5 σημαντικές υγιεινές συνήθεις για τα παιδιά

5 σημαντικές υγιεινές συνήθεις για τα παιδιά

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Και ασφαλώς θα κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε το ενοχλητικό κρυολόγημα των παιδιών, ή και τη γρίπη.

Όμως όπως φροντίζουμε να έχουν τα παιδιά μία ισορροπημένη διατροφή και φροντίζουμε πάντα να είναι καθαρό το πάτωμα που παίζουν, έτσι πρέπει από νωρίς να μάθουν ορισμένες υγιεινές συνήθειες που θα τα προφυλάξουν από πολλά προβλήματα.

Ξεκινήστε εξηγώντας ότι τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για το ότι αισθάνονται άσχημα όταν είναι άρρωστα. Και στη συνέχεια αρχίστε να τους δείχνετε τις απλές αυτές συνήθειες, ξανά και ξανά ώσπου να τις καταλάβουν και να τις ακολουθούν, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Ελάτε λοιπόν να δούμε τις πέντε κορυφαίες υγιεινές συνήθειες για τα παιδιά μας:

1. Καλό πλύσιμο των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών είναι στην κορυφή της λίστας των υγιεινών συνηθειών. Πρέπει να μάθουν να τα πλένουν συχνά και σωστά, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των κρυολογημάτων, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων κατά 50%. Είναι απαραίτητο να πλένει σχολαστικά τα χέρια του ιδίως πριν το φαγητό ή πηγαίνοντας να παίξει με κάποιο φίλο του (αυτό θα περιορίσει την εξάπλωση των μικροβίων από τα κοινά παιχνίδια) επίσης όταν επιστρέφει στο σπίτι, αν έχει χαϊδέψει ένα ζωάκι, έχει φτερνιστεί ή βήξει ή έχει χρησιμοποιήσει το γιογιό του.

Ακόμη και το μωράκι, βλέποντας εσάς να πλένεται τα χέρια σας θα καταγράψει στο μυαλουδάκι του αυτή τη συνήθεια. Θυμάστε βέβαια ότι μόλις αρχίσει να μπουσουλάει βάζει στο στόμα του κάθε πεταμένο πράγμα που βρίσκει μπροστά του!

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι:

Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και σαπούνι.

Κάντε πολύ σαπουνάδα. Οι φυσαλίδες παγιδεύουν τα μικρόβια.

Τρίψτε αρκετά τα χέρια του.

Τρίψτε το πάνω και κάτω μέρος της παλάμης και ανάμεσα στα δάκτυλα του. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το να χρησιμοποιείται σαπούνι.

Ξεπλύνετε πολύ καλά.

Σκουπίστε τα χέρια με καθαρή πετσέτα.

2. Φτέρνισμα

Όταν θέλει να φτερνιστεί και δεν έχει μαντήλι κοντά του, δείξτε του πώς να φτερνιστεί στον αγκώνα του, δηλαδή βάζοντας το μπράτσο του στη μύτη. Με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια δεν θα εξαπλωθούν στο χέρι του ή στον αέρα. Το 80% των μικροβίων μεταφέρονται με την αφή. Το ίδιο μπορεί να κάνει και όταν βήχει. Αυτή η καλή συνήθεια ισχύει και για σας αν τύχει και δεν έχετε χαρτομάντηλο.

3. Να πετάει άμεσα το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο

Μόλις μεγαλώσει αρκετά για να μπορεί να χρησιμοποιεί μαντήλι για να φυσήξει τη μύτη του, πρέπει να συνηθίσει να το πετάει αμέσως, αντί να το αφήνει στο πάτωμα ή στο τραπέζι. Μερικά βακτήρια και ιοί μπορούν να ζήσουν για δύο ώρες ή και περισσότερο έξω από το σώμα. Έτσι λοιπόν βεβαιωθείτε ότι τα πετάει αμέσως στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα.

4. Μάθετε στο παιδί να μην μοιράζετε

Ενώ είναι καλό να μοιράζετε τα παιχνίδια του με άλλα παιδάκια, πρέπει να ξέρει ότι αυτό απαγορεύεται να το κάνει σε ορισμένα δικά του πράγματα. Όπως τη χτένα του, το καπέλο του, (είναι ο νούμερο ένας τρόπος εξάπλωσης ψείρας από παιδί σε παιδί),  την οδοντόβουρτσά του, το ποτήρι, το πιρούνι και το κουτάλι, το καλαμάκι και ότι άλλο βάζει στο στόμα του όπως ασφαλώς και ένα μαντήλι.

5. Στην τουαλέτα, να τραβάει το καζανάκι και να φεύγει

Αρκετά παιδάκια βρίσκουν διασκεδαστικό να βλέπουν το νερό να τρέχει στην τουαλέτα, αφού την έχουν χρησιμοποιήσει. Πρέπει να τους εξηγήσετε ότι αυτό δεν είναι σωστό. Τα σταγονίδια του νερού περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια που διασπείρονται στον αέρα. Και όχι μόνο τα σωματίδια αυτά μπορούν να πάνε κατευθείαν στο παιδί, μπορούν επίσης να επικαθίσουν στις γύρω επιφάνειες. Έτσι για να προφυλάξετε το παιδί, είναι καλό να συνηθίσει να κατεβάζει το καπάκι της τουαλέτας πριν τραβήξει το νερό, προσέχοντας τα δακτυλάκια του.

Αυτές είναι οι απλές συνήθειες που όλοι οι μεγάλοι γνωρίζουν, και που είναι απαραίτητο να μάθουν και τα μικρούλια μας και να τις κρατήσουν σε όλη τους τη ζωή.