Δώρα με σοφία

Δώρα με σοφία

Όλοι από τα παιδικά μας χρόνια, ξέρουμε ότι οι τρεις Μάγοι χάρισαν στον νεογέννητο Χριστό, χρυσό, λιβάνι και σμύρνα. Όμως έχουμε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι σοφοί αυτοί άνθρωποι διάλεξαν τα δώρα αυτά;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τελικά είναι η σκέψη που μετράει, όταν πρόκειται να κάνουν ένα δώρο. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί η σκέψη είναι που κάνει το δώρο κάτι περισσότερο από ένα χρήσιμο ή ενδιαφέρον αντικείμενο. Είναι ένα σύμβολο αγάπης, σκέψης και εκτίμησης.

Ορισμένα δώρα, σημαίνουν επίσης κάτι περισσότερο. Αυτά έχουν ένα ευρέως αποδεκτό συμβολισμό που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Όταν ένα δώρο έχει πρακτική χρησιμότητα, προσωπικό ενδιαφέρον και αξία και συμβολική σημασία, τότε είναι ασφαλώς το δώρο που εκτιμάται περισσότερο από όλα.

Ας εξετάσουμε τη σκέψη πίσω από τα δώρα των τριών μάγων: χρυσός, λιβάνι σμύρνα. Η Βίβλος δεν λέει γιατί οι σοφοί έφεραν αυτά τα συγκεκριμένα δώρα, αλλά και τα τρία είχαν πρακτική αξία και ίσως συμβολικό νόημα για τον Υιό του Θεού και του γήινους γονείς του.

Χρυσός:

Πρακτική χρήση: Για ένα νεαρό ζευγάρι που γρήγορα θα έχει να αντιμετωπίσει τα έξοδα του ταξιδιού του στην Αίγυπτο για να αποφύγει την οργή του Ηρώδη, ο χρυσός θα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο.

Συμβολική σημασία: Ο χρυσός είναι το τυπικό δώρο για τους βασιλείς, επειδή συμβολίζει την βασιλεία, ένα ταιριαστό δώρο για τον «Βασιλιά των βασιλέων»!

Λιβάνι:

Πρακτική χρήση: Εκτός από τη σημαντική αξία του σε χρήμα, το λιβάνι χρησιμοποιήθηκε σαν γλυκιά μυρωδιά σε αρώματα.

Συμβολική σημασία: Το λιβάνι προέρχεται από τη γλυκιά ρητίνη δένδρου και χρησιμοποιήθηκε σε τελετές ιεροσύνης, σε θυσίες, και σαν λάδι για το ευχέλαιο. Έτσι, μπορεί να εκπροσωπεί την ιεροσύνη του Κυρίου και το ρόλο του ως ο Αμνός του Θεού που θυσιάστηκε για λογαριασμό μας.

Mύρο:

Πρακτική χρήση: Μύρο, ένα πικρό έλαιο από τη ρητίνη δένδρου, ήταν επίσης οικονομικά πολύτιμο, αλλά πιθανώς πιο ευεργετικό για τη Μαρία και τον Ιωσήφ για τις φαρμακευτικές χρήσεις του.

Συμβολική σημασία: Στην Καινή Διαθήκη, το μύρο συνδέεται συνήθως με την ταρίχευση και την ταφή, λόγω των ιδιοτήτων του σαν συντηρητικό. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες μπορεί να συμβολίζουν το ρόλο του Χριστού σαν Θεραπευτή και η χρήση του σε ταφές θα μπορούσε να συμβολίζει το «πικρό ποτήρι» που θα έπινε ο Ιησούς υποφέροντας για τις αμαρτίες μας.