Εγκυμοσύνη και οικογενειακό δέντρο
Λάβετε υπόψη το οικογενειακό δέντρο σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Μπορεί να έχετε κληρονομήσει τις φακίδες από τη μητέρα σας, ή το χρώμα των ματιών του πατέρα σας, αλλά ξέρετε τι άλλο έχει περάσει από γενιά σε γενιά που δεν μπορείτε φυσικά να δείτε;
Πριν λοιπόν μείνετε έγκυος, εξετάστε προσεκτικά το ιστορικό της υγείας της οικογένειάς σας.
Θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση που κάνατε για τον εαυτό σας και το μέλλον των παιδιών.
«Η απόφαση μιας νέας γυναίκας να ξεκινήσει την οικογένειά της δεν ήταν εύκολη.
Υπέφερε από μία δυνητικά θανατηφόρα καρδιακή πάθηση η οποία θα έκανε την εγκυμοσύνη της επικίνδυνη για την ίδια.
Όμως ακόμη και αν η εγκυμοσύνη της προχωρούσε κανονικά, ο καρδιολόγος και ο γενετικός της σύμβουλος την είχαν προειδοποιήσει ότι τα παιδιά της θα έχουν μία πιθανότητα να κληρονομήσουν την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια της σε ποσοστό 50 – 50.
Αποφάσισε τελικά να μείνει έγκυος και τώρα έχει ένα κορίτσι 12 ετών.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε όταν έμαθε ότι είναι έγκυος ήταν «μήπως έδωσα στο παιδί μου την ασθένεια αυτή;»
Και αμέσως μετά σκέφτηκε ότι είχε μία όμορφη ζωή και ήθελε να τη μοιραστεί με ένα παιδί.
Τελικά το παιδί κληρονόμησε την ασθένεια της μητέρας της, αλλά επειδή το ήξεραν οι γιατροί, παρακολούθησαν από πολύ νωρίς την ασθένειά της και έκαναν αμέσως ότι έπρεπε.»
Η ιστορία αυτή είναι ένα από τα παραδείγματα που δίνουν οι ειδικοί, για το πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε το ιστορικό της υγείας της οικογένειας.
Συνεχίζοντας την ιστορία της γυναίκας αυτής, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν ήταν η μόνη που έπασχε από μία καρδιακή πάθηση.
Από την πλευρά του πατέρα της τα προβλήματα ήταν γνωστά και ο παππούς της πέθανε ξαφνικά στα 43 χρόνια του. Δεν ήξερε αν υπήρχαν προβλήματα από την πλευρά της μητέρας της ώσπου ρώτησε.
Και ανακάλυψε ότι η στεφανιαία νόσος ήταν συχνή στην οικογένεια της.
Είναι δυσάρεστο να μιλά κανείς για ασθένειες, όμως όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει τις περισσότερες φορές μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Είναι στα γονίδια.
Υπάρχουν πολλές γενετικές ασθένειες, που σημαίνει ότι μία κατάσταση προκαλείται από ένα απόν ή ελαττωματικό γονίδιο, αλλά δεν περνούν όλες από μία γενεά στην άλλη.
Μερικές φορές τα ελαττώματα του γονιδίου συμβαίνουν λόγω της περιβαλλοντικής έκθεσης, για παράδειγμα. Έτσι ακόμη και αν βρείτε κάτι στην ιστορία της οικογένειά σας μην ανησυχήσετε.
Σύμφωνα με την ιστορία σας ο οικογενειακός γιατρός, ο γυναικολόγος και ο σύμβουλος γενετικής θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε ένα σχέδιο δράσης ειδικά όταν είστε έτοιμη να γίνετε μητέρα.
Είναι ασφαλώς καλύτερα να γνωρίζετε όλα τα τυχόν προβλήματα εγκαίρως ώστε να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε.
Διαβάστε ακόμη: Μωράκι από τρεις γονείς!
Ορισμένοι λαοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι φορείς και να κληρονομήσουν τα παιδιά τους ορισμένες ασθένειες, όπως για παράδειγμα οι Αφρο-Αμερικάνοι πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Ανακαλύψτε το οικογενειακό σας ιστορικό.
Εάν η οικογένειά σας ντρέπεται να συζητήσει προσωπικά θέματα, ή λείπουν ορισμένα «κλαδιά» από το οικογενειακό σας δένδρο, μπορείτε να πάρετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια, διακοπές, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις. Όπως επίσης αν δεν μένετε όλοι στην ίδια πόλη.
Οι πληροφορίες αυτές είναι έτσι και αλλιώς πολύτιμες και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Πείτε με ειλικρίνεια γιατί κάνετε αυτές τις ερωτήσεις και είναι πολύ πιθανόν να απαντήσουν και αυτοί με ειλικρίνεια.
Εξηγήστε ότι αφορά το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.
Αρχίστε πρώτα με τους γονείς σας και περάστε στον παππού και την γιαγιά, τους θείους, τα ξαδέλφια ακόμη και στενούς φίλους που μπορούν να σας δώσουν κάποια πληροφορία.
Προσέξτε να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Και φυσικά πρέπει και ο σύντροφός σας να κάνει το ίδιο με την δική του οικογένεια.
Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε ημερομηνίες γέννησης και θανάτου και τα αίτια του θανάτου.
Σημειώστε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, εγκεφαλικό επεισόδιο, γενετικές ανωμαλίες και τις ηλικίες που συνέβησαν αυτά.
Και όταν έχετε συγκεντρώσει κάθε δυνατή λεπτομέρεια, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός θα σας πει τι θα κάνετε. Ίσως πρέπει να δείτε ένα σύμβουλο γενετικής για περαιτέρω εξετάσεις και συμβουλές.
Ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή εικόνα για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.
Ο ρόλος του γενετικού συμβούλου.
Τις περισσότερες φορές, ένας γιατρός παραπέμπει το ζευγάρι να δει ένα γενετικό σύμβουλο, μετά την ανακάλυψη ενός πιθανού κινδύνου στο οικογενειακό υπόβαθρο, είτε γιατί μία εξέταση αίματος δεν ήταν καλή, άρα αυτό σημαίνει ότι ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού φέρουν μία γενετική ασθένεια.
Πολλά ζευγάρια εύλογα ανησυχούν όταν πηγαίνουν στο πρώτο αυτό ραντεβού, αλλά το γεγονός ότι θα πάρουν ακριβείς πληροφορίες τους καθησυχάζει.
Η κύρια προτεραιότητα του γενετικού συμβούλου είναι να δώσει τις ακριβείς πληροφορίες που θα βοηθήσει το ζευγάρι να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν λέει ποτέ «πρέπει να κάνετε αυτό», είναι καθαρά δική του απόφαση.
Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν περισσότερες επιλογές. Μόλις μία γυναίκα μείνει έγκυος, υπάρχουν οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να καθορίσουν εάν το αγέννητο μωρό διατρέχει τον κίνδυνο να γεννηθεί ή ότι θα γεννηθεί με μία συγκεκριμένη ασθένεια.
Επίσης τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν τα έμβρυα για γενετικές ανωμαλίες, χάρη στην προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, και έτσι να εμφυτευτούν μόνο τα έμβρυα χωρίς γενετικές ασθένειες.
Εάν έχετε ολοκληρώσει την έρευνά σας και ο γιατρός σας εγγυάται πως το οικογενειακό ιστορικό σας είναι πεντακάθαρο, κρατήστε μία κόπια για τα παιδιά σας.
Σκεφτείτε τι θαυμάσιο δώρο τους κάνετε, όταν τους δίνετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να φροντίσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.