Ψωνίζοντας με ασφάλεια στο super market

Καλέστε εγκαίρως το κατάστημα ή συνδεθείτε στο διαδίκτυο για να δώσετε την παραγγελία σας. Πληρώστε και δείτε πως λειτουργεί η διαδικασία παραλαβής. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος μπορεί να φέρει τα ψώνια σας στο αυτοκίνητο. 

Αποφύγετε τις ώρες αιχμής. 

Είναι πολύ καλή ιδέα να πάτε στο κατάστημα τις ώρες που δεν έχει πολύ κόσμο. Ορισμένα καταστήματα ίσως έχουν συγκεκριμένες ώρες για κάποιες ηλικίες, οπότε καλέστε το για να το ελέγξετε.

Καθαρίστε το καλάθι σας, ή μην το χρησιμοποιήσετε. 

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα καλάθι του super market σκουπίστε το πρώτα με απολυμαντικά μαντηλάκια. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να φέρετε το δικό σας καλάθι ή τσάντα και προσέξτε να μην αγγίξει πουθενά όσο βρίσκεστε στο κατάστημα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μαντηλάκια με περισσότερο από 60% αλκοόλ.

Κοινωνικές αποστάσεις. 

Μην ξεχνάτε ποτέ τις οδηγίες της κοινωνικής απόστασης. Μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα ή και περισσότερο μακριά από τους άλλους. Εάν δείτε κάποιον να έρχεται προς εσάς στο διάδρομο του καταστήματος γυρίστε προς την άλλη κατεύθυνση για να αποφύγετε μια στενή επαφή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη απόσταση σε όλη τη διάρκεια της διαμονής σας στο κατάστημα.

Αφήστε το τηλέφωνό σας στο αυτοκίνητο.

Αγγίζετε το τηλέφωνό σας συνεχώς όλη την ημέρα, συχνά χωρίς να το σκέφτεστε και μετά το τοποθετείτε απευθείας στο πρόσωπό σας. Γι’ αυτό αφήστε το στο αυτοκίνητο, γιατί αυτό συχνά σας οδηγεί να αγγίζετε το πρόσωπό σας.  

Ξεχάστε τα γάντια. 

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φορέσετε γάντια, μπορεί να ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης, δηλώνουν οι ειδικοί. «Η καλή υγιεινή των χεριών είναι πάντα καλύτερη».

Ψωνίστε με τα μάτια σας και όχι με τα χέρια σας. 

Αυτή την εποχή πιθανώς δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να είστε επιλεκτικοί για την επιλογή του τέλειου προϊόντος. Ενώ βρίσκεστε στο κατάστημα αποφύγετε να αγγίξετε οτιδήποτε δεν σκοπεύετε να αγοράσετε. 

Χρησιμοποιήστε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Εάν μπορείτε, είναι πολύ καλό να πληρώνετε με κάρτα αντί μετρητών. Όπως επίσης με κάποια εφαρμογή που έχετε μέσω του κινητού τηλεφώνου σας. Έτσι δεν αγγίζετε καμία άλλη επιφάνεια κατά την ολοκλήρωση της αγοράς σας. 

Φυσικά, μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία και κάνουμε όλοι το εμβόλιο μόλις έρθει η σειρά μας. 

Πως θα ψωνίσετε με ασφάλεια μαζί με τα παιδιά σας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερα να αφήσετε τα παιδιά στο σπίτι αν μπορείτε ή με ένα ενήλικα στο αυτοκίνητο. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα δυνατό προσέξτε:

  • Εάν έχετε ένα μωράκι, αφήστε το στο καροτσάκι του αντί για το καλάθι του καταστήματος. 
  • Εάν είναι στο καροτσάκι του σκεπάστε το με ένα σεντόνι γιατί τα μωρά δεν φορούν μάσκα. 
  • Εάν το βάλετε στο καλάθι του καταστήματος σκουπίστε το πρώτα πολύ καλά με μαντηλάκια με οινόπνευμα. 
  • Εάν περπατά, βεβαιωθείτε ότι ξέρει να κρατά την απόσταση από τα άλλα άτομα και να μην  αγγίξει τίποτε. 

Να είστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Δηλώνουν οι ειδικοί. Πηγαίνετε έτοιμοι με μία λίστα και ψωνίστε γρήγορα. 

Πώς να αποσυσκευάσετε με ασφάλεια τα ψώνια σας στο σπίτι.

Όταν φτάσετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας πολύ - πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι (για 20 δευτερόλεπτα).

Ενώ είναι πιθανό τα σωματίδια του ιού να εισέλθουν σε επιφάνειες τροφίμων, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρόφιμα, δοχεία τροφίμων ή συσκευασίες τροφίμων που να σχετίζονται με τη μετάδοση του Covid-19. 

Ωστόσο, δεν είναι κακό να ξεπλένετε τα φρέσκα προϊόντα με άφθονο νερό. Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικό απολύμανσης σε φρέσκα τρόφιμα ή χλωρίνη σε τρόφιμα συσκευασμένα σε χαρτόνι ή πλαστικό περιτύλιγμα. 

Ο ιός έχει ανάγκη να ζήσει σε ένα ανθρώπινο κύτταρο για να επιβιώσει. Το σαπούνι και το νερό, μαζί με το απολυμαντικό των χεριών είναι το καλύτερο όπλο μας. Και ποτέ δεν ξεχνάμε να σαπουνίσουμε πολύ καλά τα χέρια μας πριν ετοιμάσουμε το φαγητό μας. 

Οδηγίες και συμβουλές που πλέον τις ακούμε κάθε μέρα. Δεν πειράζει αρκεί να είμαστε καλά και κάποια στιγμή, όχι πολύ μακρινή, να το θυμόμαστε απλά σαν μία ανάμνηση, λίγο τρομακτική βέβαια.