αυτό είναι αδύνατο, ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο θα σας βοηθήσει πολύ τις ημέρες αυτές.

Τα έξοδα για τον τοκετό στο σπίτι, είναι ασφαλώς λιγότερα από το νοσοκομείο. Θα έχετε να πληρώσετε μόνο την αμοιβή της μαίας. Όμως καλό είναι να γνωρίζετε, τι θα πληρώσετε αν χρειαστεί να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο.

Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και έχετε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, με μία προσεκτική οργάνωση μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία της γέννησης του μωρού σας στο σπίτι στο δικό σας περιβάλλον μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.