Εγκυμοσύνη στην εφηβεία. Κίνδυνοι και πραγματικότητα

Εγκυμοσύνη στην εφηβεία. Κίνδυνοι και πραγματικότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό εγκυμοσύνης στα κορίτσια μεταξύ 15 έως 19 μειώνεται ευτυχώς,  σταθερά. Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο από ότι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η εγκυμοσύνη στην εφηβεία τα σημάδια:

Η καθυστέρηση για ένα ή περισσότερους μήνες της περιόδου, είναι το κλασικό σημάδι της εγκυμοσύνης. Όμως τα νέα κορίτσια έχουν συχνά τέτοια συμπτώματα, χωρίς βέβαια μία εγκυμοσύνη, γιατί ο μηνιαίος κύκλος δεν είναι ακόμη τακτικός. Επίσης μπορεί να έχει επηρεαστεί από κάποια υπερβολική δίαιτα ή υπερβολική άσκηση και σπορ ή ακόμη και ανορεξία. 

Όμως αν μαζί με την καθυστέρηση αυτή, υπάρχουν και άλλα σημάδια όπως: πρωινή ναυτία ή εμετό, ασυνήθιστη κόπωση, συχνουρία, ξαφνική αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα, ερεθισμένες θηλές ή στήθος και ασυνήθιστες εναλλαγές της διάθεσης, τότε, πρέπει οπωσδήποτε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εγκυμοσύνη ή αν υπάρχει κάποια άλλη αιτία.

Το τεστ εγκυμοσύνης που μπορεί να γίνει στο σπίτι, θεωρείται σήμερα ακριβές.

Κίνδυνοι και πραγματικότητα

Οι έγκυες έφηβοι και τα αγέννητα μωρά τους διατρέχουν πραγματικά κίνδυνο.

Έλλειψη της προγεννητικής φροντίδας

Τα νέα κορίτσια που αντιμετωπίζουν μία εγκυμοσύνη, ειδικά αν δεν έχουν υποστήριξη από την οικογένειά τους, κινδυνεύουν να μην έχουν τη σωστή ιατρική προγεννητική φροντίδα. Η οποία είναι απαραίτητη ιδίως στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Δείχνει τα πιθανά ιατρικά προβλήματα της μητέρας και του μωρού, παρακολουθεί την ανάπτυξη του και φροντίζει γρήγορα τυχόν επιπλοκές που προκύπτουν. Οι προγεννητικές βιταμίνες με φολικό οξύ είναι απαραίτητες στην προσπάθεια να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων εκ γενετής ανωμαλιών όπως αυτές του νευρικού σωλήνα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η έφηβος, αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής πίεσης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με τις  γυναίκες στα 20 ή και 30 χρόνια τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης πάθησης που συνδυάζει την υψηλή πίεση του αίματος με περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα, πρήξιμο χεριών και του προσώπου και βλάβη άλλων οργάνων.

Η νέα κοπέλα λοιπόν πρέπει να πάρει φάρμακα για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων. Πιθανόν να επηρεαστεί η καλή ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.

Πρόωρος τοκετός

Η διάρκεια της ολοκληρωμένης εγκυμοσύνης είναι περίπου 40 εβδομάδες. Το μωρό που έρχεται στον κόσμο πριν τις 37 εβδομάδες θεωρείται πρόωρο. Ο πρόωρος τοκετός μπορεί ορισμένες φορές να καθυστερήσει με φάρμακα και ανάπαυση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί η υγεία της μητέρας ή του μωρού να απειλείται και γι’ αυτό ο γιατρός πρέπει να προχωρήσει στην πρόκληση τοκετού ίσως και με καισαρική τομή. Όσο νωρίτερα γεννηθεί ένα μωρό τόσους περισσότερους κινδύνους διατρέχει η ανάπτυξη και η υγεία του

Χαμηλό βάρος γέννησης

Η έφηβος μέλλουσα μητέρα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθεί το μωράκι της με χαμηλό βάρος. Τα πρόωρα μωρά επίσης ζυγίζουν λιγότερο από ότι θα έπρεπε γιατί έχουν μείνει λιγότερο χρόνο στη μήτρα. Τα πολύ μικρά μωρά πρέπει να μεταφερθούν στην θερμοκοιτίδα του νοσοκομείου για βοήθεια και φροντίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος για τις εφήβους που έχουν σεξουαλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς προφύλαξη. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να μολύνουν τη μήτρα και να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ πιο πιθανή στις εφήβους. Τα νέα κορίτσια που αισθάνονται καταβεβλημένες και θλιμμένες πριν ή και μετά τον τοκετό πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το γιατρό τους. Η κατάλληλη θεραπεία θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη αυτή ικανοποιητικά.

Αισθάνονται μόνες και απομονωμένες

Ειδικά για τα κορίτσια που νομίζουν ότι δεν μπορούν να το πουν στους γονείς τους, το αίσθημα του φόβου και της απομόνωσης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Χωρίς την υποστήριξη της οικογένειας ή άλλου ενηλίκου προσώπου, τα νέα κορίτσια δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν σωστά την εγκυμοσύνη τους. Είναι πολύ πιθανόν να μην πάνε ούτε στο γυναικολόγο.

Η υποστήριξη και η φροντίδα των γονέων ή ενός ατόμου της εμπιστοσύνης τους, είναι απαραίτητα για τα νέα αυτά παιδιά, δεν έχει καμία σημασία πως έφτασαν να μείνουν έγκυος. Είναι ανεκτίμητη η βοήθεια που χρειάζονται, ιατρική και συναισθηματική υποστήριξη, για να μείνουν υγιείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συμβουλές για την υγεία των εφήβων στη περίοδο της εγκυμοσύνης

Πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι είστε έγκυος. Ζητήστε τη βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειά σας, αν αυτό είναι αδύνατον καλέστε τους συλλόγους υποστήριξης νέων κοριτσιών που δεν είναι παντρεμένες.

Μείνετε μακριά από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τα τσιγάρα. Βλάπτουν φοβερά πρώτα-  πρώτα το δικό σας οργανισμό αλλά και του μωρού σας.

Αρχίστε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη με τουλάχιστον 0,4mg φολικού οξέος την ημέρα.

Ζητήστε συναισθηματική υποστήριξη. Η μητρότητα φέρνει συναισθηματικά και πρακτικά προβλήματα, ειδικά για τους εφήβους ακόμη και στο σχολείο. Έτσι η συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων και του πατέρα του παιδιού είναι απαραίτητη.

Τέλος, για τη νέα κοπέλα που είναι υγιής, οι πιθανότητες είναι να έχει μία καλή εγκυμοσύνη και να αποκτήσει ένα γερό μωρό, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Μερικές φορές, ένα λάθος ή ένα ατύχημα στη ζωή ενός πολύ νέου ατόμου, καταλήγει να φέρει μεγάλη χαρά και ευτυχία, με τη σωστή αντιμετώπιση και αγάπη, σε όλη την οικογένεια.