10 Συμβουλές για να μάθει το παιδί σας να μοιράζεται

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι να μοιράζεται.

Είναι βασικό να φροντίσετε να το μάθει μέσα από την πράξη και την εμπειρία από μικρή ηλικία και να θυμάστε ότι εσείς είστε το πρότυπο και η μεγαλύτερη επιρροή του.

1. Πείτε στο παιδί σας ότι όταν δεν μοιράζεται εκείνο, δε θα θέλουν να μοιράζονται ούτε οι φίλοι του. Αν το παιδί σας δε θέλει να μοιραστεί, εξηγήστε του γιατί είναι σημαντικό να μοιράζεται.

2. Πάρτε του τα παιχνίδια. Αν το παιδί σας δε θέλει να τα μοιραστεί, τότε κανένας δε θα παίξει με τα παιχνίδια.

3. Μη φωνάζετε ποτέ στο παιδί σας, αλλά να έχετε ένα σταθερά αυστηρό ύφος. Οι φωνές σπάνια έχουν κάποιο αποτέλεσμα και δεν αποτελούν καλό παράδειγμα για ένα μικρό παιδί.

4. Αν το παιδί ουρλιάζει και συνεχίζει να μην μοιράζεται, βάλτε το τιμωρία ή αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάτσετε ήρεμα μαζί του και να του εξηγήσετε ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

5. Δώστε του κάποια επιβράβευση ή ευχαριστήστε το παιδί σας όταν εκείνο μοιραστεί τα παιχνίδια του.

6. Όταν πρόκειται να έρθουν φίλοι του στο σπίτι, πείτε του να βάλει κάποια παιχνίδια στην άκρη, αλλά πείτε του πως τα παιχνίδια που αφήνει θα τα μοιραστεί με τα υπόλοιπα παιδιά.

7. Εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να σκέφτεσαι τους άλλους και πως μέσω της διαδικασίας του μοιράσματος θα κάνει τους άλλους χαρούμενους.

8. Διδάξτε το μέσα από παραδείγματα. Δείξτε στο παιδί σας πως είστε και εσείς πρόθυμοι να μοιραστείτε κάτι δικό σας.

9. Αναφέρεται του την αξία της προσφοράς μιλώντας με θαυμασμό για κάποιον άλλο που προσφέρει. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η Visa που μαζί με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προσφέρει 1.000.000€ για 2η χρονιά σε 15 ΜΚΟ. Μιλήστε για τις ΜΚΟ. Εξηγείστε του την σημασία να προσφέρουμε σε όσους σιωπηλά ή μη ζητούν τη βοήθειά μας.

10. Τέλος, ξεκινήστε από πολύ νωρίς αυτή τη διαδικασία. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο εύκολο και αποτελεσματικό θα είναι.