11 πράγματα που πρέπει να πείτε στον γυναικολόγο σας

11 πράγματα που πρέπει να πείτε στον γυναικολόγο σας

Υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν θα θέλατε να πείτε ούτε στον καλύτερο φίλο σας, πόσο μάλλον στο γυναικολόγο σας. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα έχουν δει και ακούσει όλα. Επιπλέον υπάρχουν μερικά πράγματα, που ενώ είναι πράγματι ενοχλητικό να τα πεις, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, όταν πρόκειται για τη φροντίδα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας μας.

Δείτε λοιπόν έντεκα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να πείτε στο γυναικολόγο σας.

1. Πόσους ερωτικούς συντρόφους είχατε

Ήταν μία χρονιά γεμάτη περιπέτειες; Ενημερώστε το γυναικολόγο σας ακόμη και αν δεν σας ρωτήσει. Δεν πρόκειται να σας κρίνει. Είναι απλά πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες για να μπορέσει να σας δώσει την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

2. Εάν είχατε, έστω και μία φορά, σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Λοιπόν, μία φορά δεν χρησιμοποιήσατε προφυλακτικό, αλλά από τότε έχετε κανονικά την περίοδο σας και δεν έχετε παρατηρήσει κανένα σημάδι ασθένειας. Νομίζετε ότι είστε εντάξει; Όχι ακριβώς. Μερικές, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως χλαμύδια, είναι συχνά εντελώς ασυμπτωματικές, ενώ άλλες όπως HPV μπορεί να παραμείνουν αδρανείς για χρόνια.

3. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό.

Απλά σκεφτείτε το, εκτός αν βλέπετε ένα ειδικό σύμβουλο, σε ποιον άλλον θα μιλούσατε για ένα θέμα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ο γυναικολόγος σας μπορεί και θέλει να σας βοηθήσει. Μερικές φορές είναι σημάδι μιας άλλης ασθένειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

4. Εάν μερικές φορές έχετε αίμα, μετά το σεξ.

Αν συμβεί μια φορά, δεν χρειάζεται να τρέξετε στον γυναικολόγο σας. Αν όμως συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από μία μόλυνση ή πρόβλημα ξηρότητας έως ένα προκαρκινικό πρόβλημα. Είναι καλύτερο να είστε ασφαλής, παρά αμήχανη.

5. Εάν τελευταία, η περίοδος σας δεν είναι τακτική.

Ακόμη και αν είστε σίγουρη ότι δεν είστε έγκυος, οι αλλαγές στην περίοδό σας είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο γιατρό σας. Εάν η ροή σας είναι περισσότερη ή λιγότερη από το κανονικό, μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Όπως μία ορμονική ανισορροπία, μία κύστη ή μία μόλυνση.

6. Αν το σεξ είναι επώδυνο.

Μην ντρέπεστε. Οι πιθανότητες είναι ότι ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορεί να οφείλεται σε ελαφρά κλίση της μήτρας, ή να πάσχετε από κολπική ξηρότητα. Αυτό δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές νέες γυναίκες και ίσως είναι μία παρενέργεια της αντισύλληψης που εφαρμόζεται.

7. Τι φάρμακα ή συμπληρώματα παίρνετε.

Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς λόγους, αν ξεκινάτε ένα νέο σχήμα αντισύλληψης, ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ή πρέπει να κάνετε μία χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και τα φυτικά συμπληρώματα μπορούν να έχουν αντενδείξεις. Οπότε, ο γυναικολόγος σας πρέπει να ξέρει ακριβώς τι παίρνετε.

8. Αν έχετε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Εάν ψάχνετε να μιλήσετε σε κάποιον, ή ανησυχείτε για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ή δεν ξέρετε ποιος μπορεί να σας βοηθήσει, ο γυναικολόγος θα σας δείξει τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλές γυναίκες που δεν έχουν έναν οικογενειακό γιατρό. Και έτσι ο γυναικολόγος είναι ο μόνος γιατρός που βλέπουν μία φορά το χρόνο. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι ο γυναικολόγος θα μπορούσε να είναι το άτομο που θα τους προσφέρει κάποια βοήθεια.

9. Εάν παρατηρήσετε μία περίεργη μυρωδιά.

Αυτό είναι συνήθως σημάδι μίας μόλυνσης ή ανισορροπία του pH το οποίο μπορεί να θεραπεύσει ο γυναικολόγος. Μικρές αλλαγές μυρωδιάς γύρω από την περίοδο σας είναι φυσιολογικό. Αλλά αν παρατηρήσετε κάτι έντονο, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

10. Τι σκέφτεστε για την εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα.

Αυτό δεν είναι απλά κάτι για να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας, όταν φτάσετε σε αδιέξοδο. Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος τον επόμενο χρόνο, ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας δώσει ιατρικές συμβουλές και μικρές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν και τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να σας τις δώσει σε μία τακτική επίσκεψη. Ακόμη και αν δεν προγραμματίζεται άμεσα μία εγκυμοσύνη, είναι καλή ιδέα να προσεγγίσετε το θέμα της γονιμότητας με το γιατρό σας αν σας έχει κάποτε ανησυχήσει. Θα σας ενημερώσει για τις υγιεινές συνήθειες που θα συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητας σας και θα αντιμετωπίσει όλες τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε. «Η δουλειά μας είναι να βοηθούμε τη γυναίκα να μη μείνει έγκυος όταν δεν θέλει και να μείνει έγκυος όταν αυτή το θελήσει», δηλώνουν οι γυναικολόγοι!

11. Εάν ο ύπνος σας και η περίοδος σας έχουν διαταραχθεί τελευταία.

Εάν είστε γύρω στα σαράντα χρόνια σας, μπορεί να είναι σημάδια εμμηνόπαυσης. Αν και είναι μάλλον σπάνιο να έχετε τέτοια συμπτώματα τόσο νωρίς, μπορεί και να συμβεί. Ο γυναικολόγος θα βρει την αιτία και θα σας συμβουλεύσει ανάλογα.

Μην διστάζετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας από τους καλύτερους «φίλους» κάθε γυναίκας.