Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη. Είναι κάτι σοβαρό;

Αιμα και κράμπες στις αρχές της εγκυμοσύνης

Στις αρχές της κύησης , αν έχετε αιμορραγίες και κράμπες θα πρέπει να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γιατρό. Παρότι , αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προειδοποίηση αποβολής , μερικές γυναίκες αιμορραγούν χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμιά δυσμενή επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ο γιατρός ενδέχεται να σας συστήσει μια εξέταση υπερήχων για να δει αν συμβαίνει κάτι σοβαρό .

Αν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας , μπορεί να σας συστήσει να μείνετε για ένα διάστημα στο κρεβάτι . Αν η εξέταση επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για αποβολή , ίσως χρειαστεί να σας γίνει απόξεση (διαστολή και απόξεση της μήτρας).

 

Σε προχωρημένη κύηση , τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης , τα δύο κύρια αίτια της αιμορραγίας σχετίζονται με τον πλακούντα.

  • Το πρώτο, που ονομάζεται αποκόλληση πλακούντα όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας . Πρόκειται για κάτι που είναι επώδυνο και σκληραίνει την μήτρα.  Αν το τμήμα του πλακούντα που αποκολλάται είναι μεγάλο , μπορεί να είναι μοιραίο τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.
  • Το δεύτερο αίτιο είναι ο λεγόμενος πρόδρομος πλακούντας. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας προσκολλάται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας , αντί στο ανώτερο. Καθώς το κατώτερο τμήμα διογκώνεται υπάρχει αιμορραγία χωρίς πόνο , η οποία αν είναι μεγάλη , μπορεί να είναι επικίνδυνη και για την μητέρα και για το έμβρυο. Όταν διαγνωστεί πρόδρομος πλακούντας , συνήθως συνιστάται αυστηρά η παραμονή στο κρεβάτι ενώ μερικές φορές η εγκυμονούσα εισάγεται σε κλινική για τους δύο τελευταίους μήνες της κύησης. Αν ο πλακούντας καλύπτει τον αυχένα του τραχήλου ή φράζει λίγο τον τραχηλικό σωλήνα γίνεται καισαρική τομή .