stithosallagesegkimosini

Εγκυμοσυνη & θηλασμός: Οι διαφορές στο στήθος σας

Γιατί το στήθος μου μεγαλώνει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα;

“Μεγαλώνει τόσο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να μπορέσει να παράξει αρκετό γάλα για το νεογέννητο μωρό” αναφέρει ο Tanmoy Mukherjee, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai School of Medicine της Νέας Υόρκης. Όταν είστε έγκυος, ο οργανισμός σας παράγει σε μεγάλο βαθμό οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που οφείλονται για την αύξηση του μεγέθους του στήθους σας, καθώς επηρεάζουν τους γαλακτικούς αδένες.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αυξηθεί και το μέγεθος του στηθόδεσμου για εκείνο το διάστημα, αλλά συχνά, μετά το πρώτο τρίμηνο αυτή η ανάπτυξη είτε μειώνεται είτε σταματάει.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε εκείνα τα παλιομοδίτικα μαγαζιά με εσώρουχα και να αγοράσετε κάτι που να προσαρμόζεται στις ανάγκες σας για το συγκεκριμένο διάστημα.

Το στήθος μου είναι ήδη μεγάλο! Μπορώ να κάνω κάτι για να επιβραδύνω αυτή την ανάπτυξη;

“Αν φροντίσετε να ελέγξετε το βάρος σας ίσως σας εξασφαλίσει αυτή την επιβράδυνση, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ελέγξετε τις ορμόνες σας” τονίζει η Shari Branser, γυναικολόγος και συγγραφέας του “ Advice from a Pregnant Obstetrician”. Καμία ειδική διατροφή, μασάζ, κάποιο είδος άσκησης ή κρέμες μπορούν να επηρεάσουν το ρυθμό ανάπτυξης του στήθους σας κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, οπότε αν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, ας είναι για έναν καλό και σταθερό στηθόδεσμο.

Γιατί οι θηλές μου είναι τόσο σκούρες και διογκωμένες;

Για άλλη μια φορά ευθύνονται οι ορμόνες. Στο πρώτο τρίμηνο, η περιοχή γύρω από της θηλές αρχίζει να προεξέχει και προετοιμάζεται για τη διαδικασία του θηλασμού. Οι πιο σκούρες θηλές είναι επίσης αποτέλεσμα των ορμονών. Ενεργοποιούν τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες, οπότε είναι φυσιολογικό η θηλές και η περιοχή γύρω από εκείνες να γίνονται πιο σκούρα, ιδιαίτερα αν έχετε ήδη σκούρο δέρμα. Ευτυχώς, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θηλές επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μέγεθος και χρώμα.

Μπορώ να αποφύγω τις ραγάδες στο στήθος μου;

Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το κολλαγόνο και η ελαστίνη στο δέρμα σας απλώνονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια από ότι πριν. Αν έχετε κληρονομήσει δέρμα το οποίο έχει την τάση να χάνει την ελαστικότητά του όταν εκείνο τεντώνεται, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε εκείνα τα κόκκινα ή μωβ σημάδια στο δέρμα σας. Παρόλο που υπάρχουν κρέμες που υπόσχονται ότι τις προλαμβάνουν, μην περιμένετε θαύματα. Απλώς θα διατηρήσουν το δέρμα σας απαλό. Οι γιατροί δίνουν διαφορετικές κριτικές όσον αφορά την καταπολέμησή τους με λέιζερ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, τέτοιου είδους θεραπείες, έχουν αποτέλεσμα. Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουρη για αυτή την τόσο ακριβή θεραπεία και τη θεωρούν αναποτελεσματική.

Το στήθος μου ήταν ασύμμετρο και πριν από την εγκυμοσύνη αλλά τώρα φαίνεται πιο έντονα. Γιατί;

Σύμφωνα με τη Δρ. Brasner “ Το στήθος επηρεάζεται άμεσα από τις ορμόνες”. Αν είχατε ασύμμετρο στήθος και πριν την εγκυμοσύνη, η μικρότερη πλευρά θα επηρεαστεί λιγότερο από τις ορμόνες, καθώς διαθέτει και μικρότερο ιστό, επομένως τα δυο στήθη δεν θα μεγαλώσουν με τον ίδιο ρυθμό κατά την εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει κάνει επέμβαση προκειμένου να επιτύχει ομοιομορφία στο στήθος της, τότε η πλευρά που θα έχει δεχτεί την επέμβαση, θα μεγαλώσει με μικρότερους ρυθμούς, αφού θα επηρεάζεται και λιγότερο από τις ορμόνες.

