Εγκυμοσύνη: Τα ναι και τα όχι!

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, δείχνει ότι οι έγκυες δεν ξέρουν πολλά από όσα απαγορεύονται...

Του δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργόυ Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία, www.ananeosi.gr

1. Κάπνισμα

Απαγορεύεται! Ο καπνός περιέχει πάνω από 4.000 βλαβερά χημικά στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθειες και καρκίνο. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί στένωση των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα οξυγόνου που φθάνει στον πλακούντα γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά το έμβρυο. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και το παθητικό κάπνισμα.

2. Ωμά φαγητά

Απαγορεύονται! Τα ωμά φαγητά, όπως σούσι ή ελαφρώς ψημένα κρέατα, κρύβουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας ή τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να μην βλάψουν άμεσα το έμβρυο, αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε μία τροφή που μπορεί να μας θέσει σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

3. Άσκηση

Επιτρέπεται! Και μάλιστα επιβάλλεται, όταν πρόκειται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη! Η ήπια άσκηση, όπως γιόγκα, περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο ή κολύμβηση, βοηθά στην καλή ψυχολογία της μητέρας και στο να μην πάρει πολύ βάρος. Από την άλλη πλευρά, απαγορεύεται οποιαδήποτε επικίνδυνη άσκηση που μπορεί να τραντάζει το μωρό, όπως βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, έντονο τρέξιμο σε διάδρομο κ.α.

4. Άπλυτα λαχανικά

Απαγορεύονται! Καλό είναι να μην προτιμάτε σαλάτες σε εστιατόρια που δεν είστε σίγουρη αν έχουν πλυθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τοξοπλάσμωση, μία λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή στη γέννηση παιδιού με προβλήματα υγείας.

5. Να τρώτε “για δύο”

Απαγορεύεται! Τώρα πια η έγκυος οφείλει για το καλό το δικό της και του παιδιού της να ελέγχει το βάρος που παίρνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος μπορούν να πάρουν από 11-16 κιλά, οι λιποβαρείς από 12-18 και οι υπέρβαρες από 7-11 κιλά.

6. Μαλακά τυριά

Απαγορεύονται! Τα μαλακά και μη παστεριωμένα τυριά, ενέχουν τον κίνδυνο της λιστέριας, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ακόμα και θάνατο του εμβρύου.

7. Υπηρεσίες ομορφιάς

Επιτρέπονται! Μπορείτε να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ, αν και είναι πιθανό να σας ζαλίσουν τα αρώματα από το μανό και το ασετόν. Επίσης, αν και δεν υπάρχουν αντενδείξεις στο να βάψετε τα μαλλιά σας, καλό θα ήταν να το αποφύγετε όσο μπορείτε, καθώς το τριχωτό της κεφαλής γίνεται αρκετά ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκληθούν αλλεργίες.

8. Μασάζ

Επιτρέπεται! Μάλιστα, σε οργανωμένα spa υπάρχουν ειδικά προγράμματα για εγκύους. Θα χρειαστεί μόνο να ζητήσετε να σας κάνουν χαλαρωτικό μασάζ με ελαφριά έλαια, ώστε να μην πονάτε και να αποφύγουν την περιοχής της κοιλιάς. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε τη σάουνα ή ο χαμάμ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και το δημόσιο τζακούζι λόγω των μυκητών που αναπτύσσονται.

9. Χρήση κινητού

Επιτρέπεται αλλά μέτρο! Καλό είναι να περιορίσετε όσο μπορείτε τη χρήση του, καθώς έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζεται η συμπεριφορά του εμβρύου.

10. Οδήγηση

Επιτρέπεται! Αν πρόκειται για μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς ναυτίες και ζαλάδες, μπορείτε να οδηγείτε κανονικά ειδικά κατά τους πρώτους μήνες. Να θυμάστε ότι η ζώνη μπαίνει πάντα κάτω από την κοιλιά και όχι επάνω της, για να μην πιεστεί απότομα το έμβρυο.

H γνώμη του ειδικού!

"Η έγκυος δεν είναι άρρωστη! Εάν έχει μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη ζωή της, προσέχοντας κάποια θέματα που αν και μικρά, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του γιατρού της και όχι του συγγενικού περιβάλλοντος, οι οποίοι άθελά τους ενδεχομένως να δώσουν λάθος κατευθύνσεις."

 

πηγή: familylife.gr