cosmote paidorama

Δέκα κανόνες για την ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου

Ας είμαστε ειλικρινείς… Μπορεί να μεγαλώσαμε (ως γενιά) παίζοντας κρυφτό στις αλάνες αντί να παίζουμε παιχνίδια στο τάμπλετ και λέγοντας τρομαχτικές ιστορίες αντί να βλέπουμε βίντεο στο YouTube, όμως στο «σήμερα», κάθε πρωί οι περισσότεροι (θα λέγαμε όλοι αλλά ας είμαστε εγκρατείς) μαζί με τον καφέ, ή πριν τον καφέ, ή μετά τον καφέ «χαζεύουμε» στο ίντερνετ.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι θα ήταν υπερβολικό να μην επιτρέπουμε στα παιδιά του σήμερα, τα παιδιά μας, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως τη μόνη λύση για να «μεγαλώσουν αθώα, όπως μεγαλώσαμε κι εμείς». Η λύση στη σωστή ανατροφή ενός παιδιού ποτέ δεν είναι η υπερβολή. Η λύση είναι η ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογικών μέσων με σκοπό την τέρψη, την εκπαίδευση και φυσικά τη γνώση.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς με λογική, προκειμένου να είναι το διαδίκτυο περισσότερο ασφαλές για τα παιδιά μας;

Πρώτα από όλα, πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να ενημερωθούμε σωστά για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά μας. Γνωρίζοντας τους κινδύνους ξέρουμε πότε πρέπει να επέμβουμε και σε ποιο γεγονός. Γνωρίζοντας τα οφέλη αισθανόμαστε ασφαλείς και μαθαίνουμε να καθοδηγούμε τη γνώση που εισπράττουν σε εργαλείο μάθησης. Αφότου ενημερωθούμε και καταλάβουμε τις όλες πληροφορίες, θέτουμε σε εφαρμογή τους απλούς καθημερινούς κανόνες ορθής και ελεγχόμενης χρήσης.

Δέκα κανόνες για την ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου

Κανόνας πρώτος: Βάζουμε ένα όριο στο χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο

Κανόνας δεύτερος: διδάσκουμε στα παιδιά, ότι όταν συνομιλούν με κάποιον μέσω διαδικτύου, δε μπορούν πάντα να γνωρίζουν ποιο είναι το άτομο αυτό

Κανόνας τρίτος: Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευτούμε στα παιδιά μας αριθμούς πιστωτικής κάρτας ή άλλους κωδικούς, προκειμένου ν’ αγοράσουν αγαθά μέσω διαδικτύου.

Κανόνας τέταρτος: Δε θα πρέπει ποτέ να δεχθούν να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου

Κανόνας πέμπτος: Προειδοποιούμε τα παιδιά πως δεν πρέπει να μη δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες σε ιστοσελίδες

Κανόνας έκτος: Θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πως πολλές από τις εικόνες που βλέπουν είναι αποκύημα φαντασίας και δεν είναι αληθινά

Κανόνας έβδομος: Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε συστήματα φιλτραρίσματος και προγράμματα γονικού ελέγχου, έτσι ώστε να ελέγχονται οι σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά ή να αποκόπτονται ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μία από τις αγαπημένες εφαρμογές γονικού ελέγχου η οποία έχει σχεδιαστεί καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδιού πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του γονέα. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην εξαιρετική νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου από την Cosmote. Η εξελιγμένη αυτή εφαρμογή εξασφαλίζει ολοκληρωμένο γονικό έλεγχο σε κάθε συσκευή όταν το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο του Internet και των social media. Τι εννοούμε; Η εφαρμογή αυτή, σου επιτρέπει να γνωρίζεις πόσο χρόνο καταναλώνει το παιδί online και σε τι είδους δραστηριότητες. Έχει δυνατότητα web filtering. Αυτό σημαίνει πως το παιδί σου μπορεί να επισκέπτεται ιστοσελίδες με περιεχόμενο που εσύ ως γονέας του επιτρέπεις. Παράλληλα σου δείχνει πόσες ώρες ξοδεύει το παιδί σου σε εφαρμογές και ποιες είναι αυτές. Σε ενημερώνει αν το παιδί σου δέχεται λεκτική βία στα social media. Σου δίνει την δυνατότητα να ορίσεις πόσο χρόνο και ποιες ώρες μπορεί να είναι online μέσα στην ημέρα. Σου προσφέρει geo location, για να ξέρεις πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά σημαίνουν πως είναι μία εφαρμογή που σου επιτρέπει να δείξεις εμπιστοσύνη στο παιδί σου έχοντας όμως τον έλεγχο που κρίνεται απαραίτητος μέχρι την ηλικία όπου πια το παιδί έχει την κριτική ικανότητα έχοντας μεγαλώσει με τα σωστά εργαλεία, να κινηθεί μόνο του πλήρως αυτόνομο. Σας παροτρύνουμε να μπείτε εδώ και να ενημερωθείτε για όλες τις επιλογές γονικού ελέγχου καθώς και για τα προτεινόμενα πακέτα που ταιριάζουν στη δική σας οικογένεια.

Κανόνας όγδοος: Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά πως στο διαδίκτυο είμαστε το ίδιο ευγενικοί όπως και στην καθημερινή ζωή, έτσι θα «μείνουν μακριά» από περιστατικά εκφοβισμού.

Κανόνας ένατος: Ως γονείς είναι σημαντικό ν’ αφιερώνουμε κάποιο χρόνο με τα παιδιά μας, εξερευνώντας μαζί ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, συζητώντας παρέα. Ανά καιρούς δε, καλό είναι να αφιερώνετε χρόνο ακούγοντάς τα να σας μιλούν για τα παιχνίδια ή τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται. Έτσι θα συμμετέχετε κι εσείς στη δική τους καθημερινότητα με ευχάριστο για εκείνα τρόπο.

Κανόνας δέκατος: Δεν «φοράμε» παρωπίδες. Είμαστε γονείς που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να λάβουμε περισσότερη γνώση ακόμη και για την ανατροφή των παιδιών μας. Αποδεχόμαστε το παρόν και την εξέλιξη και φροντίζουμε να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για την ισορροπημένη προετοιμασία των παιδιών μας για το μέλλον τους.