Πως μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τη φίλη μας μετά από μία αποβολή;

Πως μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τη φίλη μας μετά από μία αποβολή;

Άσχημες, επώδυνες στιγμές που αρκετά ζευγάρια έχουν βιώσει. Μία αποβολή. Δυστυχώς η προσπάθεια της σύλληψης, η χαρά μετά της εγκυμοσύνης και η θαυμάσια αναμονή του μωρού, δεν είχε καλό τέλος.  Απογοήτευση, θλίψη, στενοχώρια, δάκρια και δεν ξέρεις τι λέξεις να χρησιμοποιήσεις για παρηγοριά.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να πει ένα ζευγάρι στην οικογένειά του και στους φίλους τα κακά νέα. Αλλά όλοι ξέρουν ότι πρέπει να το πουν. Πρώτα στα παιδιά, αν υπάρχουν, μετά στην οικογένεια και στους φίλους.

Νεαρό ζευγάρι διηγείται ότι: «δυστυχώς είχαμε άλλη μία αποβολή, και έχουμε διαπιστώσει ότι σε μία τέτοια κατάσταση, πολλές φορές οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν ή να πουν. Οι οικογένειές μας και οι φίλοι μας ήταν κοντά μας, λυπήθηκαν μαζί μας, μας έδωσαν τις καλύτερες ευχές τους και αισθανθήκαμε ότι μας καταλάβαιναν και μας υποστήριζαν. Όμως υπήρχαν και άλλοι που δεν φάνηκε ότι αναγνώριζαν την απώλειά μας, και έκαναν σαν να μην ήταν τίποτε σοβαρό, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μας, εκείνες τις τόσο ευαίσθητες στιγμές».

Η αποβολή και η θλίψη που ακολουθεί δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάς χωρίς κόπο, και αν δεν το έχει κανείς βιώσει από πρώτο χέρι, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει πως μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του.

Ο θρήνος για την απώλεια κάποιου που αγαπάς, είτε αυτός είναι ένας γονέας, φίλος, σύζυγος ή το μωρό που δεν μπόρεσε να κρατήσει, είναι βαρύς και η ανάγκη για υποστήριξη από τα αγαπημένα πρόσωπα είναι η ίδια. «Αντλώντας δύναμη από την υπέροχη υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου μετά την αποβολή μου, έχω μάθει τι πραγματικά βοηθά να ξεπεράσουμε μία τέτοια δύσκολη στιγμή, εξομολογείται φίλη αναγνώστρια και συνεχίζει, αν κάποια φίλη σας είχε μία αποβολή δείτε κάποιους τρόπους για να την βοηθήσετε».

Μη φοβάστε να το αναφέρετε

Φυσικά κανείς δεν θέλει να στενοχωρήσει ένα άλλο άτομο, αλλά η θλίψη είναι μέρος της διαδικασίας του θρήνου μετά από μία αποβολή. Μην φοβάστε και μιλήστε γι’ αυτό. Η γυναίκα που έχασε το μωράκι της πριν αυτό γεννηθεί συχνά χρειάζεται να μιλήσει γι’ αυτό και να ξέρει ότι οι σκέψεις σας είναι μαζί της.

Δείξτε ότι νοιάζεστε

Η καλοσύνη είναι πολύ σημαντική στη θλίψη και με τη συμμετοχή σας δείχνετε ότι πράγματι και για σας το μωράκι ήταν πολύ σημαντικό. Αποδεχτείτε τα νέα της απώλειας και εκφράστε απλά τα συλλυπητήρια σας.

Προσέξτε τα λόγια σας

Μην υποτιμήσετε ποτέ την απώλεια και τη θλίψη. Μην πείτε ποτέ: «ήταν για το καλύτερο» ή «θα κάνετε άλλο παιδάκι». Ο γονέας που βιώνει μία αποβολή, πενθεί για τη ζωή του παιδιού, ένα παιδί πολύ σημαντικό σε αυτόν τον κόσμο, ακόμη και αν δεν είχε την ευκαιρία να πάρει μία ανάσα έξω από τη μήτρα.

Δεν αφορά εσάς

Η θλίψη μπορεί να είναι κάτι περίπλοκο και μετά από μία αποβολή ακόμη περισσότερο, επειδή είναι συχνά παρεξηγημένη. Η μητέρα πολλές φορές έχει ανάγκη να είναι μόνη, να αποφύγει τον κόσμο και απλά να υπάρχει.

Εάν η φίλη σας που απέβαλε, δεν απάντησε αμέσως το e mail σας, ή δεν ήρθε στη γιορτή του δικού σας μωρού την επόμενη εβδομάδα, μην το πάρετε προσωπικά. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν αφορά εσάς. Το άτομο που θρηνεί, μερικές φορές έχει την ανάγκη να κρατήσει κάποιες αποστάσεις προσωρινά, ενώ προστατεύει την καρδιά του. Αλλά μην ξεχνάτε να κάνετε γνωστή την παρουσία σας.