Δευτερογενής υπογονιμότητα: Πώς να γνωρίζετε εάν χρειάζεστε βοήθεια

Δευτερογενής υπογονιμότητα: Πώς να γνωρίζετε εάν χρειάζεστε βοήθεια

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στη σύλληψη ενός δεύτερου παιδιού, μπορεί να σκέφτεστε να ζητήσετε την βοήθεια των ειδικών. Πριν όμως κάνετε αυτή την κίνηση, είναι καλό να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες.

Αν την πρώτη φορά μείνατε αμέσως έγκυος, φυσικά περιμένετε να συμβεί το ίδιο και την δεύτερη φορά. Όμως για πολλά ζευγάρια αυτό δεν είναι εφικτό.

Στην πραγματικότητα η δευτερογενής υπογονιμότητα δηλαδή η αδυναμία να μείνετε έγκυος, αφού έχετε ήδη ένα παιδί, είναι πιο συχνή από ότι μπορείτε να φανταστείτε, και αντιπροσωπεύει το 60% των περιπτώσεων. Και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν ήδη φτάσει προς το τέλος των 30 ή 40 χρόνων τους, όπου η γονιμότητα κάνει μία μεγάλη βουτιά!

Όμως πριν αποφασίσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, μόνο και μόνο γιατί δεν μείνατε έγκυος από τον πρώτο μήνα, θυμηθείτε ότι ακόμη και στα πιο υγιή ζευγάρια υπάρχει μόνο ένα 20 έως 25% ποσοστό να συλλάβουν αμέσως.

Έτσι λοιπόν πως θα ξέρει το ζευγάρι αν πρέπει να κάνει υπομονή ή οφείλει να ζητήσει βοήθεια. Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.,

Εκτιμήστε την ηλικία σας και την ηλικία του συντρόφου σας, σαν πιθανότητα δευτερογενούς υπογονιμότητας

Σκεφτείτε την ηλικία σας και πόσο καιρό προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Αν είστε κάτω από 35 ετών, είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας πάρει έξι μήνες έως ένα χρόνο για να συλλάβετε. Εάν μετά από ένα χρόνο, δεν έχετε επιτύχει το στόχο σας, τότε μιλήστε με το γιατρό σας.

Αν είστε πάνω από 35 ετών, οι ειδικοί συστήνουν να αναζητήσετε βοήθεια μετά από τρεις έως έξι μήνες. Αν είστε πάνω από 38 ετών ζητήστε βοήθεια μετά τους τρεις μήνες. Και πάνω από τα 40 χρόνια σας ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και είναι καλό να επικοινωνήστε με το γιατρό σας μόλις σκεφτείτε ότι θα θέλατε ένα δεύτερο παιδάκι.

Ομοίως αν ο σύντροφός σας είναι πάνω από 40 ετών απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η ηλικία του άνδρα επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Εξετάστε μήπως οι συνήθειες της υγείας σας επηρεάζουν την γονιμότητά σας

Πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Μήπως η διατροφή σας έχει πάρει τον κατήφορο από τη στιγμή που γεννήθηκε το πρώτο παιδάκι σας;
  • Μήπως το βάρος σας ή ο ΔΜΣ έχει φτάσει σε νοσηρό επίπεδο;
  • Πίνετε υπερβολική ποσότητα καφέ, τσάι ή κόκα κόλα;
  • Μήπως καπνίζετε και πίνετε υπερβολικά;
  • Έχετε αξιολογήσει τις συνήθειες του συζύγου σας; Βρίσκεται ότι κάτι δεν είναι σωστό;

Αν απαντήσετε ναι σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, η υγεία σας ή η υγεία του συζύγου σας χρειάζεται κάποια τελειοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ξεκινήστε κάνοντας όλα αυτά που μπορείτε μόνοι σας. Κάτι πολύ απλό, όπως υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, ή διατροφή με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά ή κακός ύπνος μπορούν να δυσκολέψουν την δεύτερη εγκυμοσύνη σας.

Το ίδιο ισχύει και για την υγεία του συζύγου σας. Η αρκετά μεγάλη ποσότητα, για παράδειγμα αλκοόλ κάθε ημέρα, θα επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Έτσι προσοχή στις καταχρήσεις.

Συζητήστε με το γιατρό σας τα προβλήματα στειρότητας

Αν δεν μπορέσετε να διακρίνετε κάποιους προφανείς λόγους σε σας ή στο σύζυγός σας (δηλαδή είστε και οι δύο κάτω των 35 ετών, υγιείς και έχετε ένα φυσιολογικό κύκλο), τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Αναφέρετε τυχόν αλλαγές στο σώμα ή στον κύκλο σας, που έχετε παρατηρήσει μετά την τελευταία εγκυμοσύνη σας. Όπως για παράδειγμα μήπως παίρνετε κάποια φάρμακα που επηρεάζουν τον κύκλο σας; Είχατε κάποια προβλήματα στην πρώτη εγκυμοσύνη σας ή κατά τη διάρκεια του τοκετού που μπορεί να έβλαψαν τη μήτρα σας; Ο γιατρός θα μπορέσει φυσικά να καταλάβει. Ίσως να υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως, αλλαγή κάποιου φαρμάκου.

Αντιμετωπίστε το τυχόν πρόβλημα γονιμότητας στο σπίτι σας

Τι θα συμβεί αν ο γιατρός σας πει ότι μπορεί να χρειαστείτε μία μικρή βοήθεια από τον ειδικό γιατρό γονιμότητας για να ελέγξει την δική σας περίπτωση, όμως δεν είστε έτοιμες ακόμη να επιμείνετε στην προσπάθειά σας και να κλείσετε ένα ραντεβού;

Ένα καλό βήμα είναι να δοκιμάσετε κάποιους τρόπους σπίτι σας. Μην ανησυχείτε δεν είναι τρομερό. Για το σύζυγο υπάρχουν δοκιμές στο σπίτι, που μπορεί να μετρήσει τη συγκέντρωση των κινητών σπερματοζωαρίων και για εσάς επίσης, όπως για παράδειγμα από ένα δείγμα ούρων μετράτε το επίπεδο της FSH (ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης) την τρίτη ημέρα της περιόδου σας. Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής δείχνουν ότι το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να βάλει τις ωοθήκες σας σε κίνηση, πιθανώς γιατί η δημιουργία των ωαρίων σας είναι χαμηλή.

Βέβαια όλα αυτά τα τεστ δεν είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν μπορούν να εξετάσουν κάθε πρόβλημα, όμως μπορείτε να έχετε μία ιδέα για το τι συμβαίνει.

Όποια πορεία και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε για να αποκτήσετε ένα ακόμη παιδάκι, να έχετε πάντα στο νου σας ότι, ώστε και μία μικρή βοήθεια από τον ειδικό γιατρό θα σας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.