10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να πείτε στο έφηβο παιδί σας

10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να πείτε στο έφηβο παιδί σας

Θέλετε και πρέπει να δώσετε κάποιες συμβουλές στο παιδί σας που έφτασε στην εφηβεία. Λοιπόν τι ακριβώς χρειάζονται να ακούσουν από εσάς; Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος, από το να προσπαθείτε να τους φωνάζετε συμβουλές όπως βγαίνουν από το αυτοκίνητο σας;

Δείτε λοιπόν παρακάτω τι πρέπει και ιδίως πως πρέπει να πείτε κάτι για να επικοινωνήσετε σωστά με το παιδί σας.

1. Σταμάτα και σκέψου

Οι έφηβοι είναι ριψοκίνδυνοι και αυτό είναι καλό. Δεν μπορούν να μεγαλώσουν χωρίς να προσπαθούν νέα πράγματα και να παίρνουν κάποιους κινδύνους. Αλλά επίσης ενεργούν παρορμητικά. Και τα δύο μαζί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Πείτε στο παιδί σας, «να σταματήσει και να σκεφτεί». Συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Χρειάζεται μια συνειδητή προσπάθεια από τους εφήβους για να μάθουν πώς να βάζουν φρένο στον εγκέφαλό τους. Το καλύτερο μέρος για να ασκηθούν σε αυτό, είναι όταν χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εάν για παράδειγμα θέλει να ανεβάσει μία φωτογραφία του ή να συζητήσει on line, πείτε του να αναρωτηθεί, γιατί θέλει να το κάνει αυτό, τι κίνδυνοι μπορεί να εμπλέκονται και αξίζει πράγματι τον κόπο;

Μπορεί να μην σκεφτούν ότι είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούν τα social media, αλλά όπως και οι άλλες επιλογές που κάνουν, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες γι’ αυτούς. Προσπαθώντας όμως στον τομέα αυτόν, θα μάθουν να «σταματούν και να σκέφτονται» όταν ζυγίζουν άλλες επιλογές.

2. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Γιατί να το πείτε αυτό στο παιδί σας; Βαθιά μέσα σας θυμάστε την καθοδήγηση των καθηγητών, προπονητών και γονέων. Αυτό θα το βοηθήσει όταν είναι σε μία δύσκολη κατάσταση ή άγνωστα εδάφη.

Αφήστε τον έφηβο γιο σας ή την κόρη σας, να γνωρίζει ότι του έχετε εμπιστοσύνη να σκεφτεί και να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Πείτε του ότι το να μάθει να ακούει την «εσωτερική του φωνή» θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, όμως θα τον καθοδηγεί σωστά, όταν δεν θα είστε πια κοντά του.

3. Όταν σκέφτεσαι ότι «όλοι το κάνουν» έλεγξε τα γεγονότα

Το παιδί πρέπει να μάθει ότι όλοι δεν το κάνουν αυτό, είτε αυτό είναι το πιοτό, το σεξ ή κάτι άλλο. Αυτή η διαπίστωση θα το ανακουφίσει από την πίεση των άλλων παιδιών για να κάνει κάτι που δεν μπορεί ή δεν αισθάνεται έτοιμος να κάνει.

Πάρτε για παράδειγμα το σεξ. Μπορεί να σκέφτεται ότι στην ηλικία του όλοι είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά στην πραγματικότητα λιγότεροι από τους μισούς μαθητές στο γυμνάσιο είναι.

Μπορεί επίσης να ανακαλύψει ότι οι συνομήλικοί του δεν κάνουν κάτι πραγματικά, αλλά αφήνουν τους άλλους να νομίζουν ότι το κάνουν, συγχρόνως όμως θα σκεφτεί αν είναι πράγματι σωστό.

4. Αποφάσισε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις σεξ

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, γιατί ίσως οι γονείς δεν θέλουν να σκέφτονται ότι το παιδί τους μεγάλωσε αλλά το να το σκέπτονται τώρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, λένε οι ειδικοί.

Οι έφηβοι χρειάζονται βοήθεια όταν σκέπτονται εκ των προτέρων πως θα αποφύγουν τα ναρκωτικά, το ποτό, το σεξ, ή άλλες προκλήσεις, και φυσικά είναι πολύ καλύτερα να συγκρίνουν τις πράξεις με τις αξίες τους. Ο προγραμματισμός μπορεί να καθυστερήσει τη σεξουαλική επαφή μέχρι και δύο χρόνια σχεδόν.

Αλλά μιλώντας με το παιδί σας γι’ αυτό, δεν σημαίνει ότι του δίνετε ένα δωρεάν εισιτήριο. Να είστε σαφής για το τι περιμένετε. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε, «νομίζω ότι πρέπει να καθυστερήσεις το σεξ μέχρι να έχεις μία ουσιαστική σχέση».

