5 ψέματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στα παιδιά σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ψέμα είναι λάθος και πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Το πρόβλημα με τα ψέματα είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο αθώα φαίνονται μπορούν να βλάψουν τα παιδιά μας. Έχοντας αυτό κατά νου, με την συμβουλή των ειδικών, ας δούμε τα ψέματα που δεν πρέπει ποτέ να πούμε στα παιδιά μας. 

Ποιος γονέας δεν είπε ψέματα στα παιδιά του κάποια στιγμή; Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όλοι το έχουμε κάνει. Όμως υπάρχουν κάποια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα μικρά μας. 

Συχνά οι μεγάλοι λένε «μικρά λευκά ψέματα» για να έχουν γαλήνη, άνεση και ησυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν υποσχεθούμε κάτι και μετά δεν το πραγματοποιήσουμε;

Πρώτα από όλα τους διδάσκουμε ότι δεν πειράζει να λένε ψέματα. Και δεύτερον, αποδεικνύουμε ότι δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν. Δηλαδή τα λόγια μας χάνουν την αξία τους και επιπλέον τα πληγώνουμε.

Όλα τα ψέματα έχουν βλαβερή επίδραση στα παιδιά. Ως γονείς είμαστε τα πρότυπα τους, οπότε πρέπει να αποφύγουμε να τους λέμε ψέματα. Όμως μερικές φορές τα μικρούλια μας επιμένουν τόσο πολύ σε κάτι που θέλουν ώστε απαντούμε με κενές υποσχέσεις ή και απειλές. 

Δεν σε αντέχω άλλο!

Εάν το έχετε πει στο παιδάκι σας ασφαλώς και δεν το εννοούσατε. Αντίθετα, ο θυμός και η απογοήτευση σας οδήγησαν στα λόγια αυτά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το παιδί δεν ξέρει ότι δεν εννοούσατε πράγματι αυτό που είπατε. Τα παιδιά πιστεύουν αυτά που ακούν.

Έτσι αν πείτε κάτι κατά λάθος, πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας. Μόλις ηρεμήστε καθίστε μαζί του και πείτε ότι δεν εννοούσατε αυτό που είπατε. 

Εάν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, θα φωνάξω την αστυνομία!

Ίσως κάθε γονέας θα ήθελε να κάνουν τα παιδιά του ότι τους λέει, χωρίς δισταγμό ή διαμαρτυρία. Όμως αν το πιστεύουμε θα απογοητευτούμε. Μερικές φορές προκειμένου να τα κάνουμε να υπακούσουν προσπαθούμε να τα τρομάξουμε με φανταστικές και τρομακτικές απειλές. 

Αλλά έτσι όχι μόνο βλάπτουμε τα συναισθήματά τους αλλά και τα τρομάζουμε. Χωρίς να το θέλουμε στέλνουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι αν δεν κάνουν αυτό που τους είπαμε, δεν τα θέλουμε πια. Επειδή λοιπόν δεν είναι δυνατόν να θέλετε να αισθάνονται έτσι τα παιδιά, αποφύγετε αυτού του είδους τις απειλές. 

Μια χαρά είσαι. Δεν είναι τίποτε!

Άλλο ένα ψέμα που δεν πρέπει ποτέ να λέτε. Μην προσπαθείτε να υποβαθμίζετε τα πράγματα αν χτυπήσουν. Το κάνουμε αυτό γιατί δεν θέλουμε να υπερβάλουν, ωστόσο, αντί να βοηθήσουμε, κάνουμε τα πράγματα χειρότερα.

Εάν το παιδάκι σας πέσει, χτυπήσει και κλαίει για μία μικρή γρατσουνιά, μην πείτε ότι δεν είναι τίποτε. Τι τα διδάσκετε έτσι; Ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ του τι αισθάνονται και της πραγματικότητας που βλέπουν οι γονείς. Αυτό τους προκαλεί σύγχυση. Και είναι πλέον δύσκολο γι’ αυτά να γνωρίζουν πότε τα συναισθήματά τους έχουν αξία και πότε πρέπει να τα αγνοήσουν.

Σου αξίζει να τα έχεις όλα!

Τα παιδιά μας είναι το φως της ζωής μας, τα πάντα για μας. Αλλά αυτό δεν τα κάνει καλύτερα ή πιο άξια από οποιονδήποτε άλλο. Ζούμε σε μία κοινωνία όπου είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν ότι δεν είναι το κέντρο της προσοχής. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι πιο σημαντικά από άλλα παιδιά. 

Πρέπει να τους διδάξουμε την αξία της ταπεινοφροσύνης, της σεμνότητας ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν κοινωνικά. Πρέπει να γνωρίζουν ότι αξίζουν το καλύτερο, αλλά αυτό θα το αποκτήσουν με προσπάθεια. 

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν ότι πρέπει να είναι ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουν και συγχρόνως βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη και δείξτε τους ότι θα είστε πάντα δίπλα τους. 

Μην διδάσκετε στα παιδιά ότι δεν θα υποφέρουν ποτέ στη ζωή!

Αγαπάμε τα παιδιά μας τόσο πολύ που δεν θέλουμε να υποφέρουν. Έτσι ζωγραφίζουμε μία εικόνα ενός τέλειου κόσμου και προσπαθούμε να μην απογοητευθούν. Συχνά αυτό σημαίνει πολλές υποσχέσεις που ίσως δεν θα γίνουν πραγματικότητα. Σε αντίθεση με ότι νομίζετε δεν τα βοηθάτε απλά τα πληγώνετε. 

Μην ξεχνάτε ότι θα έρθει μία στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν ότι ανεξάρτητα από το τι έχουμε υποσχεθεί, δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τα πάντα. 

Ο απροσδόκητος θάνατος ενός αγαπημένου, ένας κακός βαθμός, η προδοσία ενός φίλου…Φυσικά και δεν θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να υποφέρουν, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όμως αυτή είναι η ζωή. Μερικές φορές πέφτουμε και πρέπει να σηκωθούμε, να παλέψουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Όταν τα παιδιά το καταλάβουν αυτό θα αναπτύξουν ανθεκτικότητα και θα γίνουν πιο δυνατά απέναντι στα τυχόν προβλήματα που θα συναντήσουν. 

Επομένως δεν πρέπει ποτέ να προσπαθούμε να καλύψουμε τα προβλήματα. Αντίθετα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ψέματα που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας γιατί έχουν μεγαλύτερες κακές συνέπειες. Λέγοντας αλήθεια, μπορεί να πληγωθούν, αλλά θα έχουν πάντα εμπιστοσύνη στους γονείς τους. Τι καλύτερο από αυτό.