Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τι θα φορέσουν

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τι θα φορέσουν

Αν το παιδάκι σας της προσχολικής ηλικίας, λέει τη γνώμη του για το τι θέλει να φορέσει και τι όχι, συγχαρητήρια! Είναι ένα σημάδι ότι μεγαλώνει.

Τα παιδιά της ηλικίας αυτής, δηλώνουν οι ειδικοί, είναι στο στάδιο όπου προσπαθούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους και να δοκιμάσουν τα όριά τους. Το ντύσιμο είναι μία ευκαιρία να πραγματοποιήσουν και τα δύο αυτά πράγματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε πρωί πρέπει να κάνετε μάχη με το μικρούλι για να ετοιμαστεί. Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Αφήστε το να έχει επιλογές

Τα περισσότερα παιδάκια 3 έως 4 ετών προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο όπου μπορούν. Έτσι, αφήστε τα να τον έχουν. «Δώστε στα παιδιά πολλές μικρές επιλογές για πράγματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία για σας» συνιστούν οι ειδικοί. Ρωτήστε το παιδάκι σας «θέλεις να φορέσεις το κόκκινο ή το μπλε πουλόβερ σου», αποκλείεται να κάνει φασαρία όταν ντύνεται.

Επιτρέψτε να έχουν προτιμήσεις

Μήπως το μάλλινο πουλόβερ σου σε ενοχλεί; Είναι το φανελάκι σου σφιχτό; Είναι πολύ φυσικό το παιδί σας να έχει τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του. Μέσα σε λογικά όρια προσπαθήστε να είστε ευέλικτη και όχι πολύ αυστηρή. Δεν είναι κακό να αποφεύγετε τα πράγματα που εκνευρίζουν το παιδί σας. Αυτό δείχνει ότι σέβεστε τη γνώμη του. Και αν θέλει να φορέσει το ελαφρύ της φόρεμα η κορούλα σας, δεν πειράζει. Αν κάνει κρύο, μπορεί να φορέσει ένα μπλουζάκι από μέσα και ένα ζεστό κολάν.

Δώστε τους χρόνο να προσπαθήσουν

Γύρω στα τρία χρόνια τους, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να φορέσουν το εσώρουχό τους, να βάλουν το παντελόνι τους ή να το κατεβάσουν. Τα παιδάκια θέλουν να κάνουν αυτά τα απλά πράγματα, γιατί τα κάνει να αισθάνονται σίγουρα και ικανά. Το Σαββατοκύριακο που δεν βιάζεστε να φύγετε, αφήστε το παιδάκι να προσπαθεί να ντυθεί μόνο του. Όσο προσπαθεί και τα καταφέρνει τόσο λιγότερο θα κάνει φασαρία στο ντύσιμό του.

Κάντε το ντύσιμο παιχνίδι

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ίδια αίσθηση του χρόνου με τους μεγάλους. Προτιμούν να παίζουν και να παρακολουθούν την αγαπημένη τους εκπομπή στη τηλεόραση, παρά να ντυθούν γρήγορα γιατί πρέπει να φύγετε. Στην περίπτωση αυτή, κάντε το πρωινό ντύσιμο παιχνίδι. Πείτε του «θα κλείσω τα μάτια και θα αρχίσω να μετρώ για να δούμε σε πόση ώρα θα φορέσεις το παντελόνι σου». Ή βάλτε το κινητό σας να χτυπήσει σε δέκα λεπτά και αν είναι έτοιμο χαρίστε του ένα αυτοκόλλητο, ή ένα μικρό γλυκό.

Υιοθετήστε την πρωινή ρουτίνα

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, θέλουν να ακολουθούν μία ρουτίνα στο πρόγραμμά τους. Φτιάξτε ένα πίνακα με φωτογραφίες που θα δείχνουν βήμα προς βήμα τις πρωινές δραστηριότητες του παιδιού. Δηλαδή «ξύπνησε, πρέπει να ντυθεί, να πλύνει τα δόντια του, να φάει πρωινό». Κρεμάστε τον πίνακα στο δωμάτιο του και αφήστε το να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα. Μάλλον θα βοηθήσει. Και μην ξεχνάτε το βράδυ, να διαλέγετε μαζί του τα ρούχα για την επόμενη ημέρα.

Αφήστε το να αισθανθεί το κρύο

Αχ, αυτός ο αγώνας για να φορέσει το μπουφάν του. Αισθάνεται τόσο καλά και ζεστά στο σπίτι! Λοιπόν γιατί πρέπει να φορέσει το βαρύ μπουφάν του που θα κρύψει και το φούτερ με τον αγαπημένο του ήρωα. Εκτός και αν πράγματι κάνει πολύ κρύο, αφήστε το να βγει έξω χωρίς το μπουφάν, το οποίο φυσικά θα έχετε μαζί σας. Εάν κρυώσει θα το ζητήσει μόνο του, και την επόμενη φορά, απλά πείτε του, ότι έξω κάνει κρύο και πρέπει να φορέσεις κάτι πιο ζεστό. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας ακούσει πριν ξυλιάσει.