5 μύθοι για τη διατροφή των παιδιών

Από τα παλιά χρόνια, έχουν δημιουργηθεί ορισμένες εικασίες, μύθοι και αλήθειες για τα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα μύθοι για τη διατροφή των παιδιών. Πολλές από αυτές τις παρανοήσεις κατάφεραν να καθορίσουν τις επιλογές μας όταν πρόκειται για την επιλογή των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν εντελώς.

Όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφεραν επίσης να μας επηρεάσουν για το πότε ή πως θα φάμε. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε ακούσει το περίφημο ρητό: «Φάτε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός»!

Επίσης, έχουμε δει πως μερικοί από αυτούς τους μύθους έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να απορρίψουν ορισμένες ομάδες τροφίμων και να ευνοήσουν την κατανάλωση άλλων. Άλλα πολύ γνωστά παραδείγματα είναι φράσεις όπως: «το ψωμί παχαίνει» ή «ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι υγιές».

Απομυθοποίηση μύθων για τη διατροφή των παιδιών.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι βαθιά ριζωμένοι στην κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι έχουν περάσει από γενεά σε γενεά.

Σαν να μην ήταν αρκετό, ένα άλλο στοιχείο διευκόλυνε τη διάδοση αυτών των μύθων, το διαδίκτυο! Με τη γέννηση και την εξέλιξη του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ο τρόπος ενημέρωσης των ανθρώπων έχει αλλάξει.

Ζούμε σε μία εποχή όπου οτιδήποτε θέλουμε να ξέρουμε, ή να μάθουμε είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Αυτό φαίνεται υπέροχο! Έτσι δεν είναι; Αλλά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι ακριβείς όλες οι πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο. Ελάτε λοιπόν να «ξεφορτωθούμε» κάποιους μύθους σχετικά με τη διατροφή των παιδιών.

1. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Δεν είναι ακριβώς αληθινό. Το πρωινό δεν είναι απαραίτητα πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας. Στην πραγματικότητα εάν αυτό που πρόκειται να προσφέρετε στα παιδιά είναι μπισκότα ή ζαχαρούχοι χυμοί, καλύτερα όχι. 

Βέβαια δεν είναι σωστό να φεύγουν με άδειο στομάχι όμως το κλειδί είναι να τους παρέχουμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, το οποίο θα φάνε με ηρεμία και όχι τρέχοντας. 

2. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε αυγά, επειδή περιέχουν χοληστερόλη. 

Είναι αλήθεια ότι περιέχουν μία ποσότητα χοληστερόλης, αλλά αυτό επηρεάζει ελάχιστα το περιεχόμενο της  στο αίμα. 

Συχνά, το πρόβλημα δεν είναι στα αυγά, αλλά στην προετοιμασία τους και με τι συνοδεύονται. Η επίδραση στην υγεία δεν είναι η ίδια εάν τρώει το παιδί σαλάτα με βραστό αυγό, ή τηγανητά αυγά με πατάτες και μπέικον.

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορείτε να τους προσφέρετε αυγό κάθε μέρα. Και όπως πάντα, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με το γιατρό του παιδιού ένα έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή του και τη σωστή διατροφή. 

3. Μπορούν να τρων γλυκά και ανθυγιεινά σνακ επειδή τα καίνε ενώ παίζουν.

Η διατροφή ενός παιδιού δεν πρέπει ποτέ να περιλαμβάνει υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκά, μπισκότα, τσιπς και άλλα σνακ.

Αν και φυσικά μπορούν να «κάψουν» αυτές τις επιπλέον θερμίδες παίζοντας, θα τους δώσετε τροφές των οποίων η πρόσληψη σχετίζεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις. 

4. Πρέπει να αδειάσουν το πιάτο τους.

Ένα από τα πράγματα που ανησυχούν τους γονείς είναι ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε καλά, και επομένως δεν θα γίνουν υγιή και δυνατά. Μερικές φορές αυτός ο φόβος μπορεί να τους οδηγήσει να αναγκάζουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερο από ότι χρειάζονται. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουμε έμφυτους μηχανισμούς πρόσληψης τροφής και κορεσμού. Επομένως δεν πρέπει να παραβιάζετε αυτά τα σημάδια και να επιμένετε όταν τα παιδιά σας λένε ότι έχουν χορτάσει. 

5. Στα εστιατόρια, πρέπει να τρώνε το παιδικό μενού.

Η αλήθεια είναι ότι το μενού των εστιατορίων για παιδιά δεν είναι πάντα υγιές. Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τα παιδικά μενού; Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ένα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές και κέικ σοκολάτας για επιδόρπιο!

Ενώ τα εστιατόρια προσφέρουν στους ενήλικες μια μεγάλη ποικιλία από περισσότερο ή λιγότερο υγιεινά τρόφιμα που παρασκευάζονται με διαφορετικούς τρόπους, τείνουν να προσφέρουν στα παιδιά κακής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα.

Γενικά, τα μενού αυτά αποτελούνται από λουκάνικα, χάμπουργκερ ή ζαμπόν, τηγανιτές πατάτες, σαλάτα με σάλτσα, αναψυκτικά ή χυμούς και ζαχαρούχα επιδόρπια!

Έτσι λοιπόν παραγγέλνοντας το παιδικό μενού πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι αυτό περιλαμβάνει.

Τελικά, αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που είναι η σωστή διατροφή του παιδιού μας, χρειάζεται προσοχή, ισορροπία και τη γνώμη πάντα του παιδιάτρου. Και ιδίως προσοχή στις υπερβολές.