Εγκυμοσύνη με θυρεοειδή: πώς να προετοιμαστείτε

Προβλήματα με τον θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη είναι ένας συχνός συνδυασμός. Εάν πάσχετε από θυρεοειδοπάθεια, πρέπει να φροντίσετε να είστε ευθυρεοειδική  όταν μείνετε έγκυος. Να έχετε δηλαδή την σωστή ποσότητα θυροξίνης στο αίμα.

Ασθένειες του θυρεοειδούς

Να ξέρετε ότι με λίγη παραπάνω προσοχή και φροντίδα, όλα θα πάνε καλά! Οι ασθένειες του θυρεοειδούς δεν προκαλούν αποβολή, ούτε πρόωρο τοκετό. Θα χρειαστείτε συχνές επισκέψεις στον/στην ενδοκρινολόγο και τακτικές εξετάσεις αίματος ώστε να σας αναπροσαρμόζουμε την δόση των φαρμάκων.

Εάν έχετε Υποθυρεοειδισμό (Hashimoto):

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνετε επαρκή θυροξίνη (Τ4) στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό διότι στο πρώτο τρίμηνο το έμβρυο στηρίζεται αποκλειστικά στην θυροξίνη της μητέρας για την ανάπτυξη του. Συνήθως χρειάζεται αύξηση της δόσης σας. Αργότερα, μπορεί να χρειαστείτε και άλλες αυξήσεις της θυροξίνης. Η θυροξίνη βοηθά την καλή ανάπτυξη  του εγκεφάλου και της διανοητικής λειτουργίας του μωρού.

Εάν έχετε Υπερθυρεοειδισμό (Grave’s):

Πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας ώστε τα επίπεδα θυροξίνης στο αίμα να είναι φυσιολογικά. Πιθανόν να χρειαστούμε κάποιους παραπάνω υπερήχους για το μωρό. Και σίγουρα, όταν γεννηθεί το μωρό θα χρειαστεί έλεγχο του θυρεοειδούς του.

Εάν έχετε κάνει χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, απλά θα χρειάζεται να σιγουρευόμαστε ότι παίρνετε την επαρκή δόση θυροξίνης ανά τρίμηνο.

Η θεραπεία με Ραδιενεργό Ιώδιο απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να την χρειαστείτε.

Να ξέρετε ότι, με την σωστή παρακολούθηση, οι ασθένειες του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν τον τοκετό και θα μπορείτε άνετα να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό.

Μετά τον τοκετό μπορεί να παρουσιάσετε αύξηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ή Θυρεοειδίτιδα της Λοχείας. Αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα και είναι συνήθως παροδική.

Επομένως, να ξέρετε ότι με λίγη παραπάνω φροντίδα από εμένα και τον/την ενδοκρινολόγο, όλα θα πάνε καλά.
 

Το άρθρο έγραψε η κα. Κατερίνα Γεωργαντοπούλου MD, FRCOG, MFSRH, DRCOG, DFSRH.

Η Κα Γεωργαντοπούλου είναι Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος στην Αθήνα με επιτυχή καριέρα στην Μ. Βρετανία.
Εφαρμόζει σύγχρονες χειρουργικές πρακτικές που οδηγούν σε ταχεία και ποιοτική ανάρρωση των ασθενών!
kgeorgantopoulou.gr