Υγρασία στο παιδικό δωμάτιο.

Ξαφνικά παρατηρήσατε ένα μικρό, μάλλον μαύρο λεκέ, σε μία γωνία του κατά τα άλλα πανέμορφου παιδικού δωματίου. Μην πανικοβάλλεστε. Πάρτε αμέσως ένα σφουγγαράκι με χλωρίνη και τρίψτε το καλά! Βέβαια η υγρασία, εκτός από το αισθητικό μέρος, μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως το φούσκωμα του τοίχου, αν βέβαια δεν επέμβουμε άμεσα, αλλά και να έχει επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως στα μικρά παιδιά, όπως την εμφάνιση άσθματος και κάποιες αλλεργίες που έχουν σαν αιτία την μούχλα.

Προσοχή λοιπόν και άμεσα πρέπει:

Να διαπιστώσουμε από πού προέρχεται η υγρασία. Αν διαπιστώσουμε τυχόν διαρροή στη στέγη ή κάποιου σωλήνα, επιδιορθώνουμε αμέσως τη βλάβη.

Στο παιδικό δωμάτιο είναι καλό να αποφεύγουμε τις ταπετσαρίες, γιατί εκεί μπορεί να συγκεντρωθούν μύκητες και να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα από την υγρασία. Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε από καιρό σε καιρό την ντουλάπα του. Η διαρροή κάποιου εξωτερικού σωλήνα, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αμέσως, ιδίως αν είναι στην πλάτη της ντουλάπας.

Τα επίπεδα υγρασίας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30 – 50 % για να αποφύγουμε την ανάπτυξη των ακάρεων και των μυκήτων. Επίσης η σταθερή θερμοκρασία στους 18ο – 20ο βαθμούς είναι ιδανική για να μην αναπτυχθεί υγρασία.
Η βοήθεια του αφυγραντήρα είναι πολύτιμη. Και βέβαια δεν ξεχνάμε να αερίζουμε κάθε ημέρα πολύ καλά, όχι μόνο το παιδικό δωμάτιο αλλά και όλο το σπίτι μας.

Επειδή όμως τα παιδάκια μας δεν περιορίζονται μόνο στο δικό τους δωμάτιο, ας προσέξουμε την υγρασία στο σπίτι γενικότερα.

Στο μπάνιο, στη κουζίνα και γενικά εκεί που συγκεντρώνονται οι υδρατμοί πρέπει να υπάρχει σύστημα εξαερισμού. Στη κουζίνα χρησιμοποιούμε πάντα απορροφητήρα και περιορίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Τέλος αποφεύγουμε να απλώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι.

Όλα τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, κατάλληλα χρώματα, αφυγραντήρες, μονώσεις, μας επιτρέπουν, να «κρατήσουμε» την υγρασία μακριά από τα παιδιά και εμάς. Με την δική μας προσοχή και τις συμβουλές κάποιων ειδικών δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.