Αποβολή

Αποβολή

Τι είναι μια αποβολή;Αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης τις πρώτες 20 εβδομάδες. Περίπου το 10 με 20% των εγκυμοσυνώνν καταλήγουν σε αποβολή και πάνω από το 80% αυτών συμβαίνουν πριν από τις 12 εβδομάδες. Αυτά τα ποσοστά δεν περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις όπου χάνεται ένα γονιμοποιημένο ωάριο πριν θεωρηθεί ότι η γυναίκα είναι έγκυος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 30 έως 50% των γονιμοποιημένων ωαρίων χάνονται πριν ή κατά τη διαδικασία της εμφύτευσης.

Τι προκαλεί την αποβολή; Μεταξύ του 50 με 70% των αποβολών του πρώτου τριμήνου πιστεύεται ότι είναι τυχαία γεγονότα, που οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο γονιμοποιημένο ωάριο. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει ότι το ωάριο ή το σπερματοζωάριο είχε λάθος αριθμό χρωμοσωμάτων, και ως εκ τούτου, το γονιμοποιημένο ωάριο δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Μερικές φορές, μια αποβολή προκαλείται από τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη λεπτή διαδικασία της πρώιμης ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει ένα ωάριο που δεν εμφυτεύθηκε σωστά στη μήτρα ή ένα έμβρυο με διαρθρωτικές ελλείψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του. Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο έχει χρωμοσωμικά προβλήματα,μπορείτε να καταλήξετε σε αυτό που μερικές φορές ονομάζεται κατεστραμμένο ωάριο. Στην περίπτωση αυτή, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα και τον πλακούντα και ο σάκος κύησης αρχίζει να αναπτύσσεται, αλλά η ανάπτυξη του εμβρύου σταματά. Επειδή ο πλακούντας αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες, θα έχετε ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης και μπορεί και πρόωρα συμπτώματα εγκυμοσύνης, αλλά ο υπέρηχος θα δείξει έναν άδειο σάκο κύησης. Σε άλλες περιπτώσεις, το έμβρυο έχει αναπτύχθεί για λίγο, αλλά έχει ανωμαλίες που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση και την ανάπτυξη του. Εάν το μωρό σας έχει ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό και δεν έχετε συμπτώματα, όπως αιμορραγία ή κράμπες, οι πιθανότητές να αποβάλετε μειώνονται σημαντικά και θα συνεχίσουν να μειώνονται με την κάθε εβδομάδα που θα περνά.

Τι θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες μιας αποβολής;

Αν και κάθε γυναίκα μπορεί να αποβάλει, μερικές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν σε σχέση με άλλες. Εδώ είναι μερικοί παράγοντες κινδύνου:

Ηλικία: Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν μωρά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ως αποτέλεσμα να αποβάλουν. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που είναι 40 ετών έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλουν από αυτές που είναι 20 ετών. Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται επίσης με το κάθε παιδί που γεννάει μια γυναίκα.

Ιστορικό αποβολών: Οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες αποβολές στη σειρά, έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να αποβάλουν πάλι.

Χρόνιες ασθένειες ή διαταραχές: Ο ανεπαρκής έλεγχος του διαβήτη, ορισμένες κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματος, μερικές αυτοάνοσες διαταραχές, όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και κάποιες ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μερικές από τις συνθήκες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής.

Προβλήματα της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας: Έχοντας ορισμένες εκ γενετής ανωμαλίες της μήτρας ή ασυνήθιστα κοντός τράχηλο, γνωστό ως ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, είναι περισσότερες οι πιθανότητες για μια αποβολή.

Ιστορικό γενετικών ανωμαλιών ή γενετικών προβλημάτων: Εάν, ο σύντροφός σας ή μέλη της οικογένειας έχουν κάποια γενετική ανωμαλία, ή είχαν εντοπιστεί ανωμαλίες σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, ή το παιδί κάποιου συγγενή έχει κάποιο πρόβλημα ή ανωμαλία, βρίσκεστε σε υψηλότερη κλίμακα κινδύνου να αποβάλετε.

Λοιμώξεις: Η έρευνα έχει δείξει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποβάλετε, αν έχετε λιστέρια, παρωτίτιδα, ερυθρά, ιλαρά, κυτταρομεγαλοϊό, γονόρροια, τον ιό HIV καθώς και ορισμένες άλλες λοιμώξεις.

Το κάπνισμα, το ποτό και η χρήση ναρκωτικών: Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και η έκσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Μερικές μελέτες δείχνουν τη σύνδεση και μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του υψηλότερου κινδύνου αποβολής.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής, έτσι είναι σημαντικό να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας κατατοπίσει όσον αφορά αυτό το θέμα,ακόμη και ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.

Περιβαλλοντικές τοξίνες: Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι αρκετοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο μόλυβδος, το αρσενικό και ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το οξείδιο του αιθυλενίου. Καθώς και οι μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας και αναισθητικών αερίων.

Πατρικοί παράγοντες: Λίγα είναι γνωστά για το πώς η κατάστασή του πατέρα συμβάλλει στον κίνδυνο για αποβολή, αν και ο κίνδυνος δεν αυξάνεται με την ηλικία του πατέρα. Οι ερευνητές μελετούν την έκταση στην οποία το σπέρμα μπορεί να καταστραφεί από τις περιβαλλοντικές τοξίνες, αλλά και να καταφέρει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο αποβολής, όταν ο πατέρας έχει εκτεθεί σε υδράργυρο, μόλυβδο, καθώς και σε ορισμένα βιομηχανικά χημικά και φυτοφάρμακα.

Παχυσαρκία: Μερικές μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των αποβολών.

Διαγνωστικές διαδικασίες : Υπάρχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου αποβολής μετά από δειγματοληψία χοριακής λάχνης και αμνιοπαρακέντηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων εγκυμοσύνης.

Δείτε επίσης: