Είναι η κατάλληλη στιγμή για το παιδί σας να ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα;

Είναι η κατάλληλη στιγμή για το παιδί σας να ξεκινήσει κάποια δραστηριότητα;

Είναι το μικρούλι σας έτοιμο για μουσική, τέχνη, γυμναστική και ακόμη περισσότερες δραστηριότητες; Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί για να επιλέξουμε τα σωστά μαθήματα και δραστηριότητες για τα παιδιά μας που δεν είναι πλέον μωρά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μικρά παιδιά είναι σωματικά και πνευματικά πολύ δραστήρια, δεν μπορεί κανείς να τα σταματήσει. Και ενώ τα παιδιά σε αυτή την ηλικία σίγουρα δεν χρειάζονται κανονική διδασκαλία, πνευματική ή σωματική, ορισμένα μπορούν να απολαύσουν οργανωμένες δραστηριότητες, όπως άσκηση, τέχνη, ή μαθήματα μουσικής.

Υπάρχουν δύο σημαντικά οφέλη για την οικογένεια όταν το παιδί παρακολουθήσει κάτι ομαδικό σε μία τάξη. Έχει να γνωρίσει και να παίξει πολλά ομαδικά παιχνίδια, συγχρόνως δε, να εξερευνήσει παιχνίδια, υλικά, και εξοπλισμό που μάλλον δεν έχει στο σπίτι. Οι γονείς θα γνωριστούν και θα περάσουν κάποιο χρόνο με τους γονείς των άλλων παιδιών. Έτσι έχουν αρχίσει πολλές καλές φιλίες.

Όταν λοιπόν αναζητάτε τα σωστά προγράμματα για τα παιδιά, πρέπει να έχετε στο νου σας τους εξής στόχους:

Πρώτο και πολύ σημαντικό, την διασκέδαση

Θέλετε μία ξέγνοιαστη και διασκεδαστική εισαγωγή και όχι το πρώτο βήμα για το μεταπτυχιακό του. Ο δάσκαλος της ζωγραφικής, για παράδειγμα θα πρέπει να αγκαλιάσει τη «βρώμικη» δημιουργικότητα του παιδιού σας και να μην προσπαθήσει να του διδάξει τον ένα και μόνο σωστό τρόπο για να κρατά το πινέλο. Ο δάσκαλος της μουσικής, να ενθαρρύνει όλους τους τρόπους για να «φτιάξει» μελωδία και ρυθμούς και όχι να του διδάξει κλίμακα και νότες. Αν το παιδί δεν θέλει να συμμετέχει μία μέρα, δεν πρέπει να το πιέσετε ούτε εσείς ούτε ο δάσκαλος. Βέβαια η φιλική ενθάρρυνση είναι απαραίτητη ιδίως για τις πρώτες φορές. Θυμηθείτε τα «μαθήματα» αυτά δεν πρέπει ποτέ να πιέζουν μία συγκεκριμένη πτυχή του παιδιού πολύ στενά, αλλά να προσπαθούν να οικοδομήσουν μία σειρά από σωματικές ή νοητικές ικανότητες.

Κοινωνική διέγερση

Το ότι περνά τον χρόνο του με άλλα παιδάκια είναι ένα βασικό πλεονέκτημα για το μικρό παιδί, που παρακολουθεί μία τάξη. Αλλά να έχετε υπόψη ότι αυτή είναι η πρώτη του επαφή με άλλους μικρούς φίλους, ιδιαίτερα αν δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Έτσι σιγουρευτείτε ότι η τάξη που θα παρακολουθήσει είναι κατάλληλη για την ηλικία του και ότι τα άλλα παιδάκια είναι στην ίδια περίπου ηλικία. Και σαν γονείς, μην απορρίπτεται καθόλου τις καινούργιες γνωριμίες με τους άλλους γονείς.

Ασφάλεια

Οι δραστηριότητες για την ηλικία αυτή (2 – 3 ετών) πρέπει να είναι αυστηρά κατάλληλες για τα μικρά παιδιά, όχι για τα παιδιά του νηπιαγωγείου ή τα ακόμη μεγαλύτερα. Να είστε σίγουροι ότι ο εξοπλισμός, οι προμήθειες, τα παιχνίδια και η διδασκαλία είναι όλα σύμφωνα με το επίπεδο της ανάπτυξης του παιδιού σας.

Κολύμπι

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά επίσημα μαθήματα κολύμβησης σε παιδάκια κάτω των τεσσάρων ετών, απλά δεν είναι ακόμη έτοιμα. Βέβαια τα μαθήματα που επιτρέπουν στα παιδιά να συνηθίσουν το νερό είναι χρήσιμα και διασκεδαστικά. Φυσικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι γονείς δεν αφήνουν στιγμή από τα μάτια τους το παιδί και οι εκπαιδευτές πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Ποτέ επίσης μην σκεφτείτε ότι η συμμετοχή του παιδιού σε μία τέτοια δραστηριότητα θα μειώσει κάθε κίνδυνο πνιγμού. Δεν ξεχνάμε ποτέ, ότι πρέπει να είναι σε στενή επίβλεψη ενηλίκου στην πισίνα, τη θάλασσα και τη μπανιέρα.

Είναι οι διάφορες δραστηριότητες πραγματικά απαραίτητες για το παιδάκι;

Με μία λέξη όχι. Το μικρούλι θα πάρει όλη την ενέργεια και τη διέγερση που χρειάζεται παίζοντας μαζί σας στο σπίτι. Αν δεν δείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μην το πιέσετε. Και ακόμη και αν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, μην φορτώσετε πολύ το πρόγραμμά του. Θα έχει πολύ χρόνο για κάτι τέτοιο όταν θα μεγαλώσει.