Το ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού

παιδί το ασβέστιο για την υγεία των παιδιώνΤο ασβέστιο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωινό και τη διατροφή για παιδιά. Το ασβέστιο το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), στους χυμούς φρούτων, στο σπανάκι ακόμα και στα δημητριακά. Το ασβέστιο χτίζει γερά και υγιή οστά.

Τα παιδιά προσλαμβάνουν το ασβέστιο κυρίως από το γάλα και τα παράγωγα αυτού. Το γάλα είναι μια τροφή που συνδυάζει τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καθώς και με μια σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης, γι' αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα είναι πολύ λιγότερα. Τα βρέφη και τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε λίπη από τους ενήλικες και γι' αυτό το λίπος του γάλακτος είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή τους.

Το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού. Από μόνο του αποτελεί πλήρη τροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα βρέφος κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και τίποτε άλλο. Το γάλα είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και ασβεστίου. Όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους και πολλές φορές δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Φυσικά αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού σχεδόν το 40% της οστικής μάζας που έχουμε ως ενήλικες δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Ποιά είναι η καθημερινή συνιστώμενη δόση γάλακτος για το παιδί;

Μια ικανοποιητική καθημερινή ποσότητα γάλακτος θεωρούνται τα 400 - 500 ml, που αντιστοιχούν περίπου σε 2 ποτήρια και τα οποία προσφέρουν πάνω από το 1/3 της απαιτούμενης ποσότητας σε θερμίδες, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Τι να κάνω αν το παιδί μου δεν θέλει να πιει γάλα;

Όταν τα παιδιά δεν πίνουν το γάλα τους, μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό λίγο μέλι ή να το συνοδεύσουμε με τα αγαπημένα τους δημητριακά. Ένα τοστ με τυρί παρέχει στον οργανισμό τα κύρια θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.

Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει δυσανεξία ή ευαισθησία στη λακτόζη, μπορεί να καταναλώνει τυρί ή γιαούρτι, ώστε να λαμβάνει το ασβέστιο από αυτές τις πηγές. Ιδιαίτερα το τυρί φέτα έχει ξεχωριστή διατροφική αξία.

Συμβουλή :

Για να ξέρετε ότι το παιδί σας παίρνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου, πρέπει από μικρό να συνηθίσει το γάλα πρωί και βράδυ.