Δύσκολη μέρα; Μην τα βάζετε με τα παιδιά σας!

Η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι πολύ αγχωτική και αν φέρνουμε το άγχος στο σπίτι, μάλλον αυτό θα οδηγήσει σε δυσάρεστες στιγμές και καταστάσεις. Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές και πρακτικά κόλπα για να βοηθήσουν στον έλεγχο του άγχους και να μην το μεταφέρουμε στα παιδιά μας. 

Πολλές φορές, το άγχος και ο θυμός μπορεί να «βγάλουν» τον χειρότερο εαυτό μας και συχνά είναι δύσκολο να βελτιωθεί η διάθεσή μας.  

Είχατε μία δύσκολη μέρα; Να πως θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας:

Εάν όταν φτάσετε στο σπίτι, τα παιδιά σας δεν είχαν κάνει τα μαθήματά τους, μάλλον θα ενοχληθείτε. Εάν δεν θέλουν να φάνε ή γκρινιάζουν χωρίς λόγο, ή ακόμη πρέπει να είστε μαζί τους για αρκετή ώρα, πάει χάσατε τη ψυχραιμία σας! Ιδίως αν είχατε δύσκολη μέρα στη δουλειά σας. 

Βασικά, όλα εξαρτώνται από τον αυτοέλεγχο και να επικεντρωθείτε στους στόχους σας. Εάν γνωρίζετε τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά θα είναι πιο εύκολο να το πετύχετε. Πρέπει να φάνε, να κάνουν τα μαθήματά τους ή να κάνουν μπάνιο. Είναι μικρά πράγματα που μπορούν να καταλήξουν σε ένα μεγάλο αγώνα αν δεν ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Πρώτα από όλα χρειάζεστε βαθιές αναπνοές! Αυτό οξυγονώνει τον εγκέφαλο και σας κρατά ήρεμους. 

Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί έχετε κακή διάθεση. Μόλις εντοπίσετε το λόγο θα είναι πιο εύκολο να το επιλύσετε. Εάν τα παιδάκια σας, κάθε μέρα αργούν να ετοιμαστούν για το σχολείο, απλά ξυπνήστε τα πιο νωρίς!

Μιλήστε στα παιδιά σας για τις αξίες. 

Επιβάλλετε τη δική σας άποψη μόνο όταν είναι απαραίτητο. Εάν θέλουν να κάνουν μπάνιο και μετά να διαβάσουν, αφήστε τα. Μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί τους, αφήστε τα να μιλήσουν, μην τους πείτε «καθίστε ακούνητα». 

Εάν δεν έχουν καλό γραφικό χαρακτήρα μην τα πιέζετε. Εάν δεν είναι πολύ κοινωνικά, επίσης μην τα πιέζετε. Δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τα κάνετε να μοιάζουν σε σας, θυμηθείτε ότι έχουν τη δική τους προσωπικότητα. 

Μην τα υποχρεώνετε να κάνουν συνεχώς κάτι, θα σας πουν όχι και  αυτό θα κάνει την ημέρα σας ακόμη πιο δύσκολη. Η επιβολή των δικών σας αξιών σε αυτά, μάλλον δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. 

Γνωρίστε τα όριά σας. 

Προτού φτάσετε σπίτι, ή ίσως όταν είστε ήδη εκεί, προσπαθήστε να βρείτε κάποιο μέρος όπου για λίγο μπορείτε να είστε μόνοι, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ή απλά να κλείσετε λίγο τα μάτια σας. 

Εάν τα παιδιά είναι ασφαλή στο σπίτι με το σύντροφό σας αυτό είναι εύκολο. Είναι δύσκολο να είσαι μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη και μάγειρας. Μπορεί να καταρρεύσετε κάποια στιγμή αν ξεπεράσετε τα όριά σας. 

«Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να τους φωνάζουμε ή να τα τιμωρούμε, αλλά μερικές φορές μπορούμε να εκραγούμε και να ξεσπάσουμε στα παιδιά μας. Όλα γίνονται χειρότερα αν είχαμε μία δύσκολη μέρα στη δουλειά»!

Για να αποφύγετε τους καυγάδες, είναι πολύ καλό να έχετε προσωπικό χρόνο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να δείτε τους φίλους σας, να κάνετε το αγαπημένο σας σπορ, να δείτε μία ωραία ταινία. Χωρίς καμία αμφιβολία θα απολαύσετε αυτές τις στιγμές και θα νιώσετε πολύ καλύτερα. 

Βέβαια πρέπει επίσης να περνάτε χρόνο με τα παιδιά. Προσπαθήστε να το κάνετε συχνά και να είναι ποιοτικός χρόνος. Έτσι θα καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Ζητήστε συγγνώμη.

Το να λες ότι λυπάσαι είναι πολύ χρήσιμο αν δεν μπορείς να ελέγξεις την κακή διάθεσή σου. Προσπαθήστε να τους πείτε τι σας έκανε να θυμώσετε και μην τα αφήνετε να αισθάνονται ένοχα. 

Μην υποτιμάτε τα παιδιά. Λέγοντας «δεν κάνεις ποτέ κάτι σωστό», «είσαι άχρηστο», «είσαι κακός σε όλα», είναι επιβλαβές και καθόλου ωφέλιμο. Αντί να καταλάβουν γιατί η μητέρα τους είναι αναστατωμένη και ενοχλημένη, θα μεγαλώνουν νομίζοντας ότι είναι δικό τους λάθος και αυτό μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες αργότερα. 

Σαν γονιός, γίνετε παράδειγμα στα παιδιά σας. 

Συνήθως, τα παιδιά ακολουθούν τα βήματα των γονέων τους. Ότι κάνετε εσείς σήμερα, θα το κάνουν αυτά αύριο. Εάν τους φωνάζετε ή τα κακομεταχειρίζεστε θα κάνουν το ίδιο με τα παιδιά τους. 

Όταν έχετε μία πράγματι δύσκολη, κακή μέρα, απλά σταθείτε και σκεφτείτε τι σας έκανε να νιώσετε έτσι. 

Να είστε σίγουροι ότι με αυτές τις μικρές συμβουλές, θα βελτιώσετε τη σχέση σας με τα παιδιά και θα αρχίσετε να αισθάνεστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό σας.