Ταΐσματος εγκώμιον, συνέχεια…

Θα απαντούσα προσωπικά, διότι έχω αναφερθεί εκτεταμένα στη σίτιση των παιδιών και πώς αυτά περνούν από τα αλεσμένα στα στερεά, ωστόσο, επέλεξα να το μοιραστώ μαζί σας για δύο λόγους:

1. Γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς γονείς
2. Είναι τυπική συμπεριφορά γονέα της εποχής μας

Η μαμά λοιπόν, μου γράφει:
«Θα ηθελα πολύ την γνώμη σας. Έχω 2 αγοράκια, 3,5 ετών περιπου και 19 μηνών. Ο μεγαλος μου γιος ανυσηχω πως δεν τρώει όσο πρεπει. Από 12 μηνών περιπου άρχισε να γινεται δύσκολος στο φαγητό κ ελλατωσε τις ποσότητες.
Εχει την συνήθεια να ξυπνάει το βράδυ να έρχεται στο κρεβάτι μου,όπου εκει μου ζητάει γαλα. Εγω έχω έτοιμο γαλα στο παγουρι του(240γρ.) και το πίνει. Και μετά κοιμάται μαζι μας εκτός αν τον πάω στο κρεβάτι του.

Έπειτα πολύ πιθανόν να ξανα ξυπνήσει στις 6και να πιει άλλο τοσο. Δεν το αποφεύγω γιατι μπορει να αρχίσει την γκρίνια κ να ξυπνήσει κ τον μικρό, όπου μετά δεν προκεται να ξανα κοιμηθει.
Τέλος, ξυπνάμε κατά της 8.30 με 9 και έως της 9:30 βλέπουμε Μίκυ μαους. Αν μου ζητήσει γαλα το αρνουμε πλέον γιατι δεν έτρωγε καθόλου πρωινό.
Αφού κάτσουμε για πρωινό, με το ζόρι πολλες φορές θα φάει μισό τοστ ψημένο, ή, 1φετα ψωμί τοστ με σπιτική μαρμελαδα, ή ψωμί τοστ με κακάο ταχίνι, ή, φυστικοβουτυρο με κακαο, ή, πολλες φορές κ τιποτα.

Τα κορν φλεικς δεν τα τρώει πλεον γιατι τα ήθελε χωρις γαλα. Θα φτάσει η ωρα μέχρι να φάμε 10:30 κ μετά πάμε για παιχνίδι. Κατά της 11:20 θα βγάλω ένα φρούτο,λιγο κέικ ή τυρόπιτα, ολα σπιτικά. Η, μπισκότα digestive, ή, σταφίδες Κορίνθου.
Μετά μεσημεριανό, αν του αρέσει πολύ, θα το φάει όλο. Η θα φάει την χωριάτικη σαλάτα και θα αφήσει το γεύμα. Απόγευμα, μπορει να θέλει παλι φαγητό, ή καποιο φρούτο,ή ζελέ, η τιποτα. Και βραδυνό του δίνω γαλα πάλι 240γρ.

Τρώει κουτσά στραβά ιμάντα φαγητά. Δεν τρώει γιαούρτι, αυγό, μπρόκολο,κουνουπίδι... Εκτός από τον μεγαλο μου, ο μικρός τρώει πιο καλά. Βεβαια εχει αρχίσει τωρα τελευταια κ εκείνος τα ανάποδα του.
Μπορει να εχουμε φασολάκια με πατάτες κ να τρώει μονο τις πατάτες.

Συγνωμη γ τα τόσα πολλα που έγραψα. Απλά ανυσηχω μηπως δεν τρέφεται σωστά κ δεν αναπτυχθει οπως πρεπει. Οι καμπυλες κ των δύο ειναι οκ, αλλα μου είπε ο γιατρός πως ειναι λιγο αδυνατουλικα. Πιστεύω πως δεν τρώει σωστά κ αυτό επηρεάζει κ την διάθεση του.
Ειναι νευρικος
Κ ευερέθιστος. Και τις τελευταίες μέρες εγινε κ ξαφνικά επιθετικός. Δεν ξέρω ποσο πρεπει να ειναι η ποσότητα φαγητού που βάζω στο πιατάκι τους καιποσο πρέπενα τρώνε αν ημέρα. Ευχαριστω εκ των προτέρων κ με συγχωρείτε για ολο αυτο γραμμα.»

Πόσες ώρες αφιερώνει αυτή η δόλια μάνα στο τάισμα των παιδιών της; Σχεδόν όλη την ημέρα. Προλαβαίνουν να πεινάσουν τα παιδιά; Αμφιβάλω.

Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις του σύγχρονου γονέα είναι μάλλον υψηλά: πόσα παιδιά τρώνε μπρόκολο και κουνουπίδι οικειοθελώς;
Κι αν δεν τους αρέσει, θα τους κάνουμε κεφαλοκλείδωμα για να το φάνε;

Υπενθυμίζω λοιπόν τις βασικές αρχές σίτισης, σε παιδιά μεγαλύτερα του έτους:
1. 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Αν για κάποιο λόγο δε σας βγαίνουν χρονικά τα γεύματα γιατί το παιδί παίζει πολύ ή κοιμάται, εμπιστευτείτε το παιδί σας ότι, όπως όλα τα ζωντανά πλάσματα του κόσμου, θα πεινάσει και θα αναπληρώσει μόνο του σε ποσότητα στο επόμενο γεύμα. Μην το κυνηγάτε και μην του κόβετε το παιδχνίδι ή τον ύπνο του.
Δεν είναι δυνατόν η μέρα του- και η δική σας- να στρέφεται γύρω από το φαγητό!

2. Το σπίτι σας είναι ένα εστιατόριο κι εσείς ο μετρ, το παιδί ο πελάτης, και μάλιστα εστιατόριο πολύ ακριβό και VIP. Όπως στα πιο ακριβά εστιατόρια, το μενού είναι ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ από τον σεφ-celebrity, και ο πελάτης επιλέγει από αυτά που υπάρχουν τι θα φάει, έτσι κι εσείς κανονίζετε το τι θα σερβίρετε στην οικογένειά σας, και τα συνοδευτικά σας.
Το φαγητό αυτό είναι για όλη την οικογένεια, όχι ξεχωριστό για το «Μιχαλάκη» ή τη «Μαιρούλα». Και συνοδεύεται από τα αντίστοιχα: ψωμί, τυρί, σαλάτα. Από αυτά, ο πελάτης έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να φάει ό,τι επιλέξει: μόνο ψωμοτύρι?

Οκ, μόνο αυτό. Μόνο σαλάτα? Οκ, μόνο αυτό. Μόνο τις πατάτες από τα φασολάκια του πιάτου του? Με την εξής διαφορά: ΔΕΝ εχει τη δυνατότητα να φάει κάτι άλλο πέρα από αυτά που έχει το τραπέζι.
Ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά, δε θα συμπληρώνετε με γάλα ή μπισκότα, γιατί απλώς αναιρείτε τον εαυτό σας.

3. Το παιδί δικαιούται να έχει προτιμήσεις: να μην τρώει μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι, κατσίκι. Ποιος ενήλικας δεν έχει προτιμήσεις;;;;;; Εσεις τρώτε τα πάντα;

4. Σεβαστείτε το δικαίωμά του να αρνηθεί μια τροφή. Μην μετατρέπετε τη σίτιση σε παιχνίδι εξουσίας, γιατί θα χάσετε, με το ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ακόμη κι αν το φάει γιατί εσείς το επιβάλλετε, θα βρει τρόπο το παιδί σας να σας δείξει τη δυσαρέσκειά του: δε θα συνεργάζεται σε άλλα πράγματα, και θα αποφεύγει τις ώρες των γευμάτων.

5. Το γεύμα τελειώνει μέσα σε μια λογική ώρα (όσην ώρα κάνετε κι εσείς να φάτε, 30-45λεπτά το ΠΟΛΥ για τα μεγάλα γεύματα) και ΤΕΡΜΑ.
Φεύγει από το τραπέζι. Δεν τα κυνηγάμε στις κούνιες, στην παιδική χαρά, στο σπίτι, στην τηλεόραση. ΑΣ ΜΗΝ ΦΑΕΙ!!!! Θα πεινάσει. Και θα φάει μετά.
Είναι απόλυτα λογική ακολουθία γεγονότων, η φύση μας το έχει επιβεβαιώσει.

6. Μετά το έτος πετάμε τα μπιμπερό και χρησιμοποιούμε ποτήρια. Αν δεν βολεύονται τα παιδιά αμέσως, αρχικά με καλαμάκι και μετά κανονικό ποτήρι. Θα σταματήσουν να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα να πίνουν γάλα, πολύ απλά.

Μπορεί η αγάπη του συζύγου να περνάει από το στομάχι, η σχέση όμως με τα παιδιά μας μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους δεν μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το φαγητό.
Η σίτιση είναι μια σωματική ανάγκη, κι η δική μας κοινωνία το χει κάνει θέμα προβληματικό. Σταματήστε να ασχολήστε τόσο με το πιάτο του Γιωργάκη, και να δείτε για πότε θα φάει.

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.
Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση: lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...