υπερηχογραφημα εμβρύου

Υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου

Υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου: Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία, καθώς ένα αγέννητο μωρό μεγαλώνει μέσα στο γυναικείο σώμα.

Οι περισσότερες μητέρες πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το μωρό τους, αλλά θα έκαναν οποιαδήποτε θυσία αν παρουσιαζόταν κάποιο πρόβλημα. Ευτυχώς, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως αυτό του υπερηχογραφήματος καρδιάς του εμβρύου, έχουν βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό προβλημάτων.

Υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για να προλάβετε από νωρίς, όποιο πρόβλημα προκύψει με την καρδιά του μωρού σας, κάθε έγκυος γυναίκα πρέπει να κάνει ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το ηχοκαρδιογράφημα, είναι ένας υπέρηχος που αναλύει σε βάθος την καρδιά του μωρού. Αν και έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον απλό υπέρηχο, το ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη δομή της καρδιάς. Επίσης, δείχνει τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στον γιατρό να εντοπίσει οποιαδήποτε ανωμαλία ή δυσλειτουργία της καρδιάς, ακόμη και αν η δομή της φαίνεται φυσιολογική.  

Υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου: Πότε γίνεται;

Οι περισσότεροι ασθενείς που χρειάζονται ηχοκαρδιογράφημα, θα κάνουν αυτόν τον εις βάθος υπέρηχο κατά τη διάρκεια της 18- 24 εβδομάδας της κύησης. Σε αυτό το στάδιο, η καρδιά του μωρού έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Πολλοί γιατροί συνιστούν αυτή τη μέθοδο μόνο εάν εντοπίσουν πρόβλημα σε κάποιο πρόσφατο απλό υπέρηχο. Ωστόσο, πως το ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου μπορεί να γίνει έλεγχος ρουτίνας για όλες τις εγκύους;

Πολλοί γονείς αποκτούν παιδιά με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά και δεν ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Για να προλάβουν οποιοδήποτε εγγενές πρόβλημα της καρδιάς ενός μωρού, οι γιατροί πρέπει να τονίσουν την αναγκαιότητα το υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου, ακόμα και αν δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος.

Παράλληλα, οι γυναίκες πρέπει να προσεγγίσουν τους γιατρούς τους και να επιμείνουν στο θέμα του ηχοκαρδιογραφήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να καλύπτουν οικονομικά, σε κάθε περίπτωση, αυτό το υψηλού επιπέδου υπέρηχο.

Αυτός ο έλεγχος προετοιμάζει τόσο τη μητέρα όσο και το γιατρό για το ενδεχόμενο μιας χειρουργικής επέμβασης, αν χρειαστεί. Με αυτό τον ανεπτυγμένο έλεγχο, οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν με σιγουριά τη δυσλειτουργία και να λάβουν μέτρα μόλις γεννηθεί το μωρό.

Κίνδυνοι εξαιτίας του υπέρηχου καρδιάς 

Προσωρινά, οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει κάποιο κίνδυνο εξαιτίας του υπέρηχου καρδιάς του εμβρύου. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλού επιπέδου, χωρίς ραδιενέργεια, κάνοντας τον έλεγχο ασφαλή και για τη μητέρα και για το έμβρυο.

Τη μέρα της εξέτασης, η μητέρα πρέπει να συναντήσει τον ειδικά εκπαιδευμένο υπερηχογραφιστή. Έπειτα ακολουθεί το κολπικό ηχοκαρδιογράφημα ή στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται ηχοκαρδιογράφημα στην κοιλιακή χώρα.

Όπως και στον απλό υπέρηχο, ο γιατρός θα απλώσει λιπαντικό υγρό στην περιοχή και θα τρίψει το μηχάνημα στην επιφάνεια της κοιλιάς μέχρι να σχηματιστεί η εικόνα. Ανάλογα με την κατάσταση του εμβρύου, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και μια ώρα και κάποιες φορές ακόμη περισσότερο. Έπειτα κάποιος παιδίατρος καρδιολόγος θα εξετάσει και θα αναλύσει τα αποτελέσματα και θα τα εξηγήσει στη μητέρα.

Επειδή οι μέλλουσες μητέρες δε θέλουν να ρισκάρουν τίποτα, πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά να κάνουν ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ οι καρδιές των περισσότερων μωρών αναπτύσσονται κανονικά, ένα μικρό ποσοστό μωρών γεννιέται με εγγενή καρδιακά προβλήματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα εμβρυακό ηχοκαρδιογράφημα, θα προετοιμάσει τους γιατρούς και τους γονείς για το επόμενο βήμα. Έπειτα, οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να χαρίσουν στο νεογέννητο μια ασφαλή και ποιοτική ζωή.