Παιδιατρική πολυφωνία: όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι….

Ο βασικός παιδίατρος δίνει οδηγίες τηλεφωνικά για εισπνεόμενα.

Οι γονείς δεν δίνουν τα εισπνεόμενα. Την επόμενη νύχτα καλούν τυχαίο παιδίατρο στο σπίτι που εξετάζει το μωρό, το βλέπει να κοιμάται ήσυχα, “πιθανώς έχει μια ήπια ρινίτιδα, ρινοπλύσεις παρακολούθηση και θα δούμε”. Το μωρό μορφάζει και βήχει στον ύπνο του, σύσσωμη η οικογένεια πανικοβάλλεται, και μάταια ο παιδίατρος προσπαθεί να τους καθησυχάσει ότι «είναι ζωντανό μωρό, δεν είναι κούκλα, θα βγάλει και ήχους και θα βήξει, δεν είναι άρρωστο».

Την επόμενη μέρα ξανατηλεφωνούν στον πρώτο παιδίατρο γιατί επιμένουν ότι πνίγεται και τους στέλνει τηλεφωνικά σε παιδοχειρουργό. Το μωρό δεν κάνει εμέτους, τρέφεται κανονικά, και κοιμάται ήρεμο.

Δεν πείθονται να πάνε στον παιδοχειρουργό, και αναζητούν τρίτο παιδίατρο , τηλεφωνικά, που προτείνει , τηλεφωνικά, υπερηχογράφημα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Και έχει ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως όλα (μα όλα) τα βρέφη αυτής της ηλικίας. Στα φυσιολογικά βρέφη καταγράφονται ως και 70 επεισόδια παλινδρόμησης το 24ωρο!!!

«Το ρουθούνισμα όμως; Είναι από εκεί;» επιμένει η οικογένεια να μάθει. «Ναι, είναι» λέει ο ένας παιδίατρος. Τηλεφωνούν ξανά στον μόνο που έχει εξετάσει το παιδί προσωπικά σε όλη αυτή την οδύσσεια, για να τριπλοτσεκάρουν. Να κλείσει και ο κύκλος.

Ένα μωρό, μια οικογένεια πανικόβλητη που δεν του επιτρέπει να βήξει να φταρνιστεί να ρουθουνίσει, τρεις παιδίατροι και μια γειτόνισσα που είπε να πάρουν σιρόπι για το στομάχι («να πάρουμε, γιατρέ μου; Γιατί εμείς εσάς εμπιστευόμαστε… Για την άλλη την παιδίατρο τι λέτε, καλή είναι, ισχύουν αυτά που μας είπε;»), για ένα ρουθούνισμα!

Στην Αθήνα που έχει γεμίσει παιδιάτρους και δωρεάν wi-fi, είναι δύσκολο να είσαι μαμά και ακόμη πιο δύσκολο να είσαι παιδίατρος. Οι μητέρες διαβάζουν για κάθε τι που θεωρούν σύμπτωμα στο διαδίκτυο, το μεταφέρουν συχνά πολύ διογκωμένο και εξαιρετικά πιεστικά στον παιδίατρο, και ο παιδίατρος τελικά υποβάλει το παιδί σε εξετάσεις , όχι γιατί χρειάζεται, αλλά για να πείσει τη μητέρα, ότι το παιδί δεν έχει κάτι.

Το ρουθούνισμα, τα τινάγματα στον ύπνο, η γρήγορη αναπνοή όταν είναι ενθουσιασμένο με κάτι, οι μορφασμοί, το κλάμα όταν βγει από τα νερά του και δεν μπορεί να κοιμηθεί, αυτά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του βρέφους. Είναι ζωντανός άνθρωπος σε περιβάλλον άγνωστο και, ναι, ενίοτε και εχθρικό- σκοτάδι, κρύο , θόρυβος, αίσθημα πείνας και σωματικές ανάγκες, όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για το μωρό σας.
Ακριβώς όπως εσείς μαθαίνετε να τα αναγνωρίζετε μέσα στις αντιδράσεις και το κλάμα του, έτσι μαθαίνει κι εκείνο σιγά σιγά τις δικές του αντιδράσεις στις ανάγκες του.

Το βασικότερο σημείο όμως, είναι το ότι η “έρευνα αγοράς” για τον παιδίατρο κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Οι γονείς πρέπει να βάλουν σε σειρά τι ζητάνε από τον παιδίατρό τους, να βρουν κάποιον που να τους ταιριάζει και να τον εμπιστεύονται. Η λογική να “τριπλοτσεκάρω αυτά που λέει ο παιδίατρος με άλλους τρεις και με τη γειτόνισσα απέναντι και με το φόρουμ στο ίντερνετ” μόνο σύγχυση μπορεί να φέρει. Μην ξεχνάμε, ο προσωπικός παιδίατρος αναλαμβάνει την ευθύνη του για ό,τι λέει, παρακολουθεί συστηματικά το παιδί, γνωρίζει την οικογένεια και την δυναμική των σχέσεων μέσα σε αυτή, και προοδευτικά εκπαιδεύει και τους γονείς να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του μωρού τους. Όταν ο παιδίατρος λέει “δεν μπορώ να σας κάνω διάγνωση από το τηλέφωνο” , όσο δυσάρεστος και αν γίνεται, όσο και αν “ξεβολεύει” το γονέα, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και της άποψής του συνειδητά απέναντι στο παιδί-ασθενή. Η σχέση οικογένειας- παιδιάτρου οφείλει να είναι στέρεη, αλλιώς το σύστημα δε λειτουργεί και το παιδί ταλαιπωρείται , όπως το δύσμοιρο βρεφάκι της ιστορίας μας.

Σε καμία περίπτωση οι γιατροί δεν είναι αυθεντίες: αν οι απαντήσεις του παιδιάτρου σας δε σας ικανοποιούν, ρωτήστε τον και ζητήστε διευκρινίσεις. Αλλά ρωτήστε τον ίδιο, και αν δεν συμφωνείτε μαζί του, πείτε το, ώστε να γνωρίζει ότι αυτά που έχει συστήσει δε γίνονται και να ξέρει τι να προσέχει στο παιδί.

Στην τελική, αν δεν σας ικανοποιεί, αλλάξτε παιδίατρο. Αλλά αλλάξτε τον, μην προσπαθείτε να συνδυάσετε τέσσερις διαφορετικούς.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες. Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...