5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια έγκυος που έχει τατουάζ ή piercing

Σίγουρα όμως εάν είστε οπαδός των tattoo και του piercing θα σας έχουν δημιουργηθεί απορίες

Εάν έχετε κάνει τατουάζ μια φραουλίτσα ωηλά στο στήθος σας, καλό είναι να είστε προετοιμασμένη να το δείτε να φαίνεται περισσότερο σαν μήλο μέχρι να γεννήσετε -αν και υπάρχουν πιθανότητες οι αλλαγές που θα συμβούν να είναι ιδιαίτερα ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Σίγουρα όμως εάν είστε οπαδός των tattoo και του piercing θα σας έχουν δημιουργηθεί απορίες, όπως:

Θα αλλάξει το τατουάζ μετά την εγκυμοσύνη;

Επειδή το δέρμα τεντώνεται, είναι πολύ πιθανό ό,τι τατουάζ έχετε σε περιοχές που... επεκτείνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η κοιλιά, το στήθος, οι γοφοί να ξεθωριάσει ή να αλλάξει το χρώμα και το σχήμα του. Επίσης, είναι πιθανό το σχέδιό του να αλλοιωθεί στην περίπτωση που ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους στη συγκεκριμένη περιοχή. Το εάν το δέρμα σας έχει την ικανότητα να επανέλθει άμεσα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη είναι κάτι που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα γονίδιά σας και θα φανεί όταν γεννηθεί το μωρό. Με λίγη καλή τύχη, ακόμα κι αν χαλάσει λίγο το τατουάζ, ένας έμπειρος tatto artist θα μπορέσει να το διορθώσει. 

Πρέπει να αφαιρεθούν τα piercing στη διάρκεια της κύησης;

Σϊουρα, τα κουλαρίκια που υπάρχουν στο πρόσωπο (στα αφτιά, τη μύτη, τα χείλη) δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Μπορείτε όμως να κρατήσετε κι όσα έχετε στο στήθος ή τον αφαλό -εκτός κι αν αρχίσουν να σας ενοχλούν όσο τεντώνεται το δέρμα της κοιλιάς και του στήθους. Όταν όμως φτάσει η ώρα του τοκετού, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα piercing σε γλώσσα και μύτη, επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει γενική αναισθησία, ενώ και τα σκουλαρίκια στα αυτιά δεν «επιτρέπονται» εάν πρόκειται να γίνει καισαρική τομή. 

Ισχύει ότι δεν μπορεί να γίνει επισκληρίδιος αναισθησία εάν υπάρχει τατουάζ στην πλάτη;

Σύμφωνα με έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Association of Nurse Anesthetists Journal η χρήση επισκληρίδιου αναισθησίας ενδέχεται να μην είναι ασφαλής όταν υπάρχει τατουάζ στην πλάτη,μ καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η βελόνα να μεταφέρει μέρος της βαφής μέσα στο νωτιαίο μυελό, προκαλώντας προβλήματα. Ωστόσο, αν και αυτό είναι πράγματι μια πιθανότητα, δεν έχουν αναφερθεί ακόμα τυχόν επιπλοκές από γυναίκες που είχαν την εμπειρία. Εάν ο αναισθησιολόγος κρίνει ότι υπάρχει κάποιο σημείο στη σπονδυλική στήλη χωρίς βαφή από όπου μπορεί να περάσει ακίνδυνα τη βελόνα, θα το κάνει. Διαφορετικά, ίσως επιλέξει να το αποφύγει, κυρίως εάν το τατουάζ είναι σχετικά πρόσφατο. 

Το σκουλαρίκι στο στήθος εμποδίζει το θηλασμό;

Ένα piercing στη θηλή ή τη θηλαία άλω δεν εμποδίζει την παραγωγή γάλακτος και την ικανότητα να θηλάσετε -θα πρέπει όμως να αφαιρέσετε το σκουλαρίκι για να μην αφαιρεθεί κατά λάθος από το μωρό καθώς θηλάζει και το καταπιεί προκαλώντας κίνδυνο πνιγμού. Επίσης, μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε το γάλα σας να βγαίνει και από την τρύπα του piercing! 

Είναι ασφαλές να γίνει καινούριο τατουάζ η piercing στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καλύτερα να περιμένετε να περάσουν μερικοί μήνες μετά τον τοκετό για να το κάνετε, επειδή οποιαδήποτε επαφή με βελόνες ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης. Επιπλέον, στη διάρκεια της κύησης είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να υπάρξει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα συστατικά της μελάνης ενώ δεν μπορείτε να είστε σίγουρη για το πώς θα φαίνεται ακριβώς μετά την εγκυμοσύνη.

πηγή άρθρου: mamamia.gr