Κρίσεις ταυτότητας στη νέα μητέρα

Είναι συνηθισμένο για τη νέα μητέρα να αντιμετωπίζει κρίσεις ταυτότητας σχετικά με το ρόλο της. Λοιπόν, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση;

Αν το σκεφτούμε, είναι σχεδόν αδύνατο να μην βιώσουν μία κρίση ταυτότητας αφού απέκτησαν το μωρό τους.  Είτε συμβαίνει λίγες μέρες, μήνες ή χρόνια αφού έγιναν μητέρες, ένα πράγμα είναι αλήθεια…Η μητρότητα προκαλεί μία σημαντική αλλαγή στη ζωή μας και μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει κρίσεις ταυτότητας. 

Πριν από το μωρό και την κρίση ταυτότητας. 

Πριν αποκτήσετε το μωρό σας, μπορεί να αισθανθήκατε απόλυτα σίγουρες ότι θέλετε να επιστρέψετε στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας. Ωστόσο, μπορεί τώρα να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία με πλήρη απασχόληση και η  διατήρηση της σταδιοδρομίας μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Γιατί δεν είστε σίγουρη πως θα πάνε τα πράγματα. 

Μπορεί να ξυπνήσετε το πρωί και να σκεφτείτε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να ετοιμαστείτε για το γραφείο σας ενώ φροντίζετε το μωρό σας. Αυτές οι ανησυχίες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά είναι πραγματικές και έγκυρες. Έτσι όταν φτάσει το μωράκι σας θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πολύ λιγότερο χρόνο να ξοδέψετε για τον εαυτό σας. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ταυτότητες.

Οι νέες μητέρες εκφράζουν συνεχώς αλλαγές στις προτεραιότητες τους, οι οποίες είναι καλές και αναμενόμενες. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές μπορεί να τις κάνουν να αισθανθούν εκτός ισορροπίας σε αρκετούς τομείς της ζωής τους. Πριν από το μωράκι τους, είχαν χρόνο για να απολαύσουν τους φίλους και τους συγγενείς τους. Τώρα πρέπει να παλέψουν για να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ των παιδιών, του συντρόφου, της δουλειάς, των οικονομικών, κ.λπ.

Κρίσεις ταυτότητας και μητρότητα. 

Είναι απολύτως λογικό. Τώρα έχετε γίνει μητέρα, η ζωή σας έχει αλλάξει εντελώς και δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Όμως υπάρχει κάτι που πρέπει να καταλάβετε. Μπορεί να γίνετε μία ισχυρότερη και καλύτερη έκδοση του εαυτού σας. Έτσι, όταν αισθάνεστε ότι όλα καταρρέουν, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποδεχτείτε την αλλαγή όταν πρόκειται για κρίσεις ταυτότητας.

Αυτό είναι θεμελιώδες: Μην αντισταθείτε στην αλλαγή. Τι θα συνέβαινε αν από μία γυναίκα σταδιοδρομίας γίνετε η μαμά που μένει σπίτι; Τίποτα. Διότι αυτό που κάνετε και πως το κάνετε εξαρτάται από εσάς. Η αποδοχή ότι η ζωή αλλάζει συνεχώς είναι ένα θεμελιώδες βήμα προχωρώντας προς τον καινούργιο  εαυτό σας. 

Αυτό που φαινόταν σαν καλή ιδέα μπορεί να μην ταιριάζει πλέον σε αυτό που είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας αυτήν τη στιγμή. Δεν πειράζει. Κοιτάξτε την αλλαγή σαν μία συναρπαστική ευκαιρία. Κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε τη γυναίκα που θέλετε να γίνετε σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας. 

Να είστε αποφασισμένες αλλά όχι πεισματάρες. 

Είχατε μία ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλατε για τη ζωή σας και τώρα τα πράγματα φαίνεται να οδηγούν σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αν υπάρχει κάτι που μας διδάσκει η άφιξη ενός μωρού είναι ότι η ευελιξία κάνει τα πάντα ευκολότερα. Είναι καιρός να είστε ανοιχτή σε κάθε νέα δυνατότητα. 

Κάντε ένα πράγμα τη φορά. 

Μην παιδεύεστε προσπαθώντας να ανακαλύψετε αμέσως το «νέο εγώ σας». Η άφιξη ενός μωρού επηρεάζει πολλούς διαφορετικούς τομείς της ζωής σας. Για παράδειγμα, η εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας και στους άλλους, οι σχέσεις με τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους επαγγελματικούς στόχους σας κ.λπ. Η προσπάθεια να τα καταφέρετε όλα αυτά ταυτόχρονα θα είναι απογοητευτική και αναποτελεσματική. 

Επομένως εστιάστε σε ένα πράγμα κάθε φορά. Για παράδειγμα, ίσως ανησυχείτε συνεχώς για τα κιλά σας. Οργανώστε τη διατροφή και την άσκηση που θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που θέλετε. Μόλις αισθανθείτε πιο άνετα με το σώμα σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη πρόκληση. 

Αποδεχτείτε «το νέο σας εγώ» κατά τη διάρκεια των κρίσεων ταυτότητας. 

Μην σκεφτείτε καμία κρίση ταυτότητας σαν να προσπαθούσατε να ανακαλύψετε ξανά τον παλιό σας εαυτό. Αυτό το άτομο εξαφανίστηκε μόλις κρατήσατε το παιδί στην αγκαλιά σας για πρώτη φορά. Τώρα υπάρχει ένα νέο ΕΓΩ με κεφαλαία γράμματα γιατί αυτό είναι σημαντικό. Χρειάζεστε χρόνο για να το διαχειριστείτε, να το επιλύσετε και να το αποδεχτείτε για να αισθανθείτε πάλι άνετα.

Έχετε φιλίες που δεν έχουν πλέον νόημα στη ζωής σας; Πρέπει να μάθετε νέους τρόπους επικοινωνίας με τον σύντροφό σας. Μην σπαταλάτε το χρόνο σας κλαίγοντας για τις αλλαγές αυτές. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας για να ενισχύσετε το ταξίδι σας προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μονοπάτι σας και πρέπει να το ακολουθήσετε με ενθουσιασμό. 

Όλοι περνάμε από κρίσεις ταυτότητας. 

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε με τις εικόνες που βλέπουμε στο διαδίκτυο. Οι άνθρωποι στα μέσα δικτύωσης φαίνεται ότι είναι τέλειοι, τα καταφέρνουν παντού. Έτσι δεν είναι; Όμως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Απλώς δείχνουν αυτά τα πράγματα της ζωής τους που θέλουν να δούμε. Όλοι έχουμε δυσκολίες, όμως δεν το εκθέτουμε στο διαδίκτυο. 

Αυτή η τέλεια μητέρα που φαίνεται να τα έχει όλα όπως πρέπει, θα αγωνιστεί με την ταυτότητά της όπως κάθε άλλη. Όταν συμβαίνει στη ζωή της κάτι τόσο σημαντικό όπως η γέννηση του μωρού της, καμία γυναίκα δεν αποφεύγει την κρίση. 

Όλα εξαρτώνται από τη σωστή διαχείριση αυτών των αλλαγών, με αυτοεξέταση, αφοσίωση και χάρη. Μην αποθαρρύνεστε λοιπόν. Μπορείτε να τα καταφέρετε!