Διασκεδαστικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να καλυτερεύσει τις δεξιότητες της γραφής

Διασκεδαστικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να καλυτερεύσει τις δεξιότητες της γραφής

Το μικρό σας στο νηπιαγωγείο, μόλις έχει αρχίσει να ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που χρειάζεται για να γράφει γράμματα και αριθμούς. Τώρα η προσπάθεια του σας φαίνεται περισσότερο σα μουτζούρα.

Όμως είναι φυσικό. Σιγά - σιγά θα βελτιωθεί. Προς το παρόν η αποστολή σας είναι να κάνετε το γράψιμο κάτι το διασκεδαστικό και συναρπαστικό.

Δείτε λοιπόν κάποιες συμβουλές για να ενθαρρύνετε το παιδάκι να γράφει. Επειδή το κάθε παιδί μαθαίνει με το δικό του τρόπο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες μάθησης.

Για τα παιδιά που απλά μαθαίνουν

Γράψτε μαζί. Κάθε φορά που θέλετε να γράψετε ένα γράμμα, ή τη λίστα με τα ψώνια σας ή να συμπληρώσετε μία φόρμα, πείτε στο παιδί να καθίσει δίπλα σας. Δώστε του λίγο χαρτί γραφής και πείτε του να γράψει και εκείνο κάτι, όσο εσείς τελειώνετε τη δουλειά σας. Το παιδί θα μάθει ότι το γράψιμο είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής.

Χρησιμοποιήστε όταν έχετε την ευκαιρία να γράψετε γράμματα στην άμμο. Ή με τη ζύμη όταν φτιάχνετε κουλουράκια. Θα έχετε την ευκαιρία να τα φάτε μετά.

Χρησιμοποιείστε πλαστελίνη για να φτιάξετε γράμματα και λέξεις. Γράψτε μεγάλα γράμματα επάνω σε χαρτόνι και πείτε στο μικρό σας να τα σχεδιάσει με την πλαστελίνη από πάνω. Έτσι όχι μόνο θα μάθει καλά τα γράμματα αλλά και θα εξασκεί τα δάκτυλά του πράγμα πολύ σημαντικό για τη κινητική του δεξιότητα.

Αν πάτε ένα ταξίδι, ή ένα περίπατο στο ζωολογικό κήπο, ή επίσκεψη στο σπίτι της γιαγιάς, πάρτε μαζί σας το τετράδιο του και πείτε του να γράψει ότι βλέπει και κάνει, ακόμη και αν είναι μόνο μουτζούρες.

Για τα παιδιά που μαθαίνουν ακούγοντας. (Ακουστικός μαθητής)

Πείτε στο παιδί να σας υπαγορεύσει μία ιστορία και εσείς να τη γράφετε. Χρειάζεστε ένα καλό θέμα; Δοκιμάστε το τελευταίο πάρτι για τα γενέθλιά του ή την επίσκεψη στη γιαγιά του. Ενώ το παιδί δεν γράφει το ίδιο, βλέπει εσάς να γράφετε ότι σας λέει εκείνο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ του γραπτού και του προφορικού λόγου. Καθώς το παιδί μαθαίνει να γράφει, θα αλλάξετε κάποια στιγμή ρόλους.

Περιγράψτε τις εικόνες. Κοιτάξτε μαζί φωτογραφίες σε περιοδικά ή στα παραμύθια. Ζητήστε από το παιδί να σας πει τι σκέφτεται ότι κάνουν οι άνθρωποι και γράψτε το κάτω από τη φωτογραφία σαν λεζάντα. Ή πείτε του να σας διηγηθεί τη συνομιλία που μπορεί να κάνουν δύο άτομα που φαίνονται στην εικόνα.

Σχηματίστε ένα βιβλίο. Βρείτε τα σχέδια που το παιδί σας έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Κολλήστε τα όλα μαζί και πείτε του να σας εξηγήσει το κάθε σχέδιο. Φτιάξτε με χαρτόνι το κάλυμμα για τις σελίδες και πείτε του να το ζωγραφίσει. Βοηθήστε το να γράψει το όνομά του σαν συγγραφέας. Κάντε δύο τρύπες και ενώστε με νήμα ή κορδέλα τις σελίδες, σαν να είναι ένα βιβλίο. Μετά τοποθετήστε το στο ράφι μαζί με τα άλλα του παιδικά βιβλία.

Οπτικός μαθητής

Κάντε ένα ημερολόγιο με φωτογραφίες. Βάλτε φωτογραφίες του παιδιού με τους φίλους και τους συγγενείς. Κολλήστε τις σε ένα λεύκωμα που έχετε κάνει μαζί ή έχετε αγοράσει. Πείτε στο μικρό σας να αναγνωρίσει ποιος είναι στη φωτογραφία και που τραβήχτηκε, γράψτε από κάτω αυτό που θα σας πει σαν λεζάντα. Θα είναι ένα θαυμάσιο αναμνηστικό για το παιδί όταν μεγαλώσει.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Τα παιδιά αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους. Έχοντας ένα ημερολόγιο, μαθαίνει να μιλάει για τον εαυτό του γράφοντας. Ακόμη και αν είναι στην προσχολική ηλικία και εξακολουθεί να αγωνίζεται με τα γράμματα, το ενθαρρύνετε να γράψει μία ή δύο λέξεις κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας κραγιόνια ή μολύβι. Κάντε το μία ευχάριστη συνήθεια, ίσως πριν κοιμηθεί. Αν έχει πρόβλημα να ξεκινήσει μπορείτε να:

Διατυπώστε συγκεκριμένες προτάσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει για την επίσκεψη στο φίλο ή τη γιαγιά του ακόμη και αν είναι απλά μουτζούρες ή κάνει ότι γράφει.

Πείτε του να σας υπαγορεύσει τι θα ήθελε να γράψει και θα το γράψετε εσείς. Πολύ πιθανόν σύντομα θα θελήσει να το γράψει το ίδιο.

Αγοράστε και παίξτε με μαγνήτες με τα γράμματα της αλφαβήτου στο ψυγείο. Θα το βοηθήσει να κάνει λεξούλες. Και μπορείτε να παίζετε με τα γράμματα αυτά εκτός ψυγείου με ένα δίσκο για μπισκότα.

Κάντε λίγο υπομονή και ασχοληθείτε όσο μπορείτε με τα μικρά σας. Δεν θα πιστεύετε στην πρόοδο που θα κάνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.