Ταΐσματος εγκώμιον, συνέχεια…

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

Τις προάλλες, μια μητέρα μου έστειλε ένα email, για τη σίτιση των παιδιών της, που, προφανώς, την απασχολεί πολύ.

«Πολύ δυσκοίλιος, φίλε μου….»

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

Στη γλώσσα μας, χρησιμοποιούμε την έννοια της δυσκοιλιότητας για να περιγράψουμε τους ανθρώπους που βασανίζονται με λεπτομέρειες και μικροπράγματα, και προσαρμόζονται δύσκολα σε νέες συνθήκες.

Μη μου σουφρώνεις τη μυτίτσα…

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

Από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση… Οι μεγάλοι είμαστε μέσα στα νεύρα και τη γκρίνια, δε μπορούμε να κοιμηθούμε, τα χαρτομάντηλα μας εκνευρίζουν και κυκλοφορούμε με ένα σταθερό βογγητό στο στόμα για την «απίστευτη ταλαιπωρία» μας… Και σκεφτείτε πως οι ενήλικες ξέρουμε να αναπνέουμε από το στόμα , και μπορούμε να φάμε χωρίς πρόβλημα.

«Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει…»

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

Όλοι περιμένουμε με αγωνία τα πρώτα λογάκια του μωρού μας… Εκείνο το «μπαααααα…μπα» που πια κάνουμε λες κι απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο!

Παιδιατρική πολυφωνία: όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι….

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

Ένα βρεφος δυόμιση μηνών με εξαιρετική ανάπτυξη και χωρίς κανένα πρόβλημα στο ιστορικό του, ρουθουνίζει. Τι το θελε; Και όχι μόνο ρουθουνίζει αλλά τολμάει να κάνει και μορφασμούς στον ύπνο του, να βγάζει ήχους, και η πρωτομάνα επιμένει ότι πνίγεται και δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Παιδικά εγκαύματα… Προσοχή!

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

Τα εγκαύματα είναι από τα συχνότερα αίτια τραυματισμού, και μάλιστα σοβαρού, στα παιδιά. Στην Αμερική, είναι η τρίτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά από τα τροχαία και τους πνιγμούς. Είναι από τα σοβαρότερα και συχνότερα ατυχήματα μέσα στο σπίτι, καθώς τα περισσότερα παιδιά καίγονται σε ατυχήματα με καυτά ροφήματα ή κατά το μαγείρεμα στην κουζίνα, καθώς  επίσης και σε θερμαντικές εστίες  (τζάκια, σόμπες, μαγκάλια). Τέλος, συχνά είναι και τα ατυχήματα με καυτό νερό μέσα στο μπάνιο.

Μύθοι και θρύλοι που ακόμα πιστεύουν μερικές μαμάδες!

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

Πιτσιρικάς  4 ετών, πρώτη χρονιά στον παιδικό, με παππουδογιαγιάδες, έρχεται στην εφημερία, ψηνόμενος σταθερά στους 39,5⁰С. Το αγοράκι, αν και με μισόκλειστα μάτια, μόλις τον άφησα από τα χέρια μου, άρχισε να ζουζουνίζει γύρω στο ιατρείο.

Κρύωμα: Ένα καυτό θέμα...

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

Γονείς, και η απαραίτητη γιαγιά, φέρνουν βρέφος δύο μηνών για το πρώτο του εμβόλιο.  Ημερολογιακά είναι τέλη Σεπτέμβρη, φθινόπωρο. Ωστόσο, θερμοκρασιακά, κρατάμε το καλοκαίρι ζωντανό. Ένα ελαφρύ αεράκι κουνάει τις κουρτίνες. Το μωρό φοράει σκούφο, μπουφάν, ζακετάκι, καλτσάκια, και είναι μούσκεμα.  Τους κοιτάω με νόημα… «Ε, να μην κρυώσει γιατρέ μου», μου απαντάνε εν χωρώ…

Παιδική παχυσαρκία... Δε θα γίνει μπόι!

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

Μια «δασκάλα» μου, στην τέχνη της παιδιατρικής, περιέγραφε πάντοτε στους ειδικευόμενούς της την εξής σκηνή-δράμα, που διαδραματίζεται καθημερινώς σε όλες τις παιδικές χαρές της χώρας: Μάνα/ Γιαγιά, κατά κανόνα ευμεγέθης, με τάπερ στο χέρι και απειλητικό κουτάλι της σούπας,  κυνηγάει έναν έρμο Δημητράκη/Γιαννάκη/Μαιρούλα (συνήθως «τσίρο» σε διαστάσεις), για να φάει το φαγητό του/πρωινό του/ κολατσιό του καθώς, αυτό τρέχει μέσα στην παιδική χαρά.

Οι ψείρες πάνε στα καθαρά κεφάλια...

Γράφει η παιδίατρος Ναταλία Λαζοπούλου

 

…έλεγαν οι γιαγιάδες μας, προκειμένου να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι, όσο κι αν μας χτένιζαν κι αν μας έλουζαν με μανία, δεν υπάρχει παιδί που να χει περάσει σχολικά χρόνια και να μην εχει κολλήσει ψείρες μια φορά τουλάχιστον.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Ναταλία Λαζοπούλου