7 συμβουλές για τις μητέρες που θηλάζουν

7 συμβουλές για τις μητέρες που θηλάζουν

Όλες οι γυναίκες λένε ότι ο θηλασμός είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Αλλά δεν αναφέρει κανείς τη συναισθηματική «αποστράγγιση», τις επίπεδες θηλές, μεγάλη ποσότητα, φραγμένοι αγωγοί γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υπάρχει.

Ο θηλασμός ιδίως τις πρώτες ημέρες μπορεί να είναι δύσκολος. «Η κόρη μου που είναι τώρα εννέα μηνών, λέει νεαρή μητέρα, θήλασε και τους πρώτους τέσσερεις μήνες θήλαζε πολύ συχνά. Όσο και αν μου άρεσε ο θηλασμός είχα εξαντληθεί τελείως». Και συνεχίζει, «ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανα ήταν να ενταχθώ σε μία ομάδα υποστήριξης του θηλασμού. Μου έδωσε κουράγιο, κατάλαβα ότι υπήρχαν χειρότερα πράγματα από μία πονεμένη θηλή, και με βοήθησε να ανταπεξέλθω εκείνους τους τρεις πρώτους μήνες του θηλασμού. Έμαθα πολλά από τις άλλες μαμάδες».

«Δείτε πιο κάτω μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που πήρα».

Μην έχετε προσδοκίες.
Όπως με τον τοκετό, ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί με το θηλασμό. Παρόλες τις γνώσεις και τις πληροφορίες που μπορεί να έχουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν πρέπει να υποθέσει κανείς ότι θα λειτουργήσει. Είναι η μεγαλύτερη δέσμευση που μπορείτε να κάνετε για το μικρό σας, και είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι επίσης μία θυσία του σώματος και του χρόνου σας.
Ο θηλασμός είναι ένα «ταξίδι» και για να είναι επιτυχής πρέπει η μητέρα να παραμείνει ευέλικτη. «Έθεσα ένα όριο, στο πόσο καιρό θα θηλάσω το μωρό μου, διηγείται μία φίλη, όμως στη συνέχεια διαπίστωσα ότι ήθελα να συνεχίσω λίγο ακόμη γιατί θεώρησα ότι τώρα είναι πιο εύκολο». Και τελικά θήλασε το παιδάκι της για ένα χρόνο.

Διασκεδάστε.
Ο θηλασμός είναι μία μοναχική και λίγο βαρετή ώρα. Δεν μπορείς να κινηθείς και να κάνεις διάφορα πράγματα, και θα πρέπει να υπάρχει ησυχία, γιατί τα περισσότερα μωρά κοιμούνται. Έτσι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η μητέρα είναι να απασχολεί το μυαλό της, βλέποντας κάτι ενδιαφέρον στην τηλεόραση, ψάχνοντας στο διαδίκτυο ή ακόμη συνομιλώντας ήρεμα με τις φίλες της.

Εργαστείτε με ότι έχετε.
Ορισμένες φορές η χρήση της ασπίδας θηλής είναι απαραίτητη για την προστασία της θηλής. Είναι ίσως λίγο δύσκολο για την μητέρα, αλλά είναι ένα ευπρόσδεκτο εργαλείο για τα μωρά.

Να είστε ήρεμες και να συνεχίσετε.
Νεαρή μητέρα, αγωνίστηκε με φραγμένους αγωγούς γάλακτος και μαστίτιδα στη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό μπορεί να φαντάζει φοβερό, αλλά η υπομονή και η επιμονή βοήθησαν πολύ όταν αντιμετώπισε ένα φραγμένο αγωγό γάλακτος. Ο χρόνος δεν είναι φίλος σου σε αυτή την κατάσταση και προσθέτοντας περισσότερο άγχος, κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Μιλήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση.

Πρόσεχε τον εαυτό σου.
Πραγματικά δεν μπορεί η μέλλουσα μητέρα να φανταστεί πόσο δύσκολος και χρονοβόρος είναι ο θηλασμός, ειδικά τους πρώτους μήνες. Χρειάζεται να πίνει η μητέρα που θηλάζει άφθονο νερό, και η διατροφή της να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια.

Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, για σας και το σύντροφό σας. Όπως για παράδειγμα, μία φορά μπορεί να συναντήσει τους φίλους του για μία μπύρα, ενώ την επόμενη φορά μπορείτε να βγείτε με τις φίλες σας για μία βόλτα στα μαγαζιά και μετά για ένα ποτό. Αυτά τα μικρά διαλείμματα, αν και φαίνονται ασήμαντα, είναι απαραίτητα για την καλή σχέση του ζευγαριού και την πνευματική υγεία του.

Βρείτε υποστήριξη.
«Σε μία στιγμή που το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να σταματήσω να θηλάζω και να κλαίω, υπήρχε ευτυχώς γύρω μου ένα δωμάτιο γεμάτο με γυναίκες που σκέπτονταν το ίδιο». Εξομολογείται νεαρή μητέρα. « Έτσι, μοιραστήκαμε τις πληροφορίες για τους φραγμένους αγωγούς γάλακτος, τη μαστίτιδα, τον ατέλειωτο χρόνο ταΐσματος, την ανάγκη να κλάψουμε. Έχοντας την υποστήριξη αυτή ήταν πραγματικά θαυμάσιο για όλες μας».

Επικοινωνήστε με όλες τις φίλες σας που έχουν μωρό περίπου στην ίδια ηλικία και ανταλλάξτε γνώμες και πληροφορίες και συμβουλές για όλα τα πράγματα που σας ανησυχούν.
Η στήριξη από τον σύζυγο είναι επίσης πολύτιμη. Όταν το μωρό μεγαλώσει λίγο και πάρει βάρος, ο μπαμπάς μπορεί να κάνει την πρώτη βάρδια, όταν αυτό ξυπνήσει την νύκτα. Μπορεί να το αλλάξει να το κρατήσει λίγο αγκαλιά, πριν βεβαιωθεί ότι πεινάει και πρέπει να σας ξυπνήσει.

Μην έχετε ενοχές.
«Όταν έρθει η ώρα του απογαλακτισμού, ίσως εκπλαγείτε για το πόσο θλιβερό θα σας φανεί, έτσι απολαύστε την εμπειρία αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο», σοφή συμβουλή μητέρας.
Για όσο διάστημα και αν μπορέσετε να θηλάσετε το μωρό σας, είτε αυτό είναι λίγες ημέρες, λίγες εβδομάδες ή ένας χρόνος, θα ωφεληθεί πάρα πολύ. Έτσι μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν δεν είναι δυνατόν να το θηλάσετε περισσότερο χρόνο. Σεβαστείτε τον εαυτό σας και το σώμα σας και απλά σκεφτείτε ότι είστε η κύρια πηγή της διατροφής του μωρού σας, από τη στιγμή που ήταν ένα τόσο μικρό αυγό μέχρι τη στιγμή που τελείωσε ο θηλασμός!

Το σώμα σας μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα.
Έτσι οι ειδικοί συμβουλεύουν να βάζετε μικρούς στόχους, κάθε φορά, από τον ένα μήνα στον άλλο και να προχωρείτε εφ’ όσον όλα είναι καλά. Συνειδητοποιήστε ότι το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό και ποτέ μην αισθάνεστε ένοχες για το τι λειτουργεί για σας και το παιδί σας. Διώξτε μακριά όλες τις ενοχές. Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για γάλα και τρέλα την ίδια στιγμή.