Το στόμα του μωρού στον θηλασμό

Το στόμα του μωρού στον θηλασμό

Πώς το στόμα του μωρού είναι ειδικά διαμορφωμένο για να βοηθήσει στο θηλασμό.

Το μητρικό γάλα ωφελεί ένα μωρό με πολλούς τρόπους, παρέχοντας τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας στην προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις και ενδεχομένως βοηθώντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμη: Μαστίδα και άλλα συχνά προβλήματα

Πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά του μωρού σας έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το θηλασμό.

Οι μηχανισμοί του πιπιλίσματος απαιτούν όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή μεταξύ της γλώσσας και της γνάθου του μωρού και του στήθους της μητέρας.

Για τη μεγιστοποίηση της επαφής, η γλώσσα του μωρού είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με το μέγεθος του στόματος και τα μάγουλα του περιέχουν λίπος για να βοηθήσει να κρατήσει την γλώσσα στην κατάλληλη θέση για πιπίλισμα.

Τα ίδια αυτά μαξιλάρια του λίπους εξασφαλίζουν επίσης ότι τα μάγουλα δεν «καταρρέουν» στη διάρκεια του θηλασμού, γεγονός το οποίο θα μείωνε το μέγεθος του στόματος και την αρνητική πίεση, που απαιτείται για να πάρει το γάλα από το στήθος στο στόμα.

Ο άνω αεραγωγός ενός νεογέννητου, μέσω του οποίου ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονες, υποστηρίζει επίσης το θηλασμό.

Ο άνω αεραγωγός του νεογέννητου είναι πολύ μικρός.

Και η επιγλωττίδα, ένα πτερύγιο του ιστού στη βάση της γλώσσας που εμποδίζει την τροφή να πηγαίνει προς τα κάτω στην τραχεία, αγγίζει τον μαλακό ιστό στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος.

Αυτός ο συνδυασμός των φυσικών χαρακτηριστικών βοηθά να οδηγήσει το γάλα στον οισοφάγο, και μετά να το μεταφέρει στο στομάχι μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να οδηγηθεί το γάλα στην τραχεία.

Επίσης ενθαρρύνει το βρέφος να επεκτείνει το λαιμό του, φέρνοντας έτσι την κάτω γνάθο προς τα εμπρός για να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η επαφή του με το στήθος.