Υπάρχει τρόπος να εμποδίσω ή να ελέγξω την πτωτική τάση του στήθους;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για ελέγξετε την πτώση των μαστών ( εκτός από το να προσέξετε το βάρος σας και να φοράτε έναν σταθερό στηθόδεσμο ). Το ποια πορεία θα πάρει το στήθος σας εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες, από το πόσο θα αυξηθεί το βάρος σας και από το πόσο θα μεγαλώσει το στήθος σας κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις το στήθος καταλήγει να είναι μικρότερο, σε άλλες μεγαλύτερο και για τις πιο τυχερές παραμένει στο ίδιο μέγεθος.

Υπάρχουν όντως πολλές κρέμες και σκευάσματα που υπόσχονται να ανορθώσουν το μπούστο σας αλλά οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί και προτείνουν να μη ξοδέψετε τα χρήματά σας για κάτι τέτοιο. Μια προσωρινή λύση είναι τα προϊόντα με βάση τα φύκια, αλλά το αποτέλεσμα κρατάει για λίγη ώρα. “Το γεγονός ότι βάζετε μια κρέμα και έχει επιφανειακή δράση, δε σημαίνει ότι θα έχει κάποια ουσιαστική επίδραση στο εσωτερικό του μαστού” εξηγούν οι γιατροί.

Κάθε φορά που θηλάζω νιώθω πόνο και δυσφορία. Γιατί και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;

Είναι πολύ πιθανό να έχει προκληθεί συμφόρηση, που πρακτικά σημαίνει ότι το στήθος σας έχει υπερχειλίσει από γάλα. Η πιο απλή λύση είναι να αντλήσετε το γάλα ή να θηλάζετε πιο συχνά, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν τοποθετήσετε πάγο γύρω από την πρησμένη περιοχή, θα ανακουφίσει για λίγο τον πόνο σας. Μια ακόμη λύση είναι να βάλετε αντί για πάγο φύλλα από λάχανο. Το τοποθετείτε στο ψυγείο και μόλις κρυώσει το ξεφλουδίζετε και το βάζετε στο εσωτερικό του στηθόδεσμού σας.

Βοήθεια! Οι θηλές μου είναι ευαίσθητες, εμφανίζουν ρωγμές και ματώνουν κατά το θηλασμό!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές αλοιφές που απαλύνουν το δέρμα σε εκείνη την περιοχή και δεν χρειάζεται να τις ξεβγάλετε όταν θα πρέπει να θηλάσετε το μωρό σας. Η ξηρότητα και ο πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχουν το πρώτο διάστημα, αν ο πόνος όμως συνεχίζεται για πάνω από μια ή δυο εβδομάδες, τότε ίσως ευθύνεται ο τρόπος που τοποθετείτε το μωρό σας κατά τον θηλασμό. Η λάθος τοποθέτηση μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας δεν πίνει όσο γάλα χρειάζεται και έτσι οι θηλές προσαρμόζονται σε αυτή τη συνθήκη και παραμένουν σκληρές. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο σύμβουλο θηλασμού ή το γυναικολόγο σας για το πως να τοποθετήσετε το μωρό στο στήθος σας για να το θηλάσετε.

Αυτό το διάστημα που θηλάζω, έχω μια σκληρή κόκκινη κηλίδα στο μαστό. Τι ακριβώς είναι και για ποιο λόγο είναι εκεί;

Το γάλα σας είναι ένα ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη βακτηρίων, το στόμα του μωρού σας έχει αρκετά μικρόβια και ίσως έχετε αποκτήσει και ρωγμές λόγω του θηλασμού. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν γαλακτική μαστίτιδα, μια οδυνηρή βακτηριακή μόλυνση του στήθους. Θα καταλάβετε αν έχετε προσβληθεί αν η περιοχή που έχει μολυνθεί έχει έντονη ερυθρότητα, είναι πρησμένη και έχετε πυρετό. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κάποια αντιβίωση που θα είναι κατάλληλη για μητέρες που θηλάζουν, θα σας προτείνει να κάνετε ζεστές κομπρέσες στην περιοχή και να συνεχίσετε το θηλασμό. Σε μερικές περιπτώσεις η μαστίτιδα προκαλεί και την εμφάνιση αποστήματος που χρειάζεται μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να το αφαιρέσετε.