Τοκετός στο σπίτι. Είναι ασφαλής;

Τοκετός στο σπίτι. Είναι ασφαλής;

Για τις υγιείς γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο για επιπλοκές που επιλέγουν ειδικευμένες και έμπειρες μαίες και έχουν οργανώσει σωστά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο αν κάτι δεν πάει καλά, μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι ο τοκετός στο σπίτι είναι εξίσου ασφαλής με τον τοκετό στο νοσοκομείο.

Επίσης μία άλλη έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που σχεδίαζαν να γεννήσουν στο σπίτι τους (ανεξάρτητα που εντέλει γέννησαν) υποβλήθηκαν σε λιγότερες επεμβάσεις, όπως καισαρική τομή ή επισιοτομή, σε σύγκριση με μία ομάδα εξίσου χαμηλού κινδύνου γυναικών που είχαν προγραμματιστεί να γεννήσουν στο νοσοκομείο.

Όμως, η ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι είναι αμφιλεγόμενη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο είναι το ασφαλέστερο μέρος για να γεννηθεί ένα μωρό, διότι η τεχνογνωσία του προσωπικού και οι δυνατότητες του νοσοκομείου είναι άμεσα διαθέσιμες αν προκύψει μία επιπλοκή ξαφνικά.

Από την άλλη πλευρά το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιών, υποστηρίζει την επιλογή των γυναικών για τον τοκετό στο σπίτι. Αρκεί να μην παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και να υπάρξει η σωστή οργάνωση και η τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο τοκετός εξελίσσετε πιο καλά στο σπίτι, όπου οι γυναίκες αισθάνονται χαλαρές και ελεύθερες να κινηθούν όπως επιθυμούν. Να αλλάζουν θέση, να κάνουν ένα ντους, ή να φάνε κάτι αν θέλουν! Επίσης, δεν υπάρχει πίεση χρόνου, έτσι δεν χρειάζεται φαρμακευτική παρέμβαση για την επιτάχυνση του τοκετού. Στο σπίτι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρότερος για την μητέρα και το μωράκι.

Τα μωρά που γεννιούνται στο σπίτι είναι:
Λιγότερο πιθανό να είναι σε κακή κατάσταση κατά τη γέννηση, λιγότερο πιθανό να έχουν κάποιο τραυματισμό και λιγότερο πιθανό να χρειαστούν ανάνηψη.

Η μαία θα παρακολουθεί την καρδιά του μωρού και την κατάστασή σας τακτικά και θα σας συμβουλεύσει να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, αν έχει την παραμικρή ανησυχία σχετικά με την υγεία του μωρού ή τη δική σας. Σημαντικό είναι, η μεταφορά στο νοσοκομείο να γίνει εγκαίρως.

Εάν σκέφτεστε σοβαρά την πιθανότητα της γέννησης του μωρού σας στο σπίτι, επισκεφτείτε τη μαία σας για μια πρώτη προγεννητική επίσκεψη.

Στην επίσκεψη αυτή, θα σχηματίσει όλο το ιστορικό σας με λεπτομέρειες, θα σας εξετάσει και θα κάνετε τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Θα σας παρακολουθήσει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, την ώρα του τοκετού και την περίοδο μετά τον τοκετό.

Τοκετός στο σπίτι. Σκεφτείτε το ήρεμα, συζητήστε το με το σύντροφο σας και αποφασίστε μαζί σε ποιο περιβάλλον θα έρθει στον κόσμο το μωράκι σας!