Επίσης σιγουρευτείτε ότι ξέρει τα πάντα για τα σεξουαλικά νοσήματα πώς να τα αποτρέψει, από πού μπορεί να πάρει προφυλακτικά και αντισύλληψη, πώς να χρησιμοποιεί προστασία και πώς να δει ένα γιατρό, ακόμη και αν δεν θέλει να ξέρετε ότι πρόκειται να πάει.

Αν πιστεύετε ότι έτσι δίνετε ένα μικτό μήνυμα μπορείτε να πείτε: «θέλω να έχεις αυτές τις πληροφορίες γιατί κάποια στιγμή θα τις χρειαστείς αλλά μπορείς να βοηθήσεις κάποιο φίλο σου τώρα».

5. Πρέπει να μάθεις  να λες όχι

Ακόμη και οι ενήλικες έχουν πρόβλημα να λένε όχι μερικές φορές. Αν το σκεφτεί λοιπόν εκ των προτέρων, θα  έχει λιγότερο άγχος και θα έχει τον χρόνο να σκεφτεί πως θα το πει. Τονίστε στο παιδί ότι αν έχει κάποιο σχέδιο θα το βοηθήσει να έχει δύναμη και αποφασιστικότητα σε δύσκολες καταστάσεις.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχει το δικό του τρόπο να πει όχι. Αλλά αν συμβεί κάτι ξαφνικά θα μπορεί να πει «όχι τώρα». Με άλλα λόγια, «θα κάνω ότι θέλω όταν θέλω και όχι όταν κάποιος άλλος θέλει». Αυτή η απάντηση μπορεί επίσης να σταματήσει τους άλλους να ρωτούν «γιατί».

6. Να μην παίρνεις οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς αιτία

Οι έφηβοι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι επικίνδυνο να «κάνουν κεφάλι» με φάρμακα που έχει γράψει ο γιατρός για διάφορες αιτίες, όπως ο βήχας, η γρίπη και άλλα.

Πολλοί επίσης έφηβοι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί ακόμη και να πεθάνουν με τα φάρμακα χωρίς συνταγή. Μπορούν να τα αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά είναι εξίσου επικίνδυνα με τα ναρκωτικά του δρόμου όταν παραβιάζουν τη σωστή δοσολογία.

Επειδή είναι εύκολο να πάρει ένα παιδί κάποιο φάρμακο από το σπίτι, μπορεί να το μοιράζεται με τους φίλους του ή ακόμη και να το πουλάει.

Εξηγήστε στα παιδιά, ότι όλα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τους και αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από πριν, γιατί ενεργούν διαφορετικά στον καθένα. Μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή. Τονίστε πόσο πολύτιμα είναι το σώμα και ο εγκέφαλος τους και δεν αξίζει να πάρουν ένα τέτοιο κίνδυνο.

7. Το ποτό μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλό σου

Εξηγήστε τους ότι τα 18 χρόνια δεν είναι απλά ένας τυχαίος αριθμός. Ο λόγος που η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης ποτού είναι τα 18 χρόνια, είναι γιατί το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο του εφήβου που είναι ακόμη στην ανάπτυξη.

Έφηβοι που πίνουν είναι πιθανόν να έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και να πάθουν ατύχημα αν οδηγούν.

8. Βρες το πάθος σου

Προτρέψτε το παιδί σας να ακολουθήσει με πάθος αυτό που αγαπά.

Θα μάθει ότι μπορεί να νιώσει μεγάλες συγκινήσεις μέσα από πράγματα απλά όπως να είναι δημιουργικός, να είναι πολύ καλός σε κάποια δραστηριότητα που έχει διαλέξει και όχι μόνο από τα ναρκωτικά ή το σεξ ή άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές.

Βοηθήστε το παιδί σε αυτό, δημιουργώντας ευκαιρίες για να δοκιμάσει νέα πράγματα.

9. Όλοι κάνουν λάθη. Πρέπει να μάθει από τα λάθη του

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι έφηβοι πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο καθένας κάνει λάθη και ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους λάθη για να μάθουν.

Για παράδειγμα μία νέα κοπέλα εκφράζει τη λύπη της γιατί είχε σεξουαλική επαφή, όμως λέει, ότι αφού έγινε μία φορά δεν έχει πλέον σημασία. Είναι πολύ αργά για να αλλάξει αυτό.

Όμως η κοπέλα αυτή, μπορεί τώρα να θέσει νέα όρια για να αποφύγει δεύτερη φορά να κάνει κάτι που αισθάνεται ότι είναι λάθος.

10. Σ’ αγαπώ!!!

Ασφαλώς δεν είναι συμβουλή αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί κάθε γονιός να πει στο παιδί του.

Υπενθυμίστε του ότι το σέβεστε, θέλετε να το βοηθήσετε να πετύχει και είστε πάντα κοντά του ότι και αν συμβεί.

Αν το κάνετε πρέπει να είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα ακούσει όλες τις συμβουλές σας.

Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι είσαστε και εσείς έφηβος κάποτε!

Τονίστε λοιπόν στα παιδιά ότι όταν μαθαίνουν από τα λάθη τους, αυτό  θα τα κάνει σοφότερα!