5 απλά αλλά σημαντικά πράγματα που οι γιατροί συστήνουν να κάνετε για το μωρό σας

5 απλά αλλά σημαντικά πράγματα που οι γιατροί συστήνουν να κάνετε για το μωρό σας

Εγκαταλείψτε την ιδέα να τρώτε για δύο.

Αν πάρετε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αυξάνετε τις πιθανότητες του πρόωρου τοκετού, να πάθετε προεκλαμψία, ή να είναι το μωρό σας πολύ μεγάλο, έτσι θα έχετε ένα δύσκολο τοκετό.

Οι γιατροί τονίζουν ότι πολλές γυναίκες παίρνουν πολλά κιλά, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να τρώνε για δύο άτομα. Είναι λάθος και επικίνδυνο. 300 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, 2 ποτήρια γάλα, είναι ότι πραγματικά χρειάζεστε για την καλή ανάπτυξη του μωρού σας.

Κάντε το εμβόλιο της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ότι καλύτερο για να αποφύγετε να αρρωστήσετε ενώ είστε έγκυος. Γιατί όμως η γρίπη είναι τόσο σοβαρή υπόθεση; Γιατί οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας κάνει πιο ευάλωτες σε επιπλοκές της γρίπης, όπως η πνευμονία, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες. Αν αρρωστήσετε από γρίπη, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Η γρίπη μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για το αγέννητο μωρό σας. Μελέτες έδειξαν ότι ο υψηλός πυρετός που συνοδεύει την γρίπη αρκετές φορές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, εάν αρρωστήσετε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, όλοι οι γιατροί παροτρύνουν τις εγκύους να εμβολιαστούν.

Μία πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ένα όφελος για το μωρό σας μετά τη γέννηση: «Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μητέρες που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύουν τα μωρά τους από αυτή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους». Στην ηλικία αυτή τα μωρά είναι πολύ μικρά για να κάνουν αυτό το εμβόλιο, όμως είναι ευάλωτα σε επιπλοκές από τη γρίπη. Έτσι το εμβόλιο της μητέρας τους είναι πράγματι πολύτιμο γι’ αυτά.

Το ενέσιμο εμβόλιο είναι ακίνδυνο. Όμως αποφύγετε, όπως συνιστούν οι γιατροί, το ρινικό σπρέι.

Ρωτήστε το γιατρό σας πριν πετάξετε τα φάρμακά σας.

Σίγουρα, πολλά φάρμακα είναι επικίνδυνα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά μερικές φορές οι ασθένειες που αντιμετωπίζουν τα φάρμακα αυτά, έχουν πιο σοβαρούς κινδύνους για το μωρό σας. Όπως για παράδειγμα, να σταματήσετε τα αντικαταθλιπτικά χάπια που παίρνετε. Πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Μερικές μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα χάπια, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος για το μωράκι. Όμως άλλοι δηλώνουν ότι και η κατάθλιψη, χωρίς θεραπεία,  μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως για να εξετάσει τα φάρμακα που ίσως παίρνετε. Συζητήστε μαζί του για τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμάκων πριν αποφασίσετε να τα σταματήσετε.

Εκτός και αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά, μην σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε τα φάρμακά σας. Επειδή ορισμένα έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν διακόψετε τη λήψη τους ξαφνικά. Για παράδειγμα, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, αλλά εάν πάθετε μία κρίση επιληπτική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ χειρότερο.

Βρείτε τον παιδίατρο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Οι απαραίτητες εξετάσεις αρχίζουν μόλις γεννηθεί το μικρούλι σας. Έτσι μην καθυστερήσετε. Βρείτε τον κατάλληλο γιατρό τώρα. Καλό είναι να μένει κοντά σας, να ταιριάζουν οι ώρες εργασίας του με το δικό σας πρόγραμμα, όσο είναι δυνατόν και επειδή θα τον επισκέπτεστε αρκετά συχνά, πρέπει να είναι ένα άτομο που νιώθετε άνετα μαζί του.

Επίσης καλό είναι να μιλήσετε μαζί του πριν γεννήσετε, για να δείτε αν σας εμπνέει άνεση και εμπιστοσύνη.

Ζητήστε, χωρίς ντροπή, βοήθεια.

Το άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης, και αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει αναπτυξιακές καθυστερήσεις και μαθησιακές δυσκολίες λένε οι παιδίατροι. Προφανώς, οι απαιτήσεις της εργασίας, του σπιτιού και η φροντίδα των άλλων παιδιών, αν υπάρχουν, δεν μπορούν να σταματήσουν επειδή είστε έγκυος.

Γι’ αυτό οι γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους ασθενείς τους να ζητούν από την οικογένεια ή τα φιλικά πρόσωπα βοήθεια που θα μειώσει το καθημερινό τους βάρος. Είτε αυτό είναι ψώνια στο super market, ή μία ώρα φροντίδας των παιδιών ή να πάρει τα ρούχα από το καθαριστήριο.

Είναι μία σημαντική βοήθεια για τη μέλλουσα μητέρα, ιδίως αν έχει ήδη παιδιά, και δεν είναι καθόλου ντροπή. Και εσείς με τη σειρά σας μπορεί κάποια στιγμή να βοηθήσετε ένα φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